Előfizetés

Befutott Áder János baráti hangú gratulációja is

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.08. 13:04
Áder János egy korábbi nemzetközi konferencián
Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
A köztársasági elnök a koronavírus-járvány, a klímaváltozás és a terrorizmus elleni küzdelemben is együttműködést ígér Joe Bidennek.
Levélben gratulált Áder János köztársasági elnök Joe Biden megválasztott amerikai elnöknek, de csak azután, hogy Orbán Viktor is megtette azt. A Köztársasági Elnöki Hivatal a távirati irodának ugyan megküldte a dokumentumot, ám az a szervezet honlapján még nem elérhető.
„A történelmi magyar-amerikai kapcsolatok közös értékekre épülnek: a két nemzet hagyományos szabadságvágyára és a demokrácia melletti elkötelezettségére. Magyarország a két országot összefűző baráti kapcsolatokat a jövőben tovább kívánja erősíteni”

– írta a magyar államfő.

Áder János arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államokra, csakúgy, mint a világ többi országára, nehéz időszak vár. – A Covid-19 járvány világszerte sok szenvedést, súlyos társadalmi problémákat okoz, és nagy kihívások elé állítja a kormányokat. Ugyanakkor a pandémia elleni küzdelem közepette sem feledkezhetünk meg a klímaváltozás kedvezőtlen hatásainak kezeléséről – tette hozzá a köztársasági elnök. Hangsúlyozta, hogy a globális kérdések megoldásához hatékony nemzetközi együttműködésre van szükség, és a hasonló elveket valló nemzetek transzatlanti közössége nélkülözhetetlen szerepet játszik a nemzetközi stabilitás fenntartásában. Arról is biztosította a megválasztott amerikai elnököt:
„Magyarország az Egyesült Államok szövetségeseként a jövőben is kiveszi részét a béke és a biztonság megőrzését, valamint a terrorizmus elleni küzdelmet szolgáló erőfeszítésekből.”

Áder János felelősségteljes feladatainak ellátásához sok sikert és jó egészséget kívánt Joe Bidennek.

Orbán: most egészségügyi intézkedések jönnek

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.08. 12:48
PARRAGH László; ORBÁN Viktor; ROGÁN Antal
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
A kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökével tekintette át a koronavírus-járvány elleni védekezés gazdasági vonatkozásait.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökével, Parragh Lászlóval tanácskozott a Karmelita kolostorban Orbán Viktor miniszterelnök - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen a koronavírus-járvány elleni védekezés gazdasági vonatkozásait tekintették át. A kamara elnöke ismertette a miniszterelnökkel az MKIK véleményét és javaslatait - mondta a sajtófőnök. Hozzátette: Orbán Viktor gratulált Parragh Lászlónak a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökévé történt újraválasztásához, amelyről október 29-én ellenszavazat nélkül döntöttek a küldöttek. Az esemény után Orbán Viktor a hivatalos közösségi oldalán egy videót is megosztott a találkozóról.  

Uniós költségvetés: Orbán vétózna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 12:27
Orbán Viktor október közepén Brüsszelben járt
Fotó: JOHANNA GERON / AFP
Az EU és annak soros elnökségeit adó országok vezetőhez írt levélben csatlakozott a magyar miniszterelnök lengyel kollégájához.
Orbán Viktor miniszterelnök kész vétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését – írta vasárnap a Mandiner. A kormánypárti hetilap és portál információi szerint a magyar kormányfő levélben fordult a jelenlegi, valamint a jövő évi soros uniós elnökséget ellátó országok, azaz Németország, Szlovénia és Portugália vezetőihez, továbbá Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez. Ebben a Mandiner szerint Orbán azt „vetítette elő”:  
„Bár Magyarország elkötelezett az együttműködésben, a fejlemények tükrében a júliusban elfogadott csomaghoz szükséges egyhangúságot nem tudja biztosítani.”

Az ügy előzményeként a Népszava megírta, e hét csütörtökön előzetes megállapodásra jutottak az Európai Parlament (EP) és a tagállami kormányokat tömörítő EU Tanács tárgyalódelegációi a jogállami értékek tiszteletben tartását az uniós kifizetésekhez kötő rendelettervezetről. A szövegről a tervek szerint decembereben szavazhat majd az EP. – Csakhogy a „Többéves Pénzügyi Keret” (az EU hétéves költségvetése), valamint a 750 milliárd eurós járványügyi csomag, a Next Generation jóváhagyásához már egyhangúság szükséges az Európai Tanácsban. Ez utóbbiak esetében tehát már van lehetőség a tagállami vétóra, amit már pénteken jelzett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő – idézte fel a Mandiner. Orbán Viktor ezek szerint lengyel kollégájához csatlakozott az ügyben, és a lap szerint azt is kifejtette:  
„Hazánk számára alapvetőek az olyan közös értékek, mint például a jogállamiság, ezek számunkra a demokrácia alapját jelentik, ám érvényesülésüket és alkalmazásukat a magyar embereknek kell megítélniük. Akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.”

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto via AFP
Ugyanakkor a tervezet szerint – mint írták –, ha az Európai Bizottság a jogállamiság megsértését vagy annak kockázatát érzékeli valamely tagállamban, akkor kezdeményezheti a szankciós mechanizmus elindítását. A szankciókról, így az uniós források esetleges felfüggesztéséről pedig az Európai Tanács döntene minősített többséggel. Azaz ekkor Magyarország és Lengyelország már nem tudna vétózni. A Mandiner szerint a miniszterelnök az Európai Bizottságot is bírálta: 
„A közelmúltban megjelent jogállamisági jelentése nem a tényeken alapult,abban sokkal inkább politikailag motivált, a hazai ellenzéktől és a Soros György által finanszírozott szervezetektől már ismert vádak kaptak helyett Magyarországgal szemben.”

Orbán Viktor a sűrű sorosozás közepette attól is tart, hogy „körvonalazódik egy olyan eszköz, amellyel akár egyes országok demokratikus választási folyamataiba is be lehet avatkozni”. Javaslatokat is tesz a levélben egy esetleges új szankciós mechanizmusra, sőt indítványozza azt is, hogy teremtsék meg a jogorvoslat lehetőségét a tagállamok számára, hogy az Európai Tanács által hozott szankcionáló döntéseket az érintett tagállam megtámadhassa az Európai Bíróságon.