Előfizetés

Orbán is gratulált Bidennek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 11:21

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
A magyar miniszterelnök nem siette el a levélírást.
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt. "Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához" - írta Orbán Viktor.

Újabb 81 koronavírusos beteg halt meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 10:05
„A koronavírus terjedését megállítani nem lehet”
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A járvány kezdete óta már csaknem 110 ezer embert tartanak nyilván beazonosított fertőzöttként.
Vasárnap reggelig 4673 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 109.616-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – ismertette a kormányzati tájékoztató portál a legfrissebb járványügyi adatokat. Mint írták, meghalt 81 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2438-ra emelkedett, 25 070-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 82 108, akiknek 25 százaléka, ahogyan az elhunytak 29 százaléka és a gyógyultak 27 százaléka is budapesti. Kórházban jelenleg 5803 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 417-en vannak lélegeztetőgépen. 
A kormányzati tájékoztató oldal vasárnap is arra hívta fel a figyelmet: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást.
„A járványt megállítani nem lehet, a cél a lassítása”

– írták.

Felidézték azt is, hogy a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet, amelynek 90 napos meghosszabbítást javasolja a kormány. Az erről szóló javaslatot kedden tárgyalja az Országgyűlés.

Kövér László szerint morális terror zajlik az EU-ban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 09:13

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az Európai Unió ma még csak Magyarországon próbál példát statuálni a pénzügyi és jogállamisági kérdések összekapcsolásával, de később a joguralom helyett a mindenkori erősebbek uralkodhatnak Európában - véli a házelnök.
Az Európai Unió nyers hatalmi politikát folytat, és maga alá akarja gyűrni a gyengébb tagállamokat, vagy azokat a "politikai, ideológiai meggyőződésű csoportokat, amelyek nem tartoznak a semmi által homogenizált baloldali, libsi, komcsi neomarxista moslékkoalícióhoz", amely most egyfajta "morális terrort" kíván alkalmazni Európában – jelentette ki Kövér László házelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hangsúlyozta, az EU elnökségét a következő időszakban betöltő országok házelnökeinek írt levelében arra figyelmeztetett, ha a brüsszeli intézmények továbbra is ragaszkodnak a pénzügyi és jogállamisági kérdések összekapcsolásához, akkor az unió következő költségvetésének elfogadását veszélyeztetik, illetve a déli tagállamokat akadályozhatják abban, hogy megkapják a számukra létfontosságú segélycsomagot. A házelnök leszögezte, amennyiben ez megtörténik, akkor azért azok lesznek a felelősek, akik a koronavírus-járvány okozta helyzetet is arra próbálják meg felhasználni, hogy nyomást gyakoroljanak a saját alkotmányos szuverenitásukat védő országokra, elsősorban Magyarországra és Lengyelországra Közölte, levelét követően Németország és az Európai Parlament delegációja megállapodtak abban, hogy még az eredetinél is rigorózusabb szabályokat vezetnek be. Kövér László vérlázító pökhendiségnek nevezte, hogy ugyanők elismerik, a szerződésekben lévő jogállamisági mechanizmus nem elégséges, ezért "kitalálnak újakat". A jogállamisági mechanizmusok éppen azért vannak benne a szerződésekben, hogy ne lehessen önkényes eljárásokat indítani politikai vagy ideológiai meggyőződések alapján - tette hozzá. Kiemelte, éppen a jogállamiságra hivatkozva tapossák sárba az unió működési szabályait, ami az Európai Unió totális erkölcsi talajvesztését mutatja. Mindez nyílegyenesen vezet a szakadékba, az Európai Unió felbomlásához - mondta. Kövér László szólt arról is: hozzászokott ahhoz, hogy Nyugat-Európában már csak egyfajta hangon lehet szólni a sajtóban. Valójában nem Magyarországon és Lengyelországban van baj a sajtóval, hanem a "tőlünk nyugatabbra fekvő országokban, ahol már azt gondolják, hogy azzal az elsöprő médiafölénnyel, azzal a tényleg goebbelsi propagandával, amivel ők már rendelkeznek" el fogják tudni hitetni, hogy Magyarország és Lengyelország kormánya a felelős, amiért a bajbajutott államok nem jutnak mentőcsomaghoz - fogalmazott. Kijelentette, a magyar kormánytöbbség az utolsó pillanatig harcolni fog az ország szuverenitásáért. "Nem egy birodalomhoz csatlakoztunk, abból elegünk volt, amikor a Szovjetuniónak voltunk egy kliensállama, gyarmata" - mondta. Kövér László megjegyezte, nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy az "Európai Unióhoz ugyanolyan képzettársításokat csatoljanak Brüsszelből, mint amilyen mondjuk a Brezsnyev-doktrína volt". A házelnök emellett kitért arra is, hogy a lengyel Polgári Platform jobbközép, konzervatív pártnak mutatta magát, de időközben "eladta a lelkét az ördögnek".