Előfizetés

Uniós költségvetés: Orbán vétózna

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 12:27
Orbán Viktor október közepén Brüsszelben járt
Fotó: JOHANNA GERON / AFP
Az EU és annak soros elnökségeit adó országok vezetőhez írt levélben csatlakozott a magyar miniszterelnök lengyel kollégájához.
Orbán Viktor miniszterelnök kész vétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését – írta vasárnap a Mandiner. A kormánypárti hetilap és portál információi szerint a magyar kormányfő levélben fordult a jelenlegi, valamint a jövő évi soros uniós elnökséget ellátó országok, azaz Németország, Szlovénia és Portugália vezetőihez, továbbá Charles Michelhez, az Európai Tanács és Ursula von der Leyenhez, az Európai Bizottság elnökéhez. Ebben a Mandiner szerint Orbán azt „vetítette elő”:  
„Bár Magyarország elkötelezett az együttműködésben, a fejlemények tükrében a júliusban elfogadott csomaghoz szükséges egyhangúságot nem tudja biztosítani.”

Az ügy előzményeként a Népszava megírta, e hét csütörtökön előzetes megállapodásra jutottak az Európai Parlament (EP) és a tagállami kormányokat tömörítő EU Tanács tárgyalódelegációi a jogállami értékek tiszteletben tartását az uniós kifizetésekhez kötő rendelettervezetről. A szövegről a tervek szerint decembereben szavazhat majd az EP. – Csakhogy a „Többéves Pénzügyi Keret” (az EU hétéves költségvetése), valamint a 750 milliárd eurós járványügyi csomag, a Next Generation jóváhagyásához már egyhangúság szükséges az Európai Tanácsban. Ez utóbbiak esetében tehát már van lehetőség a tagállami vétóra, amit már pénteken jelzett Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő – idézte fel a Mandiner. Orbán Viktor ezek szerint lengyel kollégájához csatlakozott az ügyben, és a lap szerint azt is kifejtette:  
„Hazánk számára alapvetőek az olyan közös értékek, mint például a jogállamiság, ezek számunkra a demokrácia alapját jelentik, ám érvényesülésüket és alkalmazásukat a magyar embereknek kell megítélniük. Akik erre ugyanúgy képesek, mint bármely más európai nép.”

Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő
Fotó: Jaap Arriens / NurPhoto via AFP
Ugyanakkor a tervezet szerint – mint írták –, ha az Európai Bizottság a jogállamiság megsértését vagy annak kockázatát érzékeli valamely tagállamban, akkor kezdeményezheti a szankciós mechanizmus elindítását. A szankciókról, így az uniós források esetleges felfüggesztéséről pedig az Európai Tanács döntene minősített többséggel. Azaz ekkor Magyarország és Lengyelország már nem tudna vétózni. A Mandiner szerint a miniszterelnök az Európai Bizottságot is bírálta: 
„A közelmúltban megjelent jogállamisági jelentése nem a tényeken alapult,abban sokkal inkább politikailag motivált, a hazai ellenzéktől és a Soros György által finanszírozott szervezetektől már ismert vádak kaptak helyett Magyarországgal szemben.”

Orbán Viktor a sűrű sorosozás közepette attól is tart, hogy „körvonalazódik egy olyan eszköz, amellyel akár egyes országok demokratikus választási folyamataiba is be lehet avatkozni”. Javaslatokat is tesz a levélben egy esetleges új szankciós mechanizmusra, sőt indítványozza azt is, hogy teremtsék meg a jogorvoslat lehetőségét a tagállamok számára, hogy az Európai Tanács által hozott szankcionáló döntéseket az érintett tagállam megtámadhassa az Európai Bíróságon.

Orbán is gratulált Bidennek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 11:21

Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala
A magyar miniszterelnök nem siette el a levélírást.
Gratuláló levelet küldött Orbán Viktor miniszterelnök Joe Bidennek - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke vasárnap délelőtt. "Engedje meg, hogy gratuláljak Önnek a sikeres elnöki kampányhoz. Jó egészséget és folyamatos sikereket kívánok rendkívül felelősségteljes feladatainak ellátásához" - írta Orbán Viktor.

Újabb 81 koronavírusos beteg halt meg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 10:05
„A koronavírus terjedését megállítani nem lehet”
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A járvány kezdete óta már csaknem 110 ezer embert tartanak nyilván beazonosított fertőzöttként.
Vasárnap reggelig 4673 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 109.616-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – ismertette a kormányzati tájékoztató portál a legfrissebb járványügyi adatokat. Mint írták, meghalt 81 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2438-ra emelkedett, 25 070-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 82 108, akiknek 25 százaléka, ahogyan az elhunytak 29 százaléka és a gyógyultak 27 százaléka is budapesti. Kórházban jelenleg 5803 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 417-en vannak lélegeztetőgépen. 
A kormányzati tájékoztató oldal vasárnap is arra hívta fel a figyelmet: egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást.
„A járványt megállítani nem lehet, a cél a lassítása”

– írták.

Felidézték azt is, hogy a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet, amelynek 90 napos meghosszabbítást javasolja a kormány. Az erről szóló javaslatot kedden tárgyalja az Országgyűlés.