Előfizetés

Kövér László szerint morális terror zajlik az EU-ban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.08. 09:13

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az Európai Unió ma még csak Magyarországon próbál példát statuálni a pénzügyi és jogállamisági kérdések összekapcsolásával, de később a joguralom helyett a mindenkori erősebbek uralkodhatnak Európában - véli a házelnök.
Az Európai Unió nyers hatalmi politikát folytat, és maga alá akarja gyűrni a gyengébb tagállamokat, vagy azokat a "politikai, ideológiai meggyőződésű csoportokat, amelyek nem tartoznak a semmi által homogenizált baloldali, libsi, komcsi neomarxista moslékkoalícióhoz", amely most egyfajta "morális terrort" kíván alkalmazni Európában – jelentette ki Kövér László házelnök a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Hangsúlyozta, az EU elnökségét a következő időszakban betöltő országok házelnökeinek írt levelében arra figyelmeztetett, ha a brüsszeli intézmények továbbra is ragaszkodnak a pénzügyi és jogállamisági kérdések összekapcsolásához, akkor az unió következő költségvetésének elfogadását veszélyeztetik, illetve a déli tagállamokat akadályozhatják abban, hogy megkapják a számukra létfontosságú segélycsomagot. A házelnök leszögezte, amennyiben ez megtörténik, akkor azért azok lesznek a felelősek, akik a koronavírus-járvány okozta helyzetet is arra próbálják meg felhasználni, hogy nyomást gyakoroljanak a saját alkotmányos szuverenitásukat védő országokra, elsősorban Magyarországra és Lengyelországra Közölte, levelét követően Németország és az Európai Parlament delegációja megállapodtak abban, hogy még az eredetinél is rigorózusabb szabályokat vezetnek be. Kövér László vérlázító pökhendiségnek nevezte, hogy ugyanők elismerik, a szerződésekben lévő jogállamisági mechanizmus nem elégséges, ezért "kitalálnak újakat". A jogállamisági mechanizmusok éppen azért vannak benne a szerződésekben, hogy ne lehessen önkényes eljárásokat indítani politikai vagy ideológiai meggyőződések alapján - tette hozzá. Kiemelte, éppen a jogállamiságra hivatkozva tapossák sárba az unió működési szabályait, ami az Európai Unió totális erkölcsi talajvesztését mutatja. Mindez nyílegyenesen vezet a szakadékba, az Európai Unió felbomlásához - mondta. Kövér László szólt arról is: hozzászokott ahhoz, hogy Nyugat-Európában már csak egyfajta hangon lehet szólni a sajtóban. Valójában nem Magyarországon és Lengyelországban van baj a sajtóval, hanem a "tőlünk nyugatabbra fekvő országokban, ahol már azt gondolják, hogy azzal az elsöprő médiafölénnyel, azzal a tényleg goebbelsi propagandával, amivel ők már rendelkeznek" el fogják tudni hitetni, hogy Magyarország és Lengyelország kormánya a felelős, amiért a bajbajutott államok nem jutnak mentőcsomaghoz - fogalmazott. Kijelentette, a magyar kormánytöbbség az utolsó pillanatig harcolni fog az ország szuverenitásáért. "Nem egy birodalomhoz csatlakoztunk, abból elegünk volt, amikor a Szovjetuniónak voltunk egy kliensállama, gyarmata" - mondta. Kövér László megjegyezte, nem hajlandó hozzájárulni ahhoz, hogy az "Európai Unióhoz ugyanolyan képzettársításokat csatoljanak Brüsszelből, mint amilyen mondjuk a Brezsnyev-doktrína volt". A házelnök emellett kitért arra is, hogy a lengyel Polgári Platform jobbközép, konzervatív pártnak mutatta magát, de időközben "eladta a lelkét az ördögnek". 

Karácsony: Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 21:42

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A főpolgármester közösségi oldalán üdvözölte Joe Biden győzelmét.
Trump jó volt az Orbán-kormánynak, Biden elnök jó lesz Magyarországnak. Amerika olyan elnököt választott, aki látja korunk legsúlyosabb kihívásait – elsősorban a globális közegészségügyi válságot, a klímakrízist és a demokrácia és jogállamiság elleni támadásokat – és az élére áll az ezek elleni küzdelemnek - írta Karácsony Gergely.
. Hasonlóan fontos, hogy Biden győzelmével újra beindulhat az USA és Európa közötti szoros, értékalapú együttműködés, ami nélkül a világ az elmúlt négy évben egy egyre kaotikusabb és veszélyesebb hellyé vált.
Pártállástól függetlenül mindannyiunkat megnyugtathat, hogy Biden nem parolázik diktátorokkal és nem tekinti értéksemleges, üzleti tranzakciónak a külpolitikát.

- teszi hozzá Karácsony.

Ezzel szemben konzekvensen a jogállamiság, az emberi jogok és az emberi méltóság alapján áll, amit a trumpi populista fordulat előtt az amerikai konzervatívok is fenntartások nélkül magukénak vallottak. Joe Bidennel visszatér a Fehér Házba a normalitás, és ha világunk súlyos bajai nem is tűnnek el egy csapásra, de legalább újra meglesz a lehetőség arra, hogy értékalapon, összefogásban kezeljük ezeket - zárja értékelését.

Már a Fidesz is elismerte Trump vereségét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 19:58

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Talán még maga az érintett sem fogadta el ezt, de a magyar kormánypártokat már utolérte a realitás.
Mint ahogy a Népszava is beszámolt róla, az AP hírügynökség, a CNN, a BBC és a FoxNews gyakorlatilag egyszerre, Amerikában nem sokkal dél előtt, magyar idő szerint szombaton fél 6-kor bejelentette, hogy Joseph R. Biden Jr. lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Nagy kérdés volt, a Fidesz miképp fogadja Biden győzelmét. Főleg azok után, hogy Szijjártó Péter nemrég egy videóban szólította fel az akkor még csak elnökjelölt politikust, számoljon be fia korrupciógyanús ukrajnai üzelmeiről.   
A Fidesz kommunikációs igazgatója most egy visszafogott posztban reagált Trump vereségére.

Hollik István ebben megköszönte az elnök négyéves munkáját. Megítélése szerint neki köszönhetően lettek olyan kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok, mint még soha. "Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk..." - zárja rövid bejegyzését.  
Korábban Orbán Viktor azt nyilatkozta, nem készült külön forgatókönyvvel arra az esetre, ha a demokraták nyernének.