Előfizetés

Merkel, Macron és Johnson gratulált Joe Bidennek

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.07. 20:56

Fotó: ERIC BARADAT / AFP
"Szívből gratulálok! Az amerikai polgárok döntöttek. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke."
Angela Merkel német kancellár gratulált szombaton Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson elért eredményéhez. Jókívánságait fejezte ki Bidennek Emmanuel Macron francia elnök, Boris Johnson brit és Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök. "Szívből gratulálok! Az amerikai polgárok döntöttek. Joe Biden lesz az Egyesült Államok 46. elnöke" - áll Angela Merkel közleményében. "Szívből kívánok szerencsét és sikert, és gratulálok Kamala Harris-nek is, hazája első megválasztott női alelnökének" - tette hozz a német kancellár, hazája első női kormányfője. Mint írta, örül, hogy együtt dolgozhat Joe Bidennel. A Németország és az Egyesült Államok közötti "transzatlanti barátság nélkülözhetetlen, ha meg akarunk birkózni korunk nagy kihívásaival" - emelte ki a kereszténydemokrata politikus. Emmanuel Macron francia államfő is gratulált Joe Biden demokrata párti jelöltnek az amerikai elnökválasztási győzelméhez. "Sok dolgunk lesz a jelenlegi kihívásokkal szemben. Dolgozzunk együtt! - írta a francia elnök a Twitteren angolul is közzétett üzenetében. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter kijelentette, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió között új transzatlanti viszony kialakítása szükséges, függetlenül attól, hogy melyik jelölt nyeri meg az amerikai elnökválasztást. "A status quóhoz, a régi idők transzatlanti kapcsolataihoz nem fogunk visszatérni" - figyelmeztetett a francia diplomácia vezetője. "Az elmúlt négy év alapvető változása az, hogy Európa kinyilvánította a szuverenitását. A biztonsági területen, a védelmi politikában, a stratégiai autonómia kérdésben" - tette hozzá. Gratulált Joe Bidennek az amerikai elnökválasztáson aratott győzelméhez Boris Johnson konzervatív brit miniszterelnök. Johnson a Twitteren közétett szombat esti nyilatkozatában gratulált Kamala Harrisnek, az Egyesült Államok következő alelnökének is, és történelmi vívmánynak nevezte eredményét. "Az Egyesült Államok a szövetségesünk, és várakozással tekintek jövőbeni szoros együttműködésünk elé azokon a területeken, amelyeket mindkét ország elsődleges fontosságúnak tart, a klímaváltozástól a kereskedelmen át a biztonsági kérdésekig" - fogalmazott üzenetében a brit miniszterelnök. 

Most éppen orvosokat és ápolókat vett őrizetbe a fehérorosz rezsim

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.07. 20:29
Képünk illusztráció.
Fotó: STRINGER / AFP
Egy hibájuk volt: tüntetni mertek Lukasenka hatalma ellen.
Ismét több tucat tiltakozót vettek őriztbe szombaton a fehérorosz hatóságok Minszkben, ahol orvosok és ápolók vonultak fel a tüntetők elleni erőszak ellen tiltakozva, valamint Aljakszandr Lukasenka távozását követelve.

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség azt írja, hogy a Vjaszna jogvédő szervezet 65 olyan emberről tud, többségében egyézésügyi dolgozók, akiket őrizetbe vettek a hatóságok. Híradások szerint egy másik helyszínen, a Lukasenka ellen tiltakozó nők felvonulásán is voltak letartóztatások. Szvjatlana Cihanouszkaka ellenzéki vezető bírálta a hatóságokat, amiért egy világjárvány kellős közepén egészségügyi dolgozókat vesznek őrizetbe, egyúttal méltatta a rezsim ellen kiállók bátorságát.

Már a Fidesz is elismerte Trump vereségét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 19:58

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Talán még maga az érintett sem fogadta el ezt, de a magyar kormánypártokat már utolérte a realitás.
Mint ahogy a Népszava is beszámolt róla, az AP hírügynökség, a CNN, a BBC és a FoxNews gyakorlatilag egyszerre, Amerikában nem sokkal dél előtt, magyar idő szerint szombaton fél 6-kor bejelentette, hogy Joseph R. Biden Jr. lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Nagy kérdés volt, a Fidesz miképp fogadja Biden győzelmét. Főleg azok után, hogy Szijjártó Péter nemrég egy videóban szólította fel az akkor még csak elnökjelölt politikust, számoljon be fia korrupciógyanús ukrajnai üzelmeiről.   
A Fidesz kommunikációs igazgatója most egy visszafogott posztban reagált Trump vereségére.

Hollik István ebben megköszönte az elnök négyéves munkáját. Megítélése szerint neki köszönhetően lettek olyan kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok, mint még soha. "Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk..." - zárja rövid bejegyzését.  
Korábban Orbán Viktor azt nyilatkozta, nem készült külön forgatókönyvvel arra az esetre, ha a demokraták nyernének.