Előfizetés

Már a Fidesz is elismerte Trump vereségét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 19:58

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Talán még maga az érintett sem fogadta el ezt, de a magyar kormánypártokat már utolérte a realitás.
Mint ahogy a Népszava is beszámolt róla, az AP hírügynökség, a CNN, a BBC és a FoxNews gyakorlatilag egyszerre, Amerikában nem sokkal dél előtt, magyar idő szerint szombaton fél 6-kor bejelentette, hogy Joseph R. Biden Jr. lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Nagy kérdés volt, a Fidesz miképp fogadja Biden győzelmét. Főleg azok után, hogy Szijjártó Péter nemrég egy videóban szólította fel az akkor még csak elnökjelölt politikust, számoljon be fia korrupciógyanús ukrajnai üzelmeiről.   
A Fidesz kommunikációs igazgatója most egy visszafogott posztban reagált Trump vereségére.

Hollik István ebben megköszönte az elnök négyéves munkáját. Megítélése szerint neki köszönhetően lettek olyan kiválóak a magyar-amerikai kapcsolatok, mint még soha. "Reméljük, hogy Joe Biden adminisztrációja ideológiai megfontolásból nem fogja lezülleszteni az eddigi közös eredményeket. Majd meglátjuk..." - zárja rövid bejegyzését.  
Korábban Orbán Viktor azt nyilatkozta, nem készült külön forgatókönyvvel arra az esetre, ha a demokraták nyernének.

Elesett Áder városának egészségügyi ellátása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 18:06
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Csornán alig maradt egészséges orvos, aki foglalkozna a betegekkel. Konkrétan egy ember.
A Győr-Moson-Sopron megyei városban jóformán alig maradt háziorvos, aki ellássa a betegeket. Egyikük korábban elhunyt, a másik három pedig elkapta a vírust. 
Csorna egészségügyi alapellátása „gyakorlatilag térdre rogyott”

- írta néhány napja közösségi oldalán Antal Miklós háziorvos.

Ő is azon háziorvosok közé tartozik, akik megfertőződtek. A Kisalföld cikke szerint csak egy szakember van, aki ellátja a betegeket. Balázs Mihály, a háziorvosi kollegiális rendszer területi vezetője azt mondta: a betegek ellátása nem kerülhet veszélybe és térdre rogyva is, de teszik a dolgukat. Pődör István - aki egyedüliként egészséges - kijelentette, "bírom, mert bírnom kell." A fertőzötti létszám pedig aligha fog csökkenni. Mint lapunk is megírta, tegnap 100 fölé emelkedett a koronavírus halálos áldozatainak száma. 

Szlávik: a tömeges szűrés önmagában nem oldja meg a helyzetet

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.07. 16:10

Fotó: Chris Ryan / AFP/Science Photo Library
Nem szerencsés tömeges koronavírus-antigén teszteket végezni - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.
Szlávik János szerint ezek a tesztek nagyon jól használhatóak például a mentőautókban beteg emberek tesztelésére, vagy olyan zárt közösségekben, ahol fontos kiemelni a fertőzötteket. Hangsúlyozta, a PCR-tesztek - országos szűrési mintákon keresztül - alkalmasabbak arra, hogy kimutassák egy ország átfertőzöttségét. A tömeges szűrés rendkívül hasznos dolog, de önmagában nem oldja meg a helyzetet - közölte, hozzátéve, a szűrés akkor hasznos, ha a pozitív embereket el lehet különíteni a többiektől, fel lehet kutatni a kapcsolataikat és meg lehet állítani a fertőzési láncot. A koronavírus kezelésére elsőként kijelölt centrumkórházak ma már szinte teljesen tele vannak, ezért újabb és újabb kapacitásokat kell nyitni - mondta a főorvos szombaton. Szlávik János kifejtette, a koronavírus-járványnak még mindig a felfutó szakasza figyelhető meg, és nem lehet tudni, mikor várható az esetszám csökkenése. Egyre több beteg kerül kórházba, ezért várhatóan mind több kórház fog ellátni koronavírusos betegeket - tette hozzá. A főorvos szólt arról is, hogy a járvány első hullámában már szükség volt a tervezett műtétek halasztására, és sajnos ez a második hullámban is bekövetkezett. Szlávik János megértést kért azoktól a betegektől, akiknek már időpontjuk volt egy műtétre, de azt el kell halasztani. Az esetek számának emelkedésével sokkal nagyobb lett az egyéni felelősség, a járványt ugyanis csak szigorú maszkhordással, fegyelmezett viselkedéssel, fertőtlenítéssel és lehetőség szerint a tömegrendezvények kerülésével lehet megfékezni. Hangsúlyozta, mindenkinek felelősséget kell vállalnia abban, hogy ha fertőzött, ne adja át azt másoknak, és próbálja saját magát megvédeni a fertőzéstől. A főorvos emlékeztetett, több mint száz oltóanyagkísérlet zajlik a világban, köztük nagyon sok már abban a fázisban van, hogy emberek tízezreit oltják be a hatásokat vizsgálva. A vizsgálatok végén törzskönyvezett vakcinákkal kapcsolatban mindenki nyugodt lehet, hogy azok nem rendelkeznek mellékhatásokkal és hatékonyak a koronavírussal szemben - mondta. Közölte, Magyarország is szeretne több helyről vakcinát vásárolni, egy ország sem sajátíthat ki ugyanis egyféle oltóanyagot magának, mert nem tudható, hogy az hosszú távon milyen hatékony. Elképzelhetőnek nevezte, hogy akár többféle oltóanyagot is alkalmazni kell a koronavírus ellen. A Magyarországra érkező oltóanyagok egyértelműen ingyenesek lesznek, és elsősorban a rizikócsoportokba tartozók kapják meg. Emellett azt biztosan alkalmazni fogják az egészségügyben, a szociális területeken dolgozók esetében, valamint azoknál, akik az ország működésében fontos szerepet töltenek be - tette hozzá. Szlávik János ismételten azt javasolta, hogy a rizikócsoportba tartozók oltassák be magukat az influenza elleni védőoltással.