Előfizetés

A tévék mostantól megválasztott elnöknek hívják Joe Bident - Trump bíróságra megy

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.11.07. 17:36

Fotó: OLIVIER DOULIERY / AFP
Pennsylvaniában Trump már nem tudja behozni a hátrányát, akkor pedig a többi billegő állam már nem is érdekes.
Az AP hírügynökség, a CNN, a BBC és a FoxNews gyakorlatilag egyszerre, Amerikában nem sokkal dél előtt, magyar idő szerint szombaton fél 6-kor bejelentette, hogy Joseph R. Biden Jr. lesz az Egyesült Államok 46. elnöke. Ettől kezdve a január 20-i ünnepélyes beiktatásig nevének említésekor hozzáteszik a "megválasztott elnök" titulust. A hírre spontán népünnepély tört ki a Fehér Ház környékén. Biden rövid közleményben megtiszteltetésnek nevezte a szavazók bizalmát, magyar idő szerint éjjel 2 órakor beszédben fordul a nemzethez.
"Megtisztelő és szerénységre int az amerikai nép belém és a megválasztott alelnök Harrisbe vetett bizalma. Példátlan nehézségek ellenére rekord számú amerikai adta le szavazatát, ismét bebizonyítva, milyen mélyen ver a demokrácia Amerika szívében. Most, hogy a kampánynak vége, ideje magunk mögött hagyni az indulatot és a harsány retorikát és nemzetként újra egymásra találni. Itt az ideje Amerika egységének. Semmi sincs, amit ne tudnánk megvalósítani, ha együtt cselekszünk."

A napok óta esedékes verdikt percekkel azt követően született meg, hogy Pennsylvania egy újabb összesítést hozott nyilvánosságra. Eszerint Biden a szavazatok 98 százalékának feldolgozása alapján 3 345 724 voksot kapott, míg a hivatalban lévő, republikánus párti Donald Trumpra 3 311 310 ember szavazott. A kettejük közötti különbség 34 414 szavazat és a még számlálásra váró voksok zöme az erősen Biden felé hajló körzetekből származik, tehát Trumpnak semmi esélye nem maradt hátránya behozására. Az elnököt hivatalosan a decemberben összeülő, 538 tagú elektori kollégium választja majd meg, ahol a győztesnek 270 elektor szavazatára van szüksége az elnökké választáshoz. Biden Pennsylvania megnyerésével jelenleg 273 elektor támogatásával rendelkezik a CNN szerint. A FoxNews és az AP már Arizona 11 elektorát is Bidennek adta. Ezen kívül Nevadában (6 elektor) és Georgiában (16) is Biden vezet, a még „billegő” államok közül Trump egyedül Észak-Karolinában látszik nyerni. A hivatalban lévő elnök azt közölte, hogy hétfőn megindítják a bírósági eljárásokat, mert "az amerikai nép becsületes választást érdemel, ami azt jelenti, hogy a jogszerű szavazatokat mind meg kell számolni, a törvénytelenül leadott voksokat pedig nem". Azzal vádolják Joe Biden kampánycsapatát, hogy a Trump-csapat megfigyelőit nem engedik be a szavazatszámlálásra, valamint, hogy hamis, fabrikált, illetéktelenek által és elhunytak nevében leadott voksokat akarnak beszámoltatni. "Mit rejteget Biden? Nem nyugszom egészen addig, amíg az amerikai nép meg nem kapja azt a becsületes szavazatszámlálást, amelyet megérdemel és amelyet a demokrácia megkövetel" - írja közleményében Donald Trump. 

"Nincs több elvesztegetni való időnk"

A járvány, a gazdaság, a klímaváltozás és a rendszerszerű rasszizmus kezelésére kapnak megbízatást - mondta Joe Biden még péntek éjjel a delaware-i Wilmingtonban mondott rövid beszédében. Biden kifejtette: nem vár a munkával, elnöksége első napján tervet terjeszt elő a koronavírus-járvány féken tartására. Mint fogalmazott: a járvány egyre aggasztóbb méreteket ölt, már több mint 240 ezer amerikai halt meg, és a gazdasági talpra állás is lassul. "Nincs több elvesztegetni való időnk a pártcsatározásokra" - jelentette ki. A politikus azt mondta, "megpróbál hidat építeni az ország megosztottság fölött", és arra kérte az amerikaiakat, hogy "emelkedjenek felül a haragjukon" és fogjanak össze. 

Tízéves gyerekeket hallgatott ki a rendőrség, mert helyeselték a francia tanár lefejezését

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.07. 17:30
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Elbeszélgettek velük.
Camille Chaize, a belügyminisztérium szóvivője arról számolt be, hogy a négy tízéves gyereket szüleikkel együtt a francia Alpokban fekvő Albertville-ben vették őrizetbe. 
A gyerekek korábban arról beszéltek, hogy Paty meggyilkolása jogos volt, mert tilos kigúnyolni a prófétát, és azt is mondták, hogy ők is megölnék bármelyik tanárukat, ha a prófétán viccelődne.

A rendőrség a családok otthonait is átkutatta. A gyerekeket és szüleiket pár órás kihallgatás után elengedték, de oktatáson kell részt venniük a témában. Mint ahogy a Népszava is beszámolt róla, Samuel Patyt október közepén gyilkolta meg egy csecsen menekült, miután radikális iszlamista körökben elterjedt egy videofelvétel arról, hogy a tanár a szólásszabadságról szóló órán bemutatta a Mohamed prófétáról készült karikatúrákat. A hónap végén pedig három embert ölt meg egy késes támadó egy nizzai templomban. Szombaton az ő emlékükre tartottak megemlékezést, amelyen Jean Castex miniszterelnök arra figyelmeztetett, hogy a szélsőségesek francia állampolgárokat igyekeznek beszervezni. "Ismerjük az ellenséget. Nem csak azonosítani sikerült, hanem neve is van: radikális iszlamizmus, egy politikai ideológia, amely eltorzítja az iszlámot, kiforgatja a muszlim szövegek szavait, az iszlám dogmáit és parancsait, hogy tudatlanságot és gyűlöletet terjesztve uralomra törjön". A nizzai gyilkosságok 21 éves, tunéziai elkövetőjét a rendőrség megsebesítette és elfogta. Jelenleg kórházban van.

Piálással és az élettársak összeköltözésének lehetőségével kecsegteti a nyugatiakat az Egyesült Arab Emírségek

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.07. 14:41
Dubaj látképe.
Fotó: KARIM SAHIB / AFP or licensors
Az arab országban is lazítanak - igaz, teljesen más téren.
A szombaton bejelentett átfogó szabályváltozások eredményeként a jövőben együtt lakhatnak azok a párok is, akik nem kötöttek házasságot, lazítanak az alkoholfogyasztás szigorú előírásain

Utóbbi azt jelenti, hogy lehet legálisan szeszesitalt birtokolni és fogyasztani, továbbá engedélyezett helyeken árulni is. Hatalmas utcai tivornyákra azonban továbbra sem lehet számítani, mivel inni csak zártkörűen, és olyan helyeken lehet csak, amelyek engedéllyel rendelkeznek. Fontos, hogy mindezt csak a 21. életév betöltése után szabad. Azt az árust, aki nem tartja be ezt a szabályt, komoly bírságra számíthat.  Korábban bűncselekmény volt, ha valakit alkoholfogyasztáson kaptak, ugyanakkor kevés ilyen büntetőeljárás indult, mivel csak akkor vonták felelősségre ezért az illetőt, ha újabb bűncselekményt követett el - áll a helyi National News cikkében.  Az MTI szerint ugyanakkor az eddigi megengedőbb szabályozás helyett emberölésként bírálják el a "becsületgyilkosságokat". A WAM helyi állami hírügynökség megjegyezte, hogy a szabadságjogok kiterjesztése beleillik az Egyesült Arab Emírségek változó arculatába, amelyben igyekeznek hangsúlyozni, hogy az ország az iszlám jogrendjével együtt nyitott a nyugati turisták és a befektetők előtt. A mindennapi életet szabályozó szigor enyhítését nem sokkal azután jelentették be, hogy az Egyesült Arab Emírségek amerikai közvetítéssel történelmi megállapodást kötött Izraellel a kapcsolatok rendezéséről. Megfigyelők szerint a megállapodás egyik következménye, hogy izraeli turisták és befektetések érkezhetnek az Egyesült Arab Emírségekbe. Az új szabályozás értelmében az Egyesült Arab Emírségekben élő külföldi állampolgárok esetében - akikből nagyjából kilenc jut minden emírségekbeli állampolgárra - a házasságkötésre, a válásra és az öröklési ügyekre már nem a saría (az iszlám jogrend) előírásait alkalmazzák. Az Egyesült Arab Emírségek legnépesebb városa, Dubaj nagy erőkkel készül a világkiállítás megrendezésére, amelyre 25 millió látogatót várnak, és amelytől a kereskedelmi kapcsolatok további élénkülését remélik. A rendezvényt eredetileg 2020 októberétől tartották volna meg, de a koronavírus-járvány miatt egy évvel elhalasztották.