Előfizetés

Szlávik: a tömeges szűrés önmagában nem oldja meg a helyzetet

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.07. 16:10

Fotó: Chris Ryan / AFP/Science Photo Library
Nem szerencsés tömeges koronavírus-antigén teszteket végezni - mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva.
Szlávik János szerint ezek a tesztek nagyon jól használhatóak például a mentőautókban beteg emberek tesztelésére, vagy olyan zárt közösségekben, ahol fontos kiemelni a fertőzötteket. Hangsúlyozta, a PCR-tesztek - országos szűrési mintákon keresztül - alkalmasabbak arra, hogy kimutassák egy ország átfertőzöttségét. A tömeges szűrés rendkívül hasznos dolog, de önmagában nem oldja meg a helyzetet - közölte, hozzátéve, a szűrés akkor hasznos, ha a pozitív embereket el lehet különíteni a többiektől, fel lehet kutatni a kapcsolataikat és meg lehet állítani a fertőzési láncot. A koronavírus kezelésére elsőként kijelölt centrumkórházak ma már szinte teljesen tele vannak, ezért újabb és újabb kapacitásokat kell nyitni - mondta a főorvos szombaton. Szlávik János kifejtette, a koronavírus-járványnak még mindig a felfutó szakasza figyelhető meg, és nem lehet tudni, mikor várható az esetszám csökkenése. Egyre több beteg kerül kórházba, ezért várhatóan mind több kórház fog ellátni koronavírusos betegeket - tette hozzá. A főorvos szólt arról is, hogy a járvány első hullámában már szükség volt a tervezett műtétek halasztására, és sajnos ez a második hullámban is bekövetkezett. Szlávik János megértést kért azoktól a betegektől, akiknek már időpontjuk volt egy műtétre, de azt el kell halasztani. Az esetek számának emelkedésével sokkal nagyobb lett az egyéni felelősség, a járványt ugyanis csak szigorú maszkhordással, fegyelmezett viselkedéssel, fertőtlenítéssel és lehetőség szerint a tömegrendezvények kerülésével lehet megfékezni. Hangsúlyozta, mindenkinek felelősséget kell vállalnia abban, hogy ha fertőzött, ne adja át azt másoknak, és próbálja saját magát megvédeni a fertőzéstől. A főorvos emlékeztetett, több mint száz oltóanyagkísérlet zajlik a világban, köztük nagyon sok már abban a fázisban van, hogy emberek tízezreit oltják be a hatásokat vizsgálva. A vizsgálatok végén törzskönyvezett vakcinákkal kapcsolatban mindenki nyugodt lehet, hogy azok nem rendelkeznek mellékhatásokkal és hatékonyak a koronavírussal szemben - mondta. Közölte, Magyarország is szeretne több helyről vakcinát vásárolni, egy ország sem sajátíthat ki ugyanis egyféle oltóanyagot magának, mert nem tudható, hogy az hosszú távon milyen hatékony. Elképzelhetőnek nevezte, hogy akár többféle oltóanyagot is alkalmazni kell a koronavírus ellen. A Magyarországra érkező oltóanyagok egyértelműen ingyenesek lesznek, és elsősorban a rizikócsoportokba tartozók kapják meg. Emellett azt biztosan alkalmazni fogják az egészségügyben, a szociális területeken dolgozók esetében, valamint azoknál, akik az ország működésében fontos szerepet töltenek be - tette hozzá. Szlávik János ismételten azt javasolta, hogy a rizikócsoportba tartozók oltassák be magukat az influenza elleni védőoltással. 

Kásler elrendelte: keddtől nem végzik el a halasztható műtéteket

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.07. 12:21
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tárcavezető utasítást adott ki minden intézménynek és a mentőszolgálat vezetőjének.
Az MTI szerint az utasításban elrendelte a halasztható műtétek - ideértve az egynapos sebészetet is - felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

Az állami hírügynökség szerint a beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.
A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény - kivéve a korábban mentesítetteket - köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint gyanús betegeket.
Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani.

A pontos ágyszámokat intézményenként az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítik. Az utasítás meghatározza azt is, hogy mely szolgáltatók kötelesek ellátni a Covid-beteg gyermekeket, az intenzív ellátást igénylő koraszülötteket, valamint a művesekezelésre szoruló, szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket. 
Koronavírusos beteg ellátása.
Fotó: KAROLY ARVAI / AFP
Az utasítás meghatározza, hogy a fekvőbeteg-intézetek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén a beteget megfelelően izolálják és végezzenek antigén gyorstesztet. Pozitív eredmény esetén a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges. A Covid-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Az igazolt Covid-fertőzött, de tünet- és panaszmentes, valamint az enyhe és mérsékelt tüneteket mutató betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsáthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció - áll a tájékoztatásban.  A miniszteri utasítás alighanem azzal a szombati adattal is összefügg, ami szerint napról napra rekordokat dönt a fertőzöttek száma. A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke pedig arról beszélt lapunknak adott interjújában, hogy már most bergamói helyzet van, mivel nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Eközben a kormány hajnali kijárási tilalommal, ingyenes parkolással és rendkívüli jogrenddel szeretné megakadályozni a járvány terjedését.  

A rendkívüli jogrendre hivatkozva gáncsolnák el a tatai népszavazást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 10:41
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A választási iroda szerint meg kell semmisíteni az eddig gyűjtött íveket. Pedig megszerezték a kellő számú aláírást.
Egy megalomán projekt ötlete borzolja a kedélyeket már jó ideje Tatán: mint a Népszava is megírta, az Avalon Center Kft. eredetileg egy 120 szobás luxushotelt tervezett, amelyet egy, a Hellt is tulajdonló személyek másik cége húzna fel alig néhány méterre a városi tó partjától, 24 milliárd forintból. Emiatt a helyiek népszavazást is kezdeményeztek, amelyből kettőt átengedett a helyi választási bizottság. 
Csakhogy életbelépett a rendkívüli jogrend és ezt ki is használta a választási iroda.

Ugyanis a kormányrendelet értelmében fel kell függeszteni minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így aláírásokat sem lehet gyűjteni. A helyi választási bizottság vezetőjének pedig azt a jogértelmezést adta a Nemzeti Választási Iroda (NVI), hogy az eddig begyűjtött íveket meg kell semmisíteni, mert azok nem használhatók fel - írja a Mérce. A portál szerint a veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. 
Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI.

Az írás hivatkozik a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítójára is, aki azt mondta, jogászaik bíróságra viszik az ügyet. Szalay Ildikó közlése szerint felajánlották, hogy átadják a szükséges íveket. Erre az a válasz érkezett, ha meg is kapja a hivatal, akkor megsemmisítik. Amennyiben a kezdeményezőknél marad, akkor viszont nekik kell ezt megtenni. A Mércének nyilatkozó jogász szerint a kormányrendelet csak azt írja elő, hogy a népszavazási határidők megszakadnak, majd a veszélyhelyzetet követően újrakezdődnek. Jelezte, az ívek jelenleg ügyvédi letétben vannak, és nem fogják megsemmisíteni azokat. A Stop Avalon az eseményekre reagálva már meg is hirdetett szombat délután 4 órára egy demonstrációt a tatai Kossuth térre.