Előfizetés

Kásler elrendelte: keddtől nem végzik el a halasztható műtéteket

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.07. 12:21
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A tárcavezető utasítást adott ki minden intézménynek és a mentőszolgálat vezetőjének.
Az MTI szerint az utasításban elrendelte a halasztható műtétek - ideértve az egynapos sebészetet is - felfüggesztését keddtől, és szinte minden kórházat kijelölt a koronavírusos betegek ellátására. A kijelölés nem vonatkozik a korábbi miniszteri utasítás alapján mentesített intézményekre.

Az állami hírügynökség szerint a beavatkozások felfüggesztése alól kivételt képeznek a sürgősségi ellátások, amelyek nélkül a beteg közvetlen életveszélybe kerülne, illetve súlyos vagy maradandó egészségkárosodást szenvedne. Továbbra is el kell végezni valamennyi onkológiai ellátást, a szervezett onkológiai szűrővizsgálatokat, a szakmai kollégium ajánlása szerinti kardiológiai ellátásokat, valamint biztosítani kell az asszisztált reprodukciós eljárások zavartalan működését is. Transzplantációt is lehet végezni a járványügyi óvintézkedések szigorú betartása mellett.
A miniszteri utasítás szerint valamennyi közfinanszírozott, aktív fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény - kivéve a korábban mentesítetteket - köteles ellátni a középsúlyos és súlyos, igazolt Covid-fertőzött, valamint gyanús betegeket.
Ennek érdekében az intézmények hétfőtől kötelesek elkülöníteni a Covid-betegek ellátására a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott összes ágyuk 40 százalékát, további 7 százalékát pedig lélegeztetésre alkalmas ágyként kötelesek a Covid-fertőzöttek ellátására biztosítani.

A pontos ágyszámokat intézményenként az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) rögzítik. Az utasítás meghatározza azt is, hogy mely szolgáltatók kötelesek ellátni a Covid-beteg gyermekeket, az intenzív ellátást igénylő koraszülötteket, valamint a művesekezelésre szoruló, szoros kontaktnak számító, gyanús vagy fertőzött betegeket. 
Koronavírusos beteg ellátása.
Fotó: KAROLY ARVAI / AFP
Az utasítás meghatározza, hogy a fekvőbeteg-intézetek koronavírus-fertőzés gyanúja esetén a beteget megfelelően izolálják és végezzenek antigén gyorstesztet. Pozitív eredmény esetén a beteg az igazolt betegekkel közös szobába helyezhető. Negatív eredmény esetén PCR-mintavétel is szükséges. A Covid-gyanús és igazolt betegek betegútját az Országos Mentőszolgálat koordinálja. Az igazolt Covid-fertőzött, de tünet- és panaszmentes, valamint az enyhe és mérsékelt tüneteket mutató betegek otthonukban maradnak, illetve otthonukba bocsáthatók. Esetükben javasolt a napi háziorvosi konzultáció - áll a tájékoztatásban.  A miniszteri utasítás alighanem azzal a szombati adattal is összefügg, ami szerint napról napra rekordokat dönt a fertőzöttek száma. A Magyar Orvosok Szakszervezetének elnöke pedig arról beszélt lapunknak adott interjújában, hogy már most bergamói helyzet van, mivel nagyon sok kórházban megteltek az intenzív kapacitások. Eközben a kormány hajnali kijárási tilalommal, ingyenes parkolással és rendkívüli jogrenddel szeretné megakadályozni a járvány terjedését.  

A rendkívüli jogrendre hivatkozva gáncsolnák el a tatai népszavazást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 10:41
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A választási iroda szerint meg kell semmisíteni az eddig gyűjtött íveket. Pedig megszerezték a kellő számú aláírást.
Egy megalomán projekt ötlete borzolja a kedélyeket már jó ideje Tatán: mint a Népszava is megírta, az Avalon Center Kft. eredetileg egy 120 szobás luxushotelt tervezett, amelyet egy, a Hellt is tulajdonló személyek másik cége húzna fel alig néhány méterre a városi tó partjától, 24 milliárd forintból. Emiatt a helyiek népszavazást is kezdeményeztek, amelyből kettőt átengedett a helyi választási bizottság. 
Csakhogy életbelépett a rendkívüli jogrend és ezt ki is használta a választási iroda.

Ugyanis a kormányrendelet értelmében fel kell függeszteni minden népszavazással kapcsolatos eljárást, így aláírásokat sem lehet gyűjteni. A helyi választási bizottság vezetőjének pedig azt a jogértelmezést adta a Nemzeti Választási Iroda (NVI), hogy az eddig begyűjtött íveket meg kell semmisíteni, mert azok nem használhatók fel - írja a Mérce. A portál szerint a veszélyhelyzet lejárta után 5 napon belül újra ki kell adni az aláírásgyűjtő íveket, ekkor kezdődhet elölről az egész aláírásgyűjtés, amelyre szintén 30 nap áll majd rendelkezésre. 
Vagyis a tatai civilek 3 heti munkáját egy tollvonással elkaszálná az NVI.

Az írás hivatkozik a Stop Avalon! Tata civil csoport alapítójára is, aki azt mondta, jogászaik bíróságra viszik az ügyet. Szalay Ildikó közlése szerint felajánlották, hogy átadják a szükséges íveket. Erre az a válasz érkezett, ha meg is kapja a hivatal, akkor megsemmisítik. Amennyiben a kezdeményezőknél marad, akkor viszont nekik kell ezt megtenni. A Mércének nyilatkozó jogász szerint a kormányrendelet csak azt írja elő, hogy a népszavazási határidők megszakadnak, majd a veszélyhelyzetet követően újrakezdődnek. Jelezte, az ívek jelenleg ügyvédi letétben vannak, és nem fogják megsemmisíteni azokat. A Stop Avalon az eseményekre reagálva már meg is hirdetett szombat délután 4 órára egy demonstrációt a tatai Kossuth térre.   

5318 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma, meghalt 107 beteg

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.07. 09:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
5612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 405-en vannak lélegeztetőgépen.
5318 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 104.943 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 107 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2357 főre emelkedett, 24 847-en pedig már meggyógyultak - közöte szombat reggel a kormányzati tájékoztatási oldal. Az aktív fertőzöttek száma 77 739fő. Az aktív fertőzöttek 25%-a, az elhunytak 29 %-a, a gyógyultak 27%-a budapesti. 5612 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 405-en vannak lélegeztetőgépen.  Hatósági házi karanténban 36 911-en vannak, a mintavételek száma 1 189 962. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (26 697) és Pest megyében (13 605) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (6928), Borsod-Abaúj-Zemplén (6343), Szabolcs-Szatmár-Bereg (5662) és Hajdú-Bihar megye (5215). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (1124). 
Éjszakai kijárási korlátozás van életben. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét. A járvány terjedésének csökkentése érdekében újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.
Azt kérik, hogy a közösségi terjedés megfékezése érdekében továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. Az egészségügyi védekezés részeként már zajlik az ingyenes influenza elleni oltások beadása. Folyamatos a háziorvosi praxisok ellátása az influenza elleni védőoltással. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket.