Előfizetés

A portugál parlament jóváhagyta az egészségügyi válsághelyzet bevezetését

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.07. 06:31

Fotó: Jorge Mantilla / AFP / NurPhoto
A különleges jogrend lehetővé teszi a kormány számára, hogy a koronavírus járványa miatt országos korlátozásokat vezessen be.
A portugál parlament pénteken jóváhagyta, hogy Marcelo de Sousa elnök november 9-től hivatalosan egészségügyi válsághelyzetet rendeljen el. A különleges jogrend lehetővé teszi a kormány számára, hogy a koronavírus járványa miatt országos korlátozásokat vezessen be. A csütörtökön nyilvánosságra került elnöki rendelet tervezetében az állt, hogy egyelőre két hétre vezetnék be az egészségügyi válsághelyzetet. A konkrét intézkedésekről António Costa miniszterelnök kormánya szombat délután dönt egy rendkívüli ülésen. Jelenleg a többi között országos éjszakai kijárási tilalmat fontolgat a lisszaboni vezetés. Szerda óta egyébként több mint hétmillió portugál állampolgárra részleges karantén vonatkozik. Az érintett településeken élők csak a legszükségesebb esetekben hagyhatják el otthonaikat, így például munkavégzés, vagy gyerekeik iskolába szállítása végett. A koronavírus-járvány tavaszi, első hullámában a portugál hatóságok hat hétre rendelték el a mostaninál szigorúbb a válsághelyzetet. Az utóbbi időben jelentősen megugrott a fertőzöttek száma a dél-európai országban. A múlt héten a napi esetszám átlépte a négyezres küszöbértéket. A járvány megjelenése óta a tízmilliós országban 166 900 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 2792-en elhunytak a kórban. A gyógyultak száma 93 754. 

Növekszik a fertőzöttek száma, egyre inkább bezárkózik Spanyolország több tartománya

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.07. 06:22

Fotó: Celestino Arce / AFP / NurPhoto
A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint kilencezer új estet igazoltak az országban. A regisztrált esetszám pedig egy nap alatt több mint 22 ezerrel emelkedett.
A Spanyolországban folyamatosan növekvő koronavírus-fertőzésszám miatt egyre inkább bezárkózik az ország több tartománya. Szombattól Baszkföldön is bezárnak a vendéglátóhelyek, követve Kasztília és León, Murcia, Asztúria, Melilla, Navarra és Katalónia példáját. Utóbbi ráadásul már az éjszakai kijárási tilalmat is meghosszabbította az eredetileg tervezett november 9-e helyett november 23-áig. A spanyol börtönökben jelentősen korlátozzák az elítéltek látogatását és egyelőre senkinek sem engedélyeznek eltávozást - közölte a belügyminisztérium pénteken. A szigorítás alól a Kanári-szigetek és a Baleár-szigetek büntetés-végrehajtási intézetei mentesülnek, ahol a jóval kedvezőbb a járványhelyzet mint az Ibériai-félszigeten. Az alacsony fertőzöttségnek köszönhetően a Kanári-szigeteken ráadásul újból megindulnak a tengerjáró hajók. A TUI német utazásszervező cég 900 külföldi turistát utaztatott Gran Canariára, hogy onnan hajózzanak ki és látogassák meg a szigetcsoport többi tagját. A turistákat előzetesen PCR-tesztet kellett elvégeztetniük. A spanyol egészségügyi minisztérium legfrissebb jelentése szerint az elmúlt 24 órában több mint kilencezer új estet igazoltak az országban. A regisztrált esetszám pedig egy nap alatt több mint 22 ezerrel emelkedett. Jelenleg átlagosan százezer lakosból 525 fertőzött. A tartományok közül a legrosszabb a helyzet Navarrában és Aragónban van, ahol ez a szám 1158 és 1077. Melilla észak-afrikai autonóm városban meghaladja az 1365-öt. A járvány kezdete óta Spanyolországban több mint egymillió 328 ezer embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. A halálos áldozatok száma egy hét alatt több mint ezerrel emelkedett és közelít a 39 ezerhez. Az El País című napilap egy belső kormányzati jelentésre hivatkozva közölte: a járvány első hullámában március és január között a koronavírus következtében mintegy 20 ezren hunyhattak el az idősotthonokban, ami kétszer annyit mint az ismert, PCR-tesztel igazolt esetszám. A szaktárca arra készül, hogy ismét országosan felmérje az átfertőzöttséget és a vírussal szembeni immunitást. Újbóli vizsgálatokra hívják azt a 95 ezer embert, akiket tavasszal és nyáron, három alkalommal is teszteltek. A kutatás akkor azzal zárult, hogy a lakosság 5,2 százaléka eshetett át a koronavírus-fertőzésen, vagyis nem alakulhatott ki közösségi immunitás. Viszont a fertőzésből felépültek körében az idő elteltével egyre inkább nőtt azok aránya, akiknek vérében már nem találtak ellenanyagot a vírussal szemben.

Olaszországban életbe lép az éjszakai kijárási tilalom

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.06. 20:46

Fotó: Stefano Nicoli / NurPhoto via AFP
A legmagasabb fokozatú, úgynevezett vörös zónákban a napközbeni mozgás is korlátozott.
Este tíz órától reggel ötig tartó kijárási tilalom lép életbe egész Olaszországban péntektől, miközben egy nap alatt közel 38 ezer új beteget szűrtek, és 446 beteg vesztette életét az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Róma utcáin a kijárási tilalom előtti utolsó órákban a szokásosnál is nagyobb volt a járműforgalom. Az utcákon kis csoportokban beszélgettek az emberek, és az üzletek az utolsó pillanatig fogadták a vevőket.
Este tíz órától kizárólag engedéllyel lehet utcára menni munkavégzés vagy más nyomós indok miatt.

Az engedélyek a belügyminisztérium honlapjáról letölthetők. Az éjszakai korlátozás december 3-ig tart. Az éjszakai kijárási tilalom mellett péntektől életbe lépett az ország járványveszélyesség szerinti beosztása: 
a legmagasabb fokozatú, úgynevezett vörös zónákban a napközbeni mozgás is korlátozott, leállt a vendéglátás és a kereskedelem is. Lombardia, Piemont, Valle d'Aosta és Calabria tartományról van szó, amelyekbe a be- és kilépés is engedélyhez kötött.

Az alacsonyabb fokozatú térségekben, például a sárga színnel jelölt fővárosban napközben szabad a mozgás, egyedül a vendéglátást állítják le este hatkor, ezen kívül bezárták a mozikat, színházakat és múzeumokat is. Roberto Speranza egészségügyi miniszter kijelentette, hogy nem volt más lehetőség a járványgörbe megfékezésére, szigorú korlátozások nélkül az egészségügyi rendszer nem bírja el a terhelést. Milánóban megteltek a kórházak, a Covid-19 betegeket elkezdték más lombardiai városokba áthelyezni. Az enyhe fokozatú osztályba sorolt Nápoly polgármestere, Luigi De Magistris szerint a városban az egészségügyi helyzet ellenőrizhetetlenné vált. Egy nap alatt 37 809 új beteget szűrtek az előző napi 34 505 után. Az utóbbi három nap alatt a napi esetszám majdnem nyolcezerrel emelkedett. Az aktív fertőzöttek száma túllépte a 472 ezret, több mint 24 ezren vannak kórházban, 2515-en intenzíven. Egy nap alatt 446 beteg halt meg, így a halottak száma elérte a 40 638-t. A gócpont Lombardiában egy nap alatt majdnem tízezer új beteget szűrtek, ennek közel felét Milánóban és térségében. Második helyen Piemont áll napi 4878 új beteggel. Egyre több politikus, sportoló és más közismert személy hozza nyilvánosságra, hogy pozitív lett, közöttük a római polgármester Virgina Raggi és Roberto Mancini az olasz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya. Olaszországban a coronavirus.app péntek esti adatai szerint több int 862 ezer koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdetet óta. Jelenleg a 12. legfertőzöttebb terület azon országok közül, ahol megjelent a fertőzés. Az olasz lakosság ennek ellenére már nem tűnik olyan türelmesnek a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban, mint tavasszal.