Előfizetés

A teljes ellenzék megszavazza a veszélyhelyzeti törvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 21:40

Fotó: Kovács Attila / MTI
Az ellenzék tudja támogatni a 90 napos hosszabbítást, kisebb garanciális feltételekkel.
A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselői is megszavazzák az Orbán Viktor által kedd este bejelentett rendkívüli jogrend 90 napos meghosszabbításáról szóló törvényjavaslatot – tájékoztatta Vadai Ágnes frakcióvezető-helyettes a péntek délutáni döntésük után az atv.hu-t. Orbán Viktor kedd este jelentette be, hogy a kormány a koronavírus-járvány miatt újra veszélyhelyzetet rendelt el, az alkotmány szerint ugyanakkor 15 napig érvényes. A miniszterelnök az Országgyűléstől azt kérte, szavazzák meg a rendkívüli jogrend 90 nappal történő meghosszabbítását.  Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető csütörtökre hétpárti egyeztetést hívott össze. A zárt ajtók mögött folytatott megbeszélés után kiderült, az ellenzék tudja támogatni a 90 napos hosszabbítást, kisebb garanciális feltételekkel.  Harangozó Tamás szocialista frakcióvezető-helyettes azt nyilatkozta az atv.hu-nak, hogy az MSZP kész megszavazni a négyötödös parlamenti kivételes eljárást is (így egy nap alatt megtárgyalhatják és el is fogadhatják a törvényt ) és magát a törvényt is a 90 napos veszélyhelyzetről, hiszen a legfontosabb követelésük teljesül a 90 napos határidő megszabásával. Hangsúlyozta, hogy megszavazzák a javaslatot, ha a Fidesz nem csempész bele még a szavazás előtt valamilyen meglepő módosítást. A hvg.hu-nak az LMP, és a Jobbik is azt mondta, hogy komoly a helyzet, szükség van erre, ezért a tavaszinál is súlyosabb válsághelyzetben minden segítséget megadnak. Az MSZP és a Párbeszéd viszont azt is szeretné, hogy az ellenzéki frakcióvezetők is Alkotmánybírósághoz fordulhassanak, ha a különleges jogrenddel kapcsolatban alkotmányos aggályok merülnének föl, és a taláros testület három nap alatt döntsön az indítványról. Az ellenzéki frakciók kedden a házszabálytól való eltérést is megszavazzák, ez a négyötödös döntés teszi lehetővé, hogy már kedden meglegyen a zárószavazás is a 90 napos hosszabbításról. Csütörtökön Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes benyújtotta a törvényt

Karácsony Gergely: Egy indítvány a 4,5-szeresére emeli a Fővárosi Vízművek által befizetendő adót

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 21:39

Fotó: Fővárosi Vízművek / Facebook
A főpolgármester szerint abszurd, hogy egy önkormányzat külön adót fizet azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek.
Eddig azt hallgattuk a kormány bülbülszavú tagjaitól, hogy a kormány nem támogat semmiféle adóemelést. Erre ma megjelenik egy fideszes módosító indítvány, ami az eddigi 4,5-szeresére (!) emeli a Fővárosi Vízművek által befizetendő adót – írta Karácsony Gergely péntek este Facebook-oldalán. A főpolgármester megjegyezte, hogy az önmagában abszurd, hogy egy önkormányzat külön adót fizet azért, mert ivóvizet szolgáltat az embereknek. 
„Aljas cinizmus ez, végletekig sarcolják, be akarják dönteni Budapestet és más nagyvárosokat. Talán a járvány kezelésében kellene a határozottság nem az ostoba és káros sarcpolitikában”

– állapította meg a politikus.

Nem kapta meg a megyei halálozási és a járásonkénti fertőzöttségi adatokat a TASZ a járványhatóságtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 19:40

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A jogvédők szerint ezek közérdekű adatok, aminek a megismeréséhez mindenkinek joga van, hogy felelős döntéseket hozhassunk a járványhelyzetben.
Több mint két hete minden nap részletes adatigénylést nyújt be a Nemzeti Népegészségügyi Központnak a Társaság a Szabadságjogokért. Olyan adatokat kértek, amelyek a hivatalos osztrák és német állami jelentésekben naponta megjelennek a fertőzöttek napi számáról, a fertőzés területi eloszlásáról, a kórházban és otthon ellátott betegekről.  Indoklásuk szerint ezek közérdekű adatok, aminek a megismeréséhez mindenkinek joga van, hogy felelős döntéseket hozhassunk a járványhelyzetben. Az NNK csütörtökön küldött választ a TASZ megkeresésére, de a jogvédő szervezet állítása szerint nem kapták meg a kért adatokat.
– Az NNK ahelyett, hogy átadta volna az adatokat, mindössze egy linkgyűjteményt küldött azokkal a honlapokkal, amiket mindenki jól ismer. Nem csak az állami „koronavírusos” oldalra hivatkoztak, hanem még a Facebook-oldalukra is, mert a területi adatok csak onnan szedhetők össze

– közölte Asbóth Márton a TASZ honlapjára feltöltött videóban.

A TASZ magánszféraprojekt vezetője hozzátette, hogy az adatok legjobb esetben is csak összeszedhetőek, mert azok rendszerezve, áttekinthetően, összehasonlíthatóan sehol nem érhetőek el. Kijelentette, hogy az NNK válasza alapján egyes adatok egyáltalán nincsenek meg nekik. Eszerint nem tudták közölni a fertőzöttségi adatokat járásonkénti bontásban, vagy hogy melyik megyében hányan haltak meg. Nem tudták a fertőzöttek számát nemek szerint közölni, vagy hogy hány szabad intenzíves ágy van az egészségügyben.
A péntek reggeli hivatalos adatok szerint egyébként 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 103 beteg, így az elhunytak száma 2250-re emelkedett. 23 213-an pedig már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma 74 162. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 30 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. Kórházban 5489 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.