Előfizetés

Átszállították egy párizsi kórházba a nizzai merénylőt

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.06. 18:33

Fotó: VALERY HACHE / AFP
Csendőrfurgonok gyűrűjében tették fel a repülőgépre a férfit, akit egy rendőrségi elitegység kísért az úton.
Fokozott biztonsági intézkedések mellett átszállították pénteken Párizsba a nizzai Notre-Dame-bazilikában előző héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylet tunéziai elkövetőjét – közölték rendőrségi források. A súlyos állapotban lévő 21 éves Brahím Iszávit szállító repülőgép délután landolt a Párizshoz közeli Le Bourget repülőtéren, ahonnan a férfit egy párizsi kórházba szállították. A tunéziai merénylőt Nizzában válságos állapotban szállították kórházba, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. Eddig nem tudták kihallgatni, de az állapota már javult, amikor a koronavírus-tesztje hétfőn pozitívnak bizonyult, ezért a kihallgatását egyelőre elhalasztották. Szerdán azonban olyannyira romlott az állapota, hogy ismét válságos állapotba került. Az átszállítás fokozott biztonságvédelmi intézkedések közepette történt: Nizzában csendőrfurgonok gyűrűjében tették fel a repülőgépre Iszávit, akit egy rendőrségi elitegység kísért az úton. A merénylőn kívül az ügyben már csak egy 17 éves kiskorú van őrizetben. A párizsi agglomerációban található Seine-Saint-Denis megyében szerdán előállított fiatalt azzal gyanúsítják, hogy csettelt a merénylővel, ezért folytatódik a kihallgatása. A támadással kapcsolatban eddig 11 embert vettek őrizetbe, de tízet közülük már szabadon engedtek, nem indult egyikük ellen sem eljárás. 

Két mecsetet bezárat az osztrák kormány a bécsi terrortámadás miatt

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.06. 17:19
Az egyik mecset a Murlingengassén
Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
Az indoklás szerint a két szervezet nagyban hozzájárult a merénylő radikalizációjához.
Elrendelte két „radikális mecset” bezárását az osztrák kormány pénteken, pár nappal a négy halálos áldozatot követelő bécsi iszlamista terrortámadást követően. Susanne Raab integrációs és Karl Nehammer belügyminiszter arról számolt be sajtótájékoztatóján, hogy a 20 éves merénylő, Kujtim Fejzulai egy mecset és egy iszlám egyesület rendszeres látogatója volt,  amelyek nagyban hozzájárultak a radikalizációjához, ezért azonnali hatállyal elrendelték a bezárásukat.
Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) megerősítette, hogy bezárnak egy, alájuk tartozó imahelyet, amely „megsértette a vallás doktrínáit”. – A szabadság fontos érték az országunkban, amelyet meg kell védenünk a visszaélésektől, akkor is, ha azokat a mi sorainkból követik el – közölte Ümit Vural, a szervezet elnöke. Bécs belvárosában hétfőn este egy észak-macedóniai albán családból származó helyi férfi megölt négy embert és huszonhármat megsebesített. Az elkövetőt a rendőrök lelőtték, a helyszínen életét vesztette. A támadást az Iszlám Állam nevű terrorszervezet vállalta magára.  
– A rendőrség tizenhat embert vett őrizetbe a merénylettel összefüggésben, azonban közülük hatot azóta szabadon bocsátottak

– tájékoztatott az ügyészség pénteken.

Az őrizetbe vett személyek közül nyolcan büntetett előéletűek. A merénylet miatt még Németországban is házkutatásokat tartottak a hatóságok.

Szankciókat vet ki Lukasenkóra és 14 fehérorosz tisztviselőre az EU

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.06. 17:11

Fotó: SERGEI GAPON / AFP
A büntetőintézkedések magukban foglalják az beutazási tilalmat és a pénzügyi eszközök befagyasztását.
Az EU szankciókat vet ki Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökre és további 14 magas rangú fehérorosz tisztviselőre az augusztus elején tartott, vitatott kimenetelű választások ellen tüntetők elnyomása miatt – tájékoztatott pénteken az unió hivatalos közlönye. A korlátozások Lukasenka fiát, Viktort is érintik, aki nemzetbiztosági tanácsadói szerepet tölt be a fehérorosz kormányban.
A szankciók, amelyek jelenleg 59 fehérorosz tisztviselőre vonatkoznak, magukban foglalják az beutazási tilalmat és a pénzügyi eszközök befagyasztását. Ezenkívül uniós polgároknak és a vállalatoknak tilos pénzeszközöket rendelkezésre bocsátani az érintettek számára.

Az EU Observer brüsszeli eseményekkel foglalkozó hírportál szerint Lukasenkának és családjának két unión belüli ingatlanvállalatban van üzleti érdekeltsége. A vállalkozások Cipruson találhatóak. A pénteki határozat követi a Miniszerek Tanácsa által elfogadott október elejei állásfoglalásokat, amelyekben a testület határozottan elítélte a fehérorosz hatóságok atrocitásait a békés tüntetők ellen, és Lukasenka szankcionálást helyezte kilátásba, „amennyiben az országban nem javul a helyzet.” Az EU azért is várt ezidáig a korlátozó intézkedések bevezetésével, mert abban bízott, hogy az elnök önként vesz majd részt az ellenzékkel folytatott tárgyalásokban és az ország demokratikus átalakításban. Az augusztus 9-i fehéroroszországi választások óta – amelyen hivatalos eredmények szerint Aljakszandr Lukasenka államfőt a szavazatok több mint 80 százalékával hatodszor választották elnökké – vasárnaponként hétről hétre tömegek követelik az államfő távozását, ő azonban nem hajlandó erre. A legutóbbi megmozduláson mintegy 300 tüntetőt vettek őrizetbe a hatóságok.