Előfizetés

Vészhelyzetben engedély nélküli oltóanyagot is forgalmazhatnak az uniós tagállamok

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.06. 15:35

Fotó: LUDOVIC MARIN / AFP
Az uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget.
Az Európai Unióban elérhető vagy a jövőben elérhetővé váló oltóanyagoknak meg kell felelniük a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak, ettől azonban lehetnek korlátozott eltérések, amelyek lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy vészhelyzetben, ideiglenesen engedély nélküli termékeket forgalmazzanak – közölte az Európai Bizottság illetékes szóvivője pénteken. Stefan De Keersmaecker a brüsszeli testület sajtótájékoztatóján kérdésre válaszolva közölte, uniós engedély nélküli oltóanyag forgalomba hozataláért az azt alkalmazó tagállam viseli a felelősséget. Hangsúlyozta, az Európai Bizottság számára elsődleges a biztonság, ezért kiemelt fontosságú, hogy uniós jogszabályok szerinti, teljes körű értékelésen alapuló forgalomba hozatali engedély nélkül egyetlen gyógyszer se kerüljön az Európai Unió piacára.
– Nagyon fontos az is, hogy az állampolgárok megbízható információkkal rendelkezzenek a vakcinák biztonságosságát illetően, ezért az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) folyamatosan értékeli és ellenőrzi ezeket az oltóanyagokat

– mondta.

– Amint egy vakcina elérhetővé válik, az Európai Bizottság végzi annak piaci bevezetését az uniós oltási stratégia végrehajtásával – tette hozzá. A szóvivő újságírói kérdésre válaszolva arra reagált, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön közölte, Oroszország decemberben kis mennyiségben elkezdi a koronavírus elleni oltóanyaguk szállítását Magyarországra, hogy be tudják vizsgálni az oltóanyagot, és az engedélyezési folyamat utolsó lépéseit is végre tudják hajtani. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szintén csütörtökön azt közölte, egy kínai gyártótól is kaphat vakcinamintát Magyarország bevizsgálásra. Az Európai Bizottság szóvivői múlt héten arra hívták fel a figyelmet, hogy csak úgy nem lehet kínai és orosz oltóanyagot behozni az unió területére. Erik Mamer szóvivő azt közölte, hogy minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie az uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak. Magyarország említése nélkül kiemelte: nem lehetséges egy unión kívüli országból oltóanyagot vásárolni és használni az Európai Unióban, a szükséges és érvényben lévő uniós eljárásoknak és elvárásoknak való megfelelés hiányában.  

Meghalt Gulyás Zoltán színész, a DK önkormányzati képviselője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 14:41

Fotó: kecskemet.hu
Gulyás Zoltán 62 éves volt.
Tragikus hirtelenséggel, szívpanaszok miatt elhunyt Gulyás Zoltán, a Demokratikus Koalíció kecskeméti önkormányzati képviselője, aki a Szövetség a Hírös Városért Egyesület listáról került be 2019-ben a testületbe – közölte a DK Sajtóiroda szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Gulyás Zoltán színészként kezdte pályafutását. Játszott a Madách Színházban, a kecskeméti Katona József Színházban, a Centrál Színházban, a Mikroszkóp Színpadon, tagja volt a Vidám Színpadnak. Stand up-estjeivel fellépett a Dumakabaréban is. Dalszövegeket, humoreszkeket, jeleneteket is írt. Gyakori szereplője volt a Gálvölgyi-show című tévéműsornak. A kecskeméti önkormányzatban kulturális ügyekkel foglalkozott.

Átadták a pesti fonódó első elemét

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.06. 13:38

Fotó: Béres Márton / Népszava
A Haller delta projekt során új vágánypár létesült a Haller utca és a Soroksári út között észak-pesti irányba.
Karácsony Gergely főpolgármester a pénteki átadáson elmondta, a budai fonódó villamoshálózathoz hasonlót szeretnének a pesti oldalon is megvalósítani, továbbfejlesztve ezzel az átszállásmentes közlekedést. Ebben a most csaknem kétmilliárd forintból megvalósított projekt egy apró, de nagyon fontos lépés - közölte. A főpolgármester beszélt arról is, hogy az elkövetkezendő években a koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt valószínűleg szűkülni fognak a budapesti fejlesztési források. "Éppen ezért nagyon fontos, hogy olyan típusú beruházásokat csináljunk, amelyek nem a látványterveken néznek ki jól, hanem a valóságban" jelentenek érdemi segítséget a budapestieknek - fogalmazott. Karácsony Gergely közölte, a fejlesztés nagy segítséget jelent majd a 3-as metróvonal középső szakaszának felújítása alatt, hiszen a Nagyvárad térről a belváros felé lehet majd utazni a villamossal. Hosszú távon pedig nemcsak Ferencváros, hanem akár Pesterzsébet közvetlen villamoskapcsolatát is lehetővé teszi majd - mutatott rá.
Bolla Tibor, a BKV Zrt. vezérigazgatója az év egyik, a villamosközlekedést érintő legjelentősebb fejlesztésének nevezte a Haller delta projektet. A beruházás, amelyre a fővárosi önkormányzat 1,8 milliárd forintot biztosított, tavasszal kezdődött és határidőre befejeződött - emelte ki. Elmondta, hogy több mint 1,2 kilométernyi vágány épült, 770 méternyi távközlési és 750 méternyi közvilágítási kábelt fektettek le. Az építkezés miatt kilenc fát ki kellett vágni, de ötvenegy újat ültettek - mondta. Az új vágánypáron szombaton indul meg a közlekedés - közölte Bolla Tibor, hozzátéve, hogy ez egy alternatív útvonal lehet a 3-as metróvonal középső szakaszának szombaton kezdődő felújítása alatt. A BKV és a Budapesti Közlekedési Központ közleményben tudatta, hogy szombattól a 2M villamossal a Nagyvárad térről közvetlenül lesz elérhető a belváros. Az új villamosjárat a Keleti pályaudvartól indulva a 24-es vonalán éri el a Nagyvárad teret, majd a Haller utcáról a Soroksári útra fordulva a 2-es villamos útvonalán a pesti rakparton keresztül a Jászai Mari térig jár, kiszolgálva a belváros számos csomópontját. Közölték azt is, hogy a fejlesztés során 227 méter ivóvíznyomócsövet és 29 felsővezeték-tartó oszlopot is kicseréltek, és energiatakarékos led lámpatestek telepítésével megújult a közvilágítás. A kereszteződés megállói is megújultak, korszerű, akadálymentes kialakítást kaptak. A projekt összetettsége miatt a villamosforgalmat nem érintő munkálatok várhatóan még év végéig zajlanak - olvasható a közleményben.