Előfizetés

Száz fölött az egy nap alatt Covidban elhunytak száma

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 09:48

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A Magyarországon is tomboló koronavírus-járványban péntekre csaknem ötezernyi új fertőzöttet találtak.
Péntek reggelre 4709 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 99 625 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma – közölte a legfrissebb adatokat a kormányzati tájékoztató oldal. Elhunyt 103 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2250-re emelkedett, 23 213-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 74 162 ember. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 30 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 5489 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 391-en vannak lélegeztetőgépen.  Egész Európában, a szomszédos országokban és Magyarországon is exponenciálisan nő a fertőzöttek száma, egyre többen igényelnek kórházi ellátást. A járvány megállítani nem lehet, a cél a járvány lassítása.  Ezért a járvány elleni védekezés további erősítése érdekében a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet, azaz kihirdette a veszélyhelyzetet. Mindenkinek be kell tartani a szabályokat, óriási az egyéni felelősség. Magyarországon mindenkinek jut kórházi ágy, ellátás, lélegeztetőgép, és a most bevezetett védelmi intézkedésekkel az a cél, hogy ez így is maradjon, A védelmi intézkedések a járvány lassítását szolgálják és ezzel az egészségügy teljesítőképességét is védjük – hívták fel a figyelmet.

A kormány alibi-intézkedésekkel védekezik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 09:23

Fotó: Népszava
Kunetz Zsombor szerint a jelenlegi helyzet nem indokolná azt a káoszt, ami a kórházakban uralkodik.
A kormányzat csak alibi-intézkedéseket hoz a koronavírussal kapcsolatban – jelentette ki Kunetz Zsombor az ATV Start című műsorában. Az egészségügyi szakember szerint a tömegrendezvények betiltása egy fontos lépés lehetne a védekezés terén és az iskolák helyzetét is rendezni kellene. Úgy véli, nincs egyértelmű döntés arra vonatkozóan, hogy a gyerekek hordjanak-e maszkot az órákon, vagy hogy a gimnazisták egyáltalán bejárjanak-e az órákra vagy online tanuljanak. Kunetz Zsombor szerint az iskolák esetében a fokozatosság elvét kellene követni, amikor arról döntenek, milyen intézkedéseket hozzanak.
Korábban az országos tiszti főorvos arról beszélt, hogy különösen nagy a fiatalok felelőssége, akik hazavihetik szeretteiknek a fertőzést. Kunetz Zsombor úgy reagált: felháborítónak tartja Müller Cecília nyilatkozatát, aki saját magáról másokra tolja a járványkezelés felelősségét.
Kunetz Zsombor az interjúban arról is beszélt, hogy a kórházak már most elérték teljesítőképességük határát, ugyanakkor a jelenlegi helyzet nem indokolná azt a káoszt, ami az intézményekben uralkodik. A szakértő úgy látja, ezt a koncepciótlan védekezési stratégia okozza, mert az illetékesek "össze-vissza hoznak rendelkezéseket".
A szakember hangsúlyozta, hogy jelenleg Magyarországon 1100 intenzíves ágy van, ezt a kapacitást legfeljebb 1200-ra lehet kitolni, mert ennyihez lehet megfelelő személyzetet hozzárendelni.
Az esetleges szigorúbb intézkedésekkel kapcsolatban úgy fogalmazott: ha a kormány a tavaszihoz hasonló intézkedéseket hoz, akkor egy más szegmens kerülhet bajba, mégpedig a gazdaság. Kunetz Zsombor elismerte, hogy rendkívül vékony jégen mozog itt a kormány.

Orbán: műtétek halasztásáról döntünk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.06. 08:46
Orbán Viktor miniszterelnök korábbi bejelentése a járványügyi szigorításokról
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fis / MTI
A kormány egyszerre több mint 30 ezer koronavírusos beteggel számol.
Órákon belül döntünk a Magyarországon halasztható műtétek átütemezéséről – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában, a Kossuth Rádióban. Mint elmondta, az operatív törzs reggel ülésén elhangzott, a cél az, hogy minél több kórházi ágyat felszabadítsanak. A kormányfő elismerte, hogy a járványügyi helyzet nehéz, és utalt a csütörtökön Covid-19 betegségben elhunyt barátjára, főtanácsadójára, Szőcs Géza költőre, íróra. Hozzátette: a koronavírus terjedése elérte a magyar családokat és a kormánynak az emberek életének védelmében lépnie kell.
„November 21-re 2240 intenzív ágyat, a szükséges számú orvosokat és ápolókat kell biztosítanunk, míg december 10-re már 4480 intenzív ágyra lesz szükség. Akkorra már több mint 30 ezer ember beteggel számolunk”

– emelte ki Orbán Viktor.

Külön szólt a fiatalokhoz amiatt, hogy a járványügyi adatok szerint 76 ,1 év az elhunytak átlagéletkora. Kijelentette, nagy a felelősségük a szüleik és nagyszüleik életének megóvásában. Konkrétumokat említve a kormányfő arról is szólt: eddig 98 óvodát kellett bezárni, 7 iskolában elrendelték a szünetet, 23 iskolában távoktatás van, 78 intézményben pedig vegyes oktatás. 
„Megpróbáljuk nem bezárni az iskolákat, amíg csak lehet. Hét hét van hátra a téli szünetig, addig kell kibírni. Ha betartjuk a szabályokat, figyelünk egymásra, együtt sikerülni fog”

– ismételte meg a kormányzati hirdetések szlogenjét.

A miniszterelnök szerint a hétfőtől hatályos intézkedéseknek köszönhetően nagyot változott a világ. Tapasztalatai szerint, ha nem is mindenki, de a többség, így a boltosok is betartják a maszkviselési és a a többi védekezési szabályt. Figyelmeztetett ugyanakkor:
„minden olyan helyet bezárnak, ahol nem tartják be a szabályokat.”

Szerinte a járvány elleni döntésekben a kormány a „teljes embert nézi”, mert nem lehet elválasztani az egészségügyet és a gazdaságot.  
„Emberszeretet, keresztény kultúra, ez segít minket a döntésekben”

– fogalmazott.

Orbán Viktor a 90 napra bevezetendő rendkívüli jogrendről is szólt. Mint mondta, erre azért van szükség, mert gyors döntések kellenek, amelyeket „nem hátráltat az ellenzék”. Ugyanakkor nem maradt el a szintén szokásos „libernyákozás” sem:
„A nép képviselete számunkra szent, tiszteljük a magyar parlamentet. (...) A libernyák világban mondják majd, hogy diktatúra, de ez nem igaz. Nem az ellenzék hatására kértünk most 90 napot. Tavasszal, nem láttuk, hol a vége, de most megbízható információink vannak az európai, kínai, orosz és izraeli vakcinákról. Kilencven nap nap múlva valamilyen vakcina, valamilyen mennyiségben rendelkezésünkre áll majd.”