Előfizetés

Egyre kínosabban viselkedik Trump

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.06. 06:25

Fotó: MANDEL NGAN / AFP
Ha a "jogszerű" voksokat számolják, akkor ő nyerte a választást – jelentette ki sok egyéb mellett Donald Trump amerikai elnök a Fehér Házban csütörtök este tartott sajtótájékoztatóján. Beszéde saját párttársait is megbotránkoztatta.
Azt, hogy a szavazatok számlálása még mindig tart, Donald Trump úgy értékeli, hogy választási csalásra készülnek. "Ha csakis az érvényes szavazatokat számlálják meg, akkor könnyed győzelmet aratok" – mondta. Konkrét példák és bizonyítékok említése nélkül hangsúlyozta: egy sor zavarba ejtő szabálytalanság történt a választásokon szerte az országban. "Ha figyelembe veszik a jogszerűtlenül leadott szavazatokat, ha beszámolják a későn érkezett voksokat is, ez azt jelenti, hogy megpróbálják elcsalni a választást" – fogalmazott. Elismerte, hogy Georgiában és Pennsylvaniában a szavazatszámlálás során jelentősen csökkent az előnye. Donald Trump kilátásba helyezte, hogy a republikánusok pereket indítanak, és a választás tisztaságáról folyó viták szerinte valószínűleg a szövetségi alkotmánybíróság elé kerülnek majd. 
Trump és a Republikánus Párt egyébként már három tagállamban nyújtott be perkeresetet, a Philadelphia megyei választási bizottságot külön is beperelték, mert nem tette lehetővé, hogy a szavazatszámlálásnál jelen lehessenek republikánus megfigyelők. Michiganben és Georgiában a bírák szinte azonnal visszautasították a perkeresetek befogadását, Pennsylvaniában azonban Trump jogászcsapata győzelmet aratott, mert az érintett választási bizottságoknál lehetővé tették, hogy a Republikánus Párt munkatársai megfigyelőként jelen lehessenek a voksok megszámlálásánál. Ugyanakkor Pennsylvania főügyésze, Josh Shapiro - akit az amerikai sajtó demokrata pártiként mutatott be - a CNN televíziónak adott interjújában úgy vélekedett, hogy a Trump-kampány perkeresetei "inkább politikai, mint jogi dokumentumok". 
Bill Stepien, Trump kampánymenedzsere - még az esti sajtótájékoztató előtt - újságíróknak bejelentette, hogy Wisconsinban a szavazatok teljes újraszámlálását fogja kérni. A szintén vitatott nevadai választásokról szólva Jason Miller, a Trump-kampány szóvivője azt közölte: "a szó szoros értelmében véve minden egyes szavazatot megvizsgálunk majd". Miller szerint péntekre egyértelmű lesz, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnökeként folytatja a következő négy évben is. Csütörtökön Joe Biden demokrata párti elnökjelölt szintén a saját győzelmét jövendölte. "Nem kétséges, hogy amikor a szavazatok számlálása befejeződik, akkor Harris szenátort (Kamala Harris alelnökjelöltet) és engem nyilvánítanak majd győztesnek" - mondta rövid nyilatkozatában Biden. Tartózkodott azonban attól, hogy győztesnek mondja magát. Biden arra kérte az amerikaiakat, hogy legyenek türelmesek. 
"A demokrácia néha zűrzavaros, és néha kis türelmet is igényel. De ezt a türelmet siker koronázza immár több mint 240 év óta" - jegyezte meg. 

Saját párttársai bírálják

Donald Trump már saját pártján belül sem arat osztatlan sikert a kijelentéseivel, egyes republikánusok egyebek közt, azt vetik a szemére, hogy lejáratja az amerikai választási rendszert. Adam Ritzinger illinois-i kongresszusi képviselő Twitter-üzenetben bírálta Trumpot, amiért az elnök teljesen megalapozatlanul, bizonyíték nélkül választási csalással vádolta meg a Demokrata Pártot. Ritzinger azt írta, hogy "kezd a tébollyal vetekedni" (getting insane) Trump állítása. "Ha törvényes aggodalmai vannak bármilyen csalás miatt, akkor azoknak bizonyítékokon kell alapulniuk és bíróság elé kell vinni őket. Elég a lejárató félrevezetésből!" - írta Ritzinger.
 Larry Hogan, Maryland kormányzója, aki a 2024-es választásra szóba került már mint republikánus elnökjelölt, szintén kifakadt Trumpra. 
"Nincs mentsége az elnöknek a mai kijelentéseire, amelyek aláássák demokratikus eljárásrendünket. Amerika szavazatokat számol, és nekünk meg kell várnunk az eredményeket, ahogy mindig is tettük. Sem választás, sem senki személye nem fontosabb demokráciánknál" - twitterezte Hogan. 
Marco Rubio - szintén republikánus - szenátor egyebek között azért bírálta Trumpot, mert az csalásnak mondta a szavazatszámlálás elhúzódását. 
"Az, hogy napokig tart a törvényes voksok számlálása, NEM csalás" - hangsúlyozta. Az AP amerikai hírügynökség tételesen cáfolta Trumpnak a választást bíráló minden állítását, egyebek között emlékeztetett arra, hogy még sohasem történt meg az összes szavazat megszámlálása a választás napján, ráadásul nincs olyan törvény, sem pedig elvárás, amely szerint ennek így kellene történnie. A magas részvételi arány és a levélszavazatok feldolgozása a szokásoshoz képest lassítja a folyamatot néhány esetben, de nem az összesben - írta az AP. 

Egészségügyi válsághelyzetet rendel el az államfő Portugáliában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.05. 22:14

Fotó: Jorge Mantilla / NurPhoto via AFP
A parlament várhatóan pénteken hagyja jóvá az elnöki rendeletet.
Portugáliában legalább két hétig tartó országos egészségügyi válsághelyzet lesz érvényben hétfőtől, amely lehetővé teszi a kormány számára, hogy koronavírus-járvány megfékezése céljából szigoríthasson a már érvényben lévő korlátozásokon – derül ki egy elnöki rendelet tervezetéből, amely csütörtökön került nyilvánosságra.   
– Az illetékes hatóságok által már elfogadott, illetve elfogadásra kerülő intézkedések jogbiztonsága érdekében korlátozott és főként megelőző hatású veszélyhelyzet elrendelésére van szükség

– áll a Marcelo Rebelo de Sousa államfő által aláírt rendeletben, amelyet várhatóan pénteken hagy jóvá a parlament.

Az intézkedések között szerepel „a nap bizonyos időszakjaiban, illetve a hét bizonyos napjain a közlekedés tilalma a köztereken”.  – A portugál kormány szombat este rendkívüli ülést tart, amelyen döntenek a válsághelyzet keretében elfogadandó intézkedésekről – közölte António Costa kormányfő kabinetje. A koronavírus-járvány tavaszi, első hullámában a portugál hatóságok hat hétre rendelték el a mostaninál szigorúbb a válsághelyzetet. António Costa hétfőn közölte, hogy kérte az államfőtől újabb válsághelyzet elrendelését a járvány megfékezése érdekében. A kormányfő kérdésre válaszolva nem zárta ki szükség esetén kijárási tilalom bevezetését este 11 és reggel 6 óra között, amely az éjszaka dolgozókra nem vonatkozna. Minden tíz portugál állampolgár közül hétre vonatkoznak szerda óta a kijárási korlátozások, amelyek legalább két hétig lesznek érvényben az ország 308 települése közül 121-ben. Amennyiben lehetséges, kötelező a távmunka. A tavaszi első hullámtól eltérően nyitva maradnak az iskolák, akárcsak az üzletek, az éttermek, az előadótermek, csak korábban kell zárniuk. Szerdán Portugáliában újabb rekordot döntött a napi új halálesetek, 59 ember halt meg egy nap alatt. Egy hónap alatt megkettőződött a fertőzöttek száma, amely a csütörtökön közzétett hivatalos közlemény szerint a járvány kezdete óta elérte a 161 350-et. A coronavirus.app csütörtök esti adatai szerint az elmúlt 24 órában 4410 új fertőzöttet regisztráltak a 10,2 millió lakosú országban.

Romániában még a piacokat is bezárják

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 21:36

Fotó: JOHN THYS / AFP
Országszerte kötelező lesz a maszkviselés, nyílt térben és beltérben, nyilvános helyen és munkahelyen egyaránt.
Klaus Iohannis, Románia elnöke újabb járványvédelmi intézkedéseket jelentett be a csütörtök esti kormányülést követően – írja a Főtér. Ezek az alábbiak:
  • Az ország összes közoktatási intézménye online oktatásra áll át.
  • Ahol csak lehet, a munkáltatók bevezetik a távmunkát.
  • Bevezetik az éjszakai kijárási tilalmat.
  • Az üzletek legkésőbb 21.00 órakor bezárnak.
  • Tilos bármely nyilvános vagy magánjellegű rendezvény.
  • Bezárnak a piacok, vásárok.
  • Országszerte kötelező lesz a maszkviselés, nyílt térben és beltérben, nyilvános helyen és munkahelyen egyaránt.
  • A cégeknek, munkáltatóknak csúsztatott munkarendet kell bevezetniük, hogy ezáltal tehermentesítsék a tömegközlekedést.
A kormány rendeletbe foglalja és közzéteszi az intézkedéseket, amelyek november 9-én lépnek hatályba. Romániában egyébként már hatalmasra nőtt az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás a koronavírus-járvány miatt, a kórházak sürgősségi ügyeletein órákig várakoznak a betegek. A hatóságok ezért bejelentették: antigénteszteléssel próbálják csökkenteni a torlódást. A coronavirus.app csütörtök esti adatai szerint több mint 276 ezer koronavírusos esetet regisztráltak a 19,5 millió lakosú országban a járvány kezdete óta, és 7540 ember vesztette életét a Covid következtében. Csak az elmúlt 24 órában 9714 fertőzöttet regisztráltak.