Előfizetés

Bécsi merénylet - Az őrizetbe vettek közül nyolcan büntetett előéletűek

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.05. 17:48

Fotó: ALEX HALADA / AFP
A gyanúsítottak közül négyet terrorbűncselekmények, kettőt-kettőt pedig különböző erőszakbűncselekmények, illetve egy Linzben elkövetett "becsületgyilkosság" kísérlete miatt vontak felelősségre.
A hétfő esti bécsi merénylettel kapcsolatban eddig őrizetbe vett tizenöt személy közül nyolcan büntetett előéletűek - közölte Karl Nehammer osztrák belügyminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján. A gyanúsítottak közül négyet terrorbűncselekmények, kettőt-kettőt pedig különböző erőszakbűncselekmények, illetve egy Linzben elkövetett "becsületgyilkosság" kísérlete miatt vontak felelősségre. A belügyi tárcavezető szerint az elkövető személyével közvetlenül kapcsolatos nyomozás Svájc mellett egy másik - általa meg nem nevezett országra is kiterjed. Nehammer felhívta a figyelmet arra, hogy a rendőrség által lelőtt elkövető személyazonosságát alig négy óra alatt sikerült megállapítani, és a gyors rendőrségi munkának köszönhetően még aznap éjszaka végrehajtották a házkutatásokat. Mint mondta, az Európai Unió rendőrségi együttműködési szervezete (Europol) két nyomozót bocsájtott az osztrák hatóságok rendelkezésére. Hozzátette, hogy az Europol munkatársai az osztrák hatóságokat segítik a nemzetközi együttműködésben. Franz Ruf, közbiztonságért felelős főigazgató hangsúlyozta: a tizenöt gyanúsított mindegyike a radikális iszlamista körökhöz tartozik.
Ruf megemlítette, hogy a becsületgyilkosság miatt elítélt két férfi hosszú börtönbüntetést kapott 2012-ben. Egyiküket tíz év börtönnel sújtották, de 2017-ben szabadulhatott, míg a másik férfit öt és fél év szabadságvesztésre ítélték, de 2015-ben szabadlábra helyezték. A nap folyamán Stef Blok holland külügyminiszter és Karoline Edtstadler osztrák európai uniós és alkotmányügyi kancelláriaminiszter közösen mécsest helyeztek el az áldozatok emlékére a Bécs belvárosában található Seitenstettengasse térségében, ahol a merénylő megkezdte vérengzését. A két politikus szorosabb együttműködést sürgetett a terrorizmust finanszírozó államokkal és szervezetekkel szemben. Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított - albán gyökerekkel rendelkező - merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében, mielőtt a hatóságok végeztek volna vele.

Az EBESZ küldetésének vezetője szerint vállalhatatlan, amit Trump művel

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.05. 17:38

Fotó: Ceng Shou Yi / AFP
A választási megfigyelő szervezet tagjai arra számítanak, hogy nagyon sok bírósági eljárás indul az amerikai elnökválasztás miatt.
Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) választási megfigyelői egyelőre nem hagyják el az Egyesült Államokat – mondta a szervezet megfigyelői küldetésének vezetője egy csütörtöki rádióinterjúban. Michael Georg Link a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) német regionális közszolgálati médiatársaság hírcsatornájának (RBB-Inforadio) Washingtonból nyilatkozva elmondta: arra számítanak, hogy nagyon sok bírósági eljárás indul az elnökválasztás miatt, ezért a megfigyelői misszió tagjai egyelőre az országban maradnak. Hangsúlyozta, hogy az EBESZ megfigyelői nem tapasztaltak szabálytalanságot a választás napján, a voksok postai levélként leadásának 1864 óta alkalmazott gyakorlatában és szabályozásában pedig nem állapítottak meg semmiféle rendszerszintű befolyásolást vagy manipulációt.
– Vállalhatatlan, amit (Donald) Trump művel

– fűzte hozzá az EBESZ megfigyelői küldetésének vezetőjeként semlegességre kötelezett német politikus azzal kapcsolatban, hogy a republikánus jelölt a szavazatszámlálás leállíttatására törekedik és a levélszavazatokkal összefüggő visszaéléseket vélelmez.

– Donald Trump ezen tevékenysége olyasvalami, amit muszáj tabudöntésként jellemezni – mondta a misszióvezető.  – A választójog szabályozása és a szavazatszámlálás a szövetségi államok kizárólagos hatásköre – mutatott rá a választásokkal foglalkozó EBESZ-testület, a Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) korábbi igazgatója, a német liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) szövetségi parlamenti (Bundestag-) képviselője. Hozzátette, hogy minden szavazatot meg kell számlálni, és a választás akkor ér véget, amikor ez a folyamat lezárul. Donald Trump szerda hajnalban győztesnek nyilvánította magát, majd váratlanul azt követelte, hogy hajnali 4-kor hagyják abba a szavazatszámlálást, dobják ki az addig nem összesített voksokat, és bejelentette, hogy ennek érdekében a legfelsőbb bírósághoz fordul. Az elnök azóta sem nyugszik, csütörtök délután Twitter-oldalán is a számlálás leállítását követelte.
A rendkívül szoros és feszült elnökválasztásról legutóbb ebben és ebben a cikkünkben írtunk.

Biden karnyújtásnyira van a győzelemtől

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2020.11.05. 16:55

Fotó: JIM WATSON / AFP
Trump truccol, perel és ki se dugja az orrát a Fehér Házból.
Szinte biztos, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke, de még Donald Trumpnak is maradt matematikai esélye az újraválasztásra. Biden többféleképpen is megkaphatja a győzelmet jelentő 270 elektori szavazatot. Jelenleg 253-nál tart, tehát 17-re van szüksége. A legegyszerűbb az lenne, ha megnyerné Pennsylvaniát, ahol született és amelynek 20 elektora egyetlen lendülettel átemelné a küszöbön. Egyelőre mintegy 135 ezer voks hátrányban van, de a maradék levélszavazatok között nagy többségben vannak a rá leadottak és már a következő néhány órában átveheti a vezetést. Donald Trump stábja több pert is indított a pennsylvaniai szavazatszámlálás miatt, de potenciálisan ezek egyike sem képes megállítani az összesítését, illetve valószínűtlen, hogy vissza tudná billenteni az államot – már ha ott valóban Bidené lenne a többség.  A kihívónak azonban nincs feltétlenül szüksége Pennsylvaniára, neki elég, ha meg tudja tartani Nevadát (6 elektor) és Arizonát (11), ahol jelenleg vezet. Az előbbiben alig 8 ezer szavazat az előnye, viszont a hátralévő adag zöme Las Vegas és a többi nagyobb, liberálisnak számító város körzetében van. Arizonában fogyóban van Biden előnye, most mintegy 70 ezer szavazat, viszont itt is a legnagyobb város, Phoenix környéke adós még az utolsó nagyobb tétellel. Bidennek tartalékban ott van még Georgia is (16 elektor) – ha csak azt nyeri meg a még függőben lévő közül, akkor 269-269 a vége, de ez nem valószínű. A korábban megbízhatóan konzervatív többségű államban alig 18 ezer szavazattal vezet Trump, de minden egyes részadattal csökken az előnye. Még mintegy 61 ezer voks van hátra. Az összes eddig említett államra igaz, hogy a levélszavazatok túlnyomó, akár 75-80 százalékos többségét Biden kapja – szinte függetlenül attól, hogy nagyvárosi (liberális) vagy vidéki (konzervatív) körzetben adták föl. Trump tábora nehéz helyzetben van. Azokban az államokban, ahol az elnök van hátrányban, ott a szavazatok számlálását követelik. Ott, ahol az elnök vezet, azt akarják, hogy függesszék fel a szavazatszámlálást és a részeredmény alapján hirdessenek győztest. Bár minden eset más, kétséges, hogy mindkét ellentétes álláspontot sikerül megvédeni a bíróságon. Maga az érintett szerda hajnal óta nem mutatkozott, csak duzzogva nyomkodja a mobilját és csalásra panaszkodik. A Fehér Házból kiszivárgott hírek szerint sorra hívja a republikánus kormányzókat és próbálja rávenni őket, hogy avatkozzanak be a szavazatszámlálásba az oldalán. Az elnök stábja a szavazatok újraszámolását követeli Wisconsinban (10 elektor). Ez jogszerű felvetés, mert a különbség egy százaléknál kevesebb. Csakhogy az újraszámlálás csak a végeredmény megállapítása után lehetséges - az pedig Wisconsinban még csaknem két múlva lesz esedékes, miután beérkeznek a külföldön, például a katonai támaszpontokon feladott voksok, majd lezárul azok hitelesítése és összesítése.