Előfizetés

Őrizetbe vették Szlovákia korábbi országos rendőrfőkapitányát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.05. 15:19

Fotó: PETER LAZAR / AFP
Tibor Gaspar mellett az elit rendőrségi egységek korábbi három igazgatóját is korrupcióval, illetve bűnszervezet létrehozásával gyanúsítják.
Szlovákiában csütörtökön reggel őrizetbe vették Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitányt és az elit rendőrségi egységek korábbi három igazgatóját – jelentette a TASR közszolgálati hírügynökség.    – A Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) nyomozói a Tisztítótűz fedőnevű razzia során több gyanúsítottat vettek őrizetbe törvénysértések miatt – közölte a hírügynökséggel Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője.
Tökölyová szerint a hatóságok több bűncselekmény – bűnszervezet létrehozása, megszervezése és működésének elősegítése, korrupciós ügyek, valamint hivatali jogkörrel való visszaélés – elkövetésével gyanúsítják az őrizetbe vetteket, akiknek nevét hivatalosan nem hozták nyilvánosságra.

A pozsonyi média jelentései szerint Tibor Gaspar mellett a nyomozók őrizetbe vették Peter Hraąkot, a NAKA volt vezetőjét is. Az érintetteket lakóhelyükön vették őrizetbe, és házkutatásokat is tartottak náluk. A volt országos rendőrfőkapitány őrizetbe vételét ügyvédje, Marek Para is megerősítette. Tibor Gaspar 2018 tavaszán Ján Kuciak újságíró és jegyese meggyilkolása után kényszerült távozni a szlovák rendőrség éléről. A Markíza kereskedelmi televízió úgy tudja, hogy az őrizetbe vettek között van továbbá Marián Zatocha, a Szlovák Információs Szolgálat lehallgatásokért felelős egykori vezetője, Robert Krajmer, a rendőrség korrupcióellenes egységének volt parancsnoka és a rendőrség különleges pénzügyi egységének volt igazgatója, Bernard Slobodník. Az Aktuality.sk hírportál azt feltételezi, hogy a razzia összefügghet annak a különleges nyomozói csoportnak a tevékenységével, amely Ludovít Makónak, a Pénzügyi Igazgatóság Bűnügyi Hivatala volt vezetőjének, illetve Frantisek Böhmnek, a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) egykori munkatársának a vallomásait vizsgálja. Ludovít Makó ügyével összefüggésben a rendőrség már októberben őrizetbe vette Dusan Kovácikot, a legsúlyosabb bűncselekményekben eljáró szlovákiai különleges ügyészség vezetőjét. Dusan Kovácik jelenleg vizsgálati fogságban van. A Parameter.sk szerdán arról számolt be, hogy Tibor Gaspar feljelentést tett a Speciális Ügyészségen  Bernard Slobodník és más személyek ellen. Gaspar az ügyészségről távozóban annyit közölt, hogy feljelentést tett az említettek ellen, akik szerinte arra készülnek, hogy besározzák a nevét. 

Zsarolást és ideológiai vitákat emleget Varga Judit a jogállamisági megállapodás után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 15:17

Fotó: Varga Judit / Facebook
Az igazságügyminiszter szerint ha már nem tud segíteni az Európai Parlament, legalább ne gátolja a tagállamok járvány elleni védekezését.
Mint ahogy a Népszava is megírta, megszületett a tagállamok és az Európai Parlament között a jogállamisággal kapcsolatos megállapodás. Az első hírek alapján az EP-nek sikerült a legtöbb követelését érvényesíteni azzal kapcsolatban, hogy a jogállami értékeket és az uniós kifizetéseket kössék össze. Ez volt az a lehetőség, amit a Fidesz mindenképp el akart kerülni, így alighanem az egyik legrosszabb verzió valósult meg kormányoldal szempontjából.   
"Az EP meg akarja kerülni a Szerződéseket és fel akarja rúgni a történelmi költségvetési alkut, ami felelőtlen és elhibázott lépés."

- utóbbit már Varga Judit írta Facebook-oldalán.

A tárcavezető szerint az Európai Parlamentnek a járvánnyal és nem politikai, ideológiai vitákkal kellene foglalkoznia. "Ha már segíteni nem tudnak, legalább ne gátolják a tagállamok, így Magyarország járvány elleni védekezését és a gazdaság újjáépítését" - fogalmazott. Elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Parlament a jelenlegi járványhelyzetben és az Európa gazdasága előtt álló súlyos kihívások ellenére "sem hagy fel Magyarország politikai és ideológiai zsarolásával." Ugyancsak kifogásolta, hogy a magyar ellenzéki EP-képviselők Magyarország gazdasági érdekei dolgoznak. Varga Judit hangsúlyozta, ideje lenne, hogy az Európai Parlament a probléma helyett a megoldás részévé váljon, és ne veszélyeztesse az uniós költségvetés elfogadását. " 
"Az uniós költségvetés egyetlen eleméről sincsen megállapodás addig, amíg az összes eleméről meg nem állapodtunk. Magyarország letette az asztalra saját javaslatát, ami valódi költségvetési ellenőrzési mechanizmust hozna létre, nem pedig ideológiai zsarolási eszközt."

Bejegyzésének végén pedig azt írta, most a járványügyi védekezésnek és az európai gazdaság talpra állításának van az ideje. Ha ezt nem ismerik fel az európai intézmények és az ellenzéki képviselők, akkor ennek történelmi felelősségét viselniük kell - zárta gondolatait Varga Judit. 

Újabb erdélyi településeket vontak vesztegzár alá

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.05. 14:33

Fotó: Kiss Gábor / MTI
A járványügyi hatóságok olyan településeken rendelték el a karantént, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint hat ezrelékénél mutatták ki a koronavírus-fertőzést
Romániában a rohamosan terjedő koronavírus-fertőzések megfékezése érdekében Erdély és a Bánság újabb tizenkét települését – köztük Zilahot (Zalau), Szamosújvárt (Gherla) és Újszentest (Dumbravita) – vonták csütörtökön vesztegzár alá, és a kormány két tagjánál, a gazdasági és a közlekedési miniszternél is kimutatták a fertőzést.
A katasztrófavédelmi államtitkár által aláírt karanténrendelet értelmében a lezárt településekre vezető utakat őrző rendőrök és csendőrök csak azokat engedik át, akik igazolni tudják, hogy alapos indokuk van az utazásra.

A vesztegzár alá vont településeken betiltották a magánrendezvényeket, bezártak a vendéglátóhelyek, keresztelőn, esküvői és temetési szertartáson legfeljebb nyolc személy vehet részt, mindenütt kötelező a maszkviselés, este tíztől hajnali öt óráig pedig kijárási tilalmat rendeltek el. A járványügyi hatóságok olyan településeken rendelték el a karantént, ahol az utóbbi két hétben a lakosság több mint hat ezrelékénél mutatták ki a fertőzést, de ezen küszöbérték meghaladása nem vonja maga után automatikusan az intézkedést. Székelyudvarhelyen például a fertőzési ráta múlt héten a lakosság nyolc ezrelékét is meghaladta, a Hargita megyei közegészségügyi hivatal azonban egyéb szakmai szempontok alapján nem tartotta indokoltnak a vesztegzár bevezetését. Elkerülhetetlennek nevezte viszont a karantén bevezetését Dominic Fritz, Temesvár polgármestere, aki szerint csak így lehet megelőzni, hogy a hatezrelékes fertőzési rátához közelítő város a karácsonyi ünnepek idején kerüljön vesztegzár alá. Csütörtökön Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere is arra figyelmeztetett, hogy a városban a fertőzés terjedésének üteme rohamosan közelít a karantén elrendelését indokló arányszámhoz. A stratégiai kommunikációs törzs csütörtöki összesítése azt jelzi: tovább gyorsult a járvány terjedése Romániában, az utóbbi napon már megközelítette a tízezret (9714) az újonnan diagnosztizált fertőzöttek száma, amely immár 80 százalékkal meghaladja az utóbbi két hét átlagát. A csütörtöki jelentésben szereplő 121 halálesettel együtt már több mint 7500 áldozatot követelt a járvány. A több mint 78 ezer ismert aktív eset közül 12 ezret kezelnek kórházban, és több mint ezer súlyos állapotban lévő fertőzöttet ápolnak az intenzív osztályokon. Hatalmasra nőtt Romániában is az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás a koronavírus-járvány miatt, a kórházak sürgősségi ügyeletein órákig várakoznak a betegek. A hatóságok bejelentették: antigénteszteléssel próbálják csökkenteni a torlódást. Mivel a Covid-19-ben szenvedő betegek számára kijelölt kórházak intenzív osztályain szinte mindenütt beteltek a helyek, várhatóan a kórházak ügyeletein kell ellátni a súlyos állapotban érkező újabb koronavírusos fertőzötteket. A torlódás egyik oka az, hogy a fertőzésgyanús eseteknél meg kell várni a koronavírus-teszt eredményét. A coronavirus.app csütörtök délutáni adatai szerint a 19,5 milliós Romániában több mint 276 ezer koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdetet óta.