Előfizetés

Már egyezkedik a Fidesz az ellenzékkel

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 13:18

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A kormánypártok megbeszélést kezdeményeztek az ellenzéki frakciókkal a miniszterelnök által bejelentett 15 napos veszélyhelyzet 90 naposra bővítését.
Az atv.hu információi szerint az egyeztetések amolyan tájékozódó megbeszélések. Korábban a Miniszterelnökséget vezető miniszter arról beszélt, hogy - szemben a tavaszi, korlátlan idejű felhatalmazással - most azért került bele a határnap, hátha az ellenzék támogatását is el tudják nyerni. Így Gulyás Gergely szerint eleget tudott tenni egy olyan kritikának a kormány, amit tavasszal az ellenzék hangoztatott.  Mint a Népszava is beszámolt róla, Orbán Viktor kedden este jelentette be, hogy ismét bevezetik a rendkívüli jogrendet.  

Orbán Viktor bejelentette, hogy elkészült a nemzeti átoltási terv

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.05. 13:14

Fotó: Fischer Zoltán / MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
A miniszterelnök szerint annyiban könnyebb most, mint tavasszal volt, hogy a végső megoldás, a vakcina belátható távolságban van.
Elkészült a nemzeti átoltási terv első változata, ez is témája az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) elnökségével folytatott megbeszélésnek – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a csütörtöki konzultáció előtt tett nyilatkozatában, amelyet Facebook-oldalán tett közzé. A kormányfő kifejtette: azért hívta meg az akadémikusokat és professzorokat, hogy a vírushelyzetről beszéljenek. Hangsúlyozta: a helyzet egész Európában rosszabbodik, de annyiban könnyebb, mint tavasszal volt, hogy a végső megoldás, a vakcina belátható távolságban van. Közölte: Szijjártó Péter külügyminiszter – bár karanténban van – folyamatosan tárgyal különböző vakcinabeszerzési lehetőségekről, és ez a mostani megbeszélés első témája is. – A második pedig az, hogy elkészült a nemzeti átoltási terv első változata, ezt az operatív törzs is hamarosan megtárgyalja, de előtte kikérem erről a professzor urak véleményét – mondta Orbán Viktor.
A tárgyaláson részt vett Mandl József, az ETT elnöke, Wittmann Tibor alelnök, Csala Miklós, a tanács titkára valamint a testület további tagjai: Dóczi Tamás, Poór Gyula, Sótonyi Péter és Vörös Attila professzorok. Az Egészségügyi Tudományos Tanács az egészségügyért felelős miniszter javaslattevő, véleményező és tanácsadó testülete, amely állást foglal és ajánlásokat dolgoz ki az orvostudományi kutatásokkal kapcsolatos általános érvényű etikai kérdésekben, kidolgozza az orvosbiológiai, klinikai kutatások elveiről és gyakorlatáról szóló etikai irányelveket, valamint az egészségüggyel kapcsolatban jogszabályalkotást is kezdeményezhet. 

Müller Cecília: ingyenes lesz a védőoltás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 12:47

Fotó: Népszava
A vakcina beadása önkéntes és ingyenesen lesz, első körben az egészségügyi dolgozók fogják megkapni. Utána jönnek a krónikus, idős betegek, valamint a kritikus infrastruktúra munkavállalói.
Egy XVII. kerületi pékséget már három napra bezárattak, mert az eladó nem viselt maszkot, de ugyanerre a sorsra jutott egy italbolt a Csongrád-Csanád megyei Sándorfalván is – számolt be Gál Kristóf, az ORFK szóvivője az Operatív Törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján. Hozzátette, az elmúlt napon 76 esetben kellett intézkednie a rendőröknek, 34 helyszíni bírság és 21 feljelentés a mérleg. Kijelentette:
a rendőrség azokat a helyeket célirányosan ellenőrzi, ahol éjszakánként csoportosulások verődhetnek össze.

Ilyennek nevezte az éjjel-nappal nyitva tartó boltokat vagy a tereket. Hozzátette, ezekben az időkben nagyobb az üzemeltető felelőssége, mivel ha nem tartják be egy helyen a járványügyi szabályokat, akkor az adott egységet be is zárhatják.  Az elmúlt napokban 6 százalékot ért el azoknak az áldozatoknak az aránya, akinek semmilyen alapbetegsége nem volt – közölte az országos tisztifőorvos. Müller Cecília szerint exponenciális növekedésnek vagyunk tanúi, egész Európa küzd, rendkívül nehéz helyzetben vagyunk, ezért minden meg kell tenni a járvány terjedésének megakadályozására. Az éjszakai kijárási korlátozással kapcsolatban kérte a fiatalok türelmét, mivel a kijárási az intézkedéssel csoportosulások megszüntetése a cél, és így a szórakozóhelyeken nem tudják továbbterjeszteni a vírust. A fiatalok általában tünetmentesek, de hazaviszik a vírust, az ő kezükben lehet szüleik, nagyszüleink élete – mondta. 
Érezzenek erkölcsi felelősséget, hogy a szórakozásról lemondanak, mivel ennyi áldozatot meg kell hozni

- hangsúlyozta.

Értékelése szerint rendkívüli teher nehezedik az egészségügyi rendszerre, "bizony, telítődnek a kórházaink." Az idős krónikus betegek nagyobb eséllyel kerülnek be, mint a fiatalok. Müller Cecília egy listát ismertetett, milyen tárgyakat szükséges tartalmaznia egy kórházi csomagnak:
  • személyi okmányok zárójelentések, leletek;
  • szedett gyógyszerek listája;
  • a legközelebbi hozzátartozó telefonszáma;
  • egyszer használatos műanyag evőeszköz;
  • tablet, okostelefon a kapcsolattartás végett;
  • az időseknek bot, járókeret.
Újságírói kérdésre Müller Cecília elmondta, a vakcina beadása önkéntes és ingyenesen lesz, első körben az egészségügyi dolgozók fogják megkapni. Utána jönnek a krónikus, idős betegek, valamint a kritikus infrastruktúra munkavállalói. Szintén kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a 95 ezer regisztrált fertőzött 3,3 százaléka egészségügyi dolgozó. Utóbbit Európai viszonylatban is jó adatnak tartja Müller Cecília.