Előfizetés

Nem indokolt a munkanélküli segély időtartamának meghosszabbítása

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 12:17

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hiába nem találnak sokan munkát három hónap alatt, a jelek szerint ez a tény Parragh Lászlót, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökét nem győzi meg.
Az aHang portál petíciót indított azért, hogy az álláskeresési járadék folyósításának időtartamát duplázzák meg, vagyis az eddigi 3 hónap helyett 6 hónapig legyen folyósítható – számolt be róla a Népszava. A kezdeményezéssel a szervezők megkeresték a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnökét is, aki akkor azt mondta, "amint lehetőség lesz rá, kellő időben megtesszük a megfelelő lépéseket a helyzet rendezésére." Ez még június elején volt és most, november elején jött el a Parragh László által említett kellő idő, hogy kiderüljön: 
az elnök nem tart indokoltnak egy ilyen lépést a jelenlegi piaci helyzetben.

A Magyar Nemzetnek adott interjújában Parragh hangsúlyozta, szociális kérdésekben nem ő az illetékes, ennek ellenére meghívta az aHang képviselőit, hogy tájékozódni tudjon az álláspontjukról, időpontot is egyeztettek. "Ennek ellenére a leegyeztetett időpontnál egy héttel korábban, váratlanul jelentek meg az aktivisták a Bank Center épületénél (ahol az elnök irodája található - a szerk.) mellőzve minden előzetes jelzést. Úgy tűnik, az kevésbé volt fontos, hogy az ellátásokról beszéljünk" - fogalmazott a kormánylapnak az MKIK elnöke. 

Jól jártak, akik nem dőltek be a kormány zsarolásának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.05. 11:23

Fotó: Népszava
Megérte szembeszállni a magánnyugdíjpénztári tagoknak a Fidesz kormány tíz évvel ezelőtti fenyegetésével, mivel most nagyon jól fialnak a befizetések. Többségük most száz százalékos állami nyugdíjat kap és a reálhozam is milliós nagyságrendű.
Megérte szembeszállni tíz évvel ezelőtt a kormánnyal - ez derül ki azokból a számokból, amelyeket a Napi.hu-val közöltek a megmaradt magánnyugdíjpénztárak. A portál cikkében felidézte, tíz évvel ezelőtt határozott úgy a kormány, hogy államosítja a magán-nyugdíjpénztári befizetéseket. Az új pénztártagok járulékai 2010 novemberétől már kizárólag a tb-kasszába kerülnek, míg az akkor több mint 3 millió pénztártagnak választania kellett: megtartják a tagságukat, vagy pedig kilépnek a pénztárból vissza az egypilléres nyugdíjrendszerbe.
A többség a második lehetőséget választotta, első körben nagyjából 100 ezer tag maradt bent a rendszerben, míg 2012-ben a második visszalépési lehetőség után alig 60 ezren. Az intézmények száma is folyamatosan zsugorodott, az egykori 19 helyett mostanra mindössze négy magánnyugdíjpénztár kezeli a megmaradt 54,4 ezres tagság vagyonát – írja a lap.
A kormány zsarolásának nem engedők jól jártak: összesen több mint 1100 maradás mellett döntő pénztártag érte el a nyugdíjkorhatárt az elmúlt tíz esztendőben. Azok pedig, akik úgy döntöttek, hogy csak a nyugdíjba menetel után lépnek vissza a tb-be, nem csak száz százalékos nyugdíjat kapnak most az államtól, de ők is felvehették a reálhozamot, ami minden pénztárnál végül átlagosan milliós nagyságrendű lett.

361,99 forinton az euró

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.05. 08:24
Illusztráció: Shutterstock
Erősödött csütörtök reggelre a forint a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Az eurót a szerda este hét órai 362,97 forint után csütörtök reggel nyolc órakor 361,99 forinton jegyezték meg. A jegyzés október közepén állt legutóbb hasonló szinten.
A dollár jegyzése 309,75 forintról 308,38 forintra csökkent csütörtök reggelre, a svájci frank pedig a szerda esti 339,41 forint után 338,37 forinton állt.