Előfizetés

Terror Bécsben: a videófelvételek megerősítették, hogy egy elkövető volt

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.04. 19:58

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
A videófelvételek kiértékelése megerősítette, hogy egy elkövetője volt a hétfő esti bécsi iszlamista merényletnek - jelentette ki Karl Nehammer osztrák belügyminiszter szerdai sajtótájékoztatóján.
Mint mondta, a rendőrségnek átadott több mint húszezer felvétel - egy terabyte anyag - átvizsgálásával jutottak erre a megállapításra. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy a szlovák titkosszolgálat tájékoztatta az osztrák szövetségi alkotmányvédelmi és terrorelhárítási hivatalt (BVT) a 20 éves elkövető lőszervásárlási próbálkozásáról. Ugyanakkor elismerte azt is, hogy "a további lépéseket illetően valami egyértelműen kisiklott az ezzel kapcsolatos kommunikációban". Nehammer ezért független vizsgálóbizottság létrehozását sürgette. Nehammer szerint a tettes, akit a rendőrség agyonlőtt, "tökéletesen" félrevezette az iszlamista hátterű bűnözőknek a társadalomba való visszaintegrálásával foglalkozó szervezetet. Az osztrák hatóságok 14 embert vettek őrizetbe a merénylettel összefüggésben. A migrációs hátterű gyanúsítottak 18 és 28 év közöttiek, egyesek közülük külföldi állampolgárok. Az APA osztrák hírügynökség a belügyminisztériumra hivatkozva közölte, hogy Bécsben továbbra is magas fokú biztonsági készültség van érvényben. Hétfőn este az osztrák hatóságok által Kujtim Fejzulai néven azonosított - albán gyökerekkel rendelkező - merénylő négy embert ölt meg, huszonhármat megsebesített Bécs belvárosában egy zsinagóga közelében. Az APA osztrák hírügynökség értesülései szerint a terrorista a állandó látogatója volt Hasnerstraße utcában található hírhedt bécsi mecsetnek, amelyet a hatóságok többször is említettek a szélsőséges iszlamista körökkel összefüggésben. Az ausztriai muszlim hitközség (IGGÖ) az APA-nak nyilatkozva elhatárolódott a szóban forgó imaháztól, amely fölött - mint hangsúlyozta - nincs ellenőrzése. A mecsetben a többi között Mohamed M. és az Iszlám Állam terrorszervezet tagjaként kilenc év börtönre elítélt Lorenz K. ismert iszlamisták is gyakran megfordultak. Az egyelőre nem világos, hogy Fejzulai kapcsolatba került-e velük.

Gyorstesztektől várják a covid-betegek feltorlódásának csökkenését Romániában

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.04. 17:43

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Fél óra alatt eredményt ad az antigének kimutatásán alapuló eljárás, felgyorsulhat a betegirányítás.
Hatalmasra nőtt Romániában is az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás a koronavírus-járvány miatt, a kórházak sürgősségi ügyeletein órákig várakoznak a betegek. A hatóságok bejelentették: antigénteszteléssel próbálják csökkenteni a torlódást. A sürgősségi ügyeleteknek korábban rendeletben írták elő, hogy legfeljebb egy órán belül átvegyék és ellássák a mentő által behozott pácienseket, függetlenül attól, hogy az adott kórházban vannak-e még szabad ágyak.    Mivel a Covid-19-ben szenvedő betegek számára kijelölt kórházak intenzív osztályain szinte mindenütt beteltek a helyek, várhatóan a kórházak ügyeletein kell ellátni a súlyos állapotban érkező újabb koronavírusos fertőzötteket. A torlódás egyik oka az, hogy a fertőzésgyanús eseteknél meg kell várni a koronavírus-teszt eredményét. Az időigényes molekuláris diagnosztika (PCR) mellett ezért az antigének kimutatásán alapuló gyorstesztelést is bevezetik a koronavírusos tünetekkel érkező páciensek esetében. – A gyorstesztek eredménye fél órán belül megvan, így a fertőzött pácienseket át lehet irányítani a Covid-kórházakhoz - magyarázta Nelu Tataru egészségügyi miniszter. Hozzátette: ezen a héten 43 ezer tesztet osztanak szét, jövő héten pedig várhatóan további egymillió gyorsteszt beszerzéséről dönt a román kormány.    Romániában szerdán is megdőltek a koronavírus-járvány eddigi rekordjai: a több mint 73 ezer beazonosított aktív fertőzött közül csaknem 12 ezret kezelnek kórházban, szerdán pedig meghaladta az ezret az intenzív terápián ápolt súlyos esetek száma. Egy nap alatt 8651 új esetet diagnosztizáltak és 146 koronavírusos beteg halt meg.

Tovább szigorítanak a járványügyi intézkedéseken a lengyelek

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.04. 17:23

Fotó: Dominika Zarzycka / AFP
Újabb járványügyi intézkedéseket jelentett be szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő, köztük a bevásárlóközpontok és a kulturális intézmények bezárását, valamint az alsótagozatos osztályok távoktatásra való áttérését.
A szombattól életbe lépő intézkedések keretében a 100 négyzetméternél kisebb területű boltokban 10 négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhat, a 100 négyzetméternél nagyobb üzletekben 15 négyzetméterre juthat egy személy. Az utóbbi előírás a templomokra is vonatkozik. A szállodák csak a szolgálati céllal utazókat fogadhatják. A bevásárlóközpontokban csupán az élelmiszer-, és illatszerboltok, patikák, állateledelboltok, barkácsáruházak és szolgáltatások üzemelhetnek majd. Hétfőtől az általános iskolák alsó tagozatai is áttérnek távoktatásra, a hagyományos oktatást már korábban felfüggesztő felsőtagozatos osztályok, valamint középiskolák esetében ez az intézkedés egyelőre november 29-ig marad érvényben. Morawiecki közölte: elemzések szerint az intézkedések be nem tartása, illetve a múlt heti tüntetések folytatása esetén november végén még ötezerrel magasabb lehet a fertőzések egyébként várható napi növekménye, január végéig ez összességében plusz 600 ezer fertőzést jelenthet az optimista, vagyis a szabályok betartásával számító járványfejlődési görbéhez képest. Annak kapcsán, hogy a járvány előző napokban észlelt lassítása után szerdán rekordmagas, 24 692 esetet számláló napi növekményt jegyeztek, a kormányfő megállapította: ez túl sok ahhoz, hogy a járvány stabilizációjáról lehessen beszélni, a bejelentett szigorításokra éppen ezért van szükség. Amennyiben az új fertőzések napi száma 100 ezer lakosra átszámítva meghaladná a 70-75 esetet, szükség lesz teljes nemzeti karanténra, a kijárási tilalomra - helyezte kilátásba Morawiecki. A szerdai adatok szerint 100 ezer lakosra átszámítva mintegy 65 esetet jegyeztek. A kormány járványügyi tanácsadója, Andrzej Horban professzor a sajtóértekezleten elmondta: normálisan működő egészségügyi rendszer esetén a koronavírus-fertőzések 1-2 százaléka halálos. Amennyiben azonban a megbetegedések száma túllépné a reálisan megvalósítható segítségnyújtás határait, a halálozási arány 10 százalékosra ugorhat fel. Morawiecki bejelentette a szigorítások sújtotta vállalkozásoknak szánt újabb támogatási csomagot is, ennek keretében többek között újból felfüggesztik a társadalombiztosítási járulékok befizetésének kötelességét, és támogatást nyújtanak a cégeknek a munkahelyek megőrzése érdekében. A kormányfő egyúttal közölte: az idei lengyel költésvetési hiány valószínűleg a néhány héttel ezelőtt vártnál alacsonyabb lesz, s az így keletkezett tartalékot éppen a munkahelyek, a vállalkozók támogatására szánják.
Mateusz Morawiecki
Fotó: PETRAS MALUKAS / AFP