Előfizetés

Orbán Viktor: Ha mindannyian betartjuk a szabályokat, akkor a mostani szigorítások elegendőek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.04. 10:47

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
Az Operatív törzs szerdai ülésén a kórházi kapacitásokkal és a gazdaságvédelmi akciótervvel is foglakoznak.
Áttekintjük a kórházi kapacitásokat, számba vesszük a rendelkezésre álló ágyakat, a beüzemelt és beüzemelhető lélegeztetőkészülékeket, a szükséges és rendelkezésre álló ápolónőket és orvosokat – jelentette Orbán Viktor szerda reggel Facebook-oldalán az Operatív törzs ülése előtt. A videóban a miniszterelnök elmondta, hogy kedden este összehívta a védelmi bizottságok vezetőit, akik megkapták az utasításokat a korlátozások érvényesítéséhez.
– Ha összefogunk, és mindannyian betartjuk a szabályokat, akkor a mostani szigorítások elegendőek, és nem lesz szükség újabb intézkedésekre

– jegyezte meg a kormányfő.

Közölte azt is, hogy Palkovics László innovációs és technológiai minisztert, illetve Varga Mihály pénzügyminisztert is meghallgatják a szerdai ülésen a gazdaságvédelmi akciótervről, mert a gazdaságnak és az országnak működnie kell. 
– Be akarom tartani azt az ígéretemet, hogy amennyi munkahelyet a vírus tönkre tesz, annyi munkahelyet fogunk létrehozni

– jelentette ki Orbán Viktor.

Kedden nem sokkal éjfél előtt a Magyar Közlönyben megjelentek azoknak, a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításoknak a részletei, amelyeket Orbán Viktor jelentette be esti, rendkívüli tájékoztatóján. A kormányfő kijárási korlátozásról, a szórakozóhelyek bezárásáról, a kulturális és sportesemények látogatásának szigorúbb feltételeiről, a parkolás ingyenessé tételéről, a tömegközlekedési járatok sűrítéséről, valamint a rendkívüli jogrend, vagyis a veszélyhelyzet elrendeléséről beszélt. A rendelkezések szerdától léptek életbe, kivéve a kijárási korlátozást, amely csütörtöktől érvényes.

A foci megint kivétel: BL-meccsekre és EB-selejtezőre nem érvényes a szigorítás

Vas András
Publikálás dátuma
2020.11.04. 10:05

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A kormányzati rendelkezések szerdától léptek életbe, kivéve a kijárási korlátozást, amely csütörtöktől érvényes.
Kedden nem sokkal éjfél előtt a Magyar Közlönyben megjelentek azoknak, a koronavírus-járvány miatt elrendelt szigorításoknak a részletei, amelyeket Orbán Viktor jelentette be esti, rendkívüli tájékoztatóján. A kormányfő kijárási korlátozásról, a szórakozóhelyek bezárásáról, a kulturális és sportesemények látogatásának szigorúbb feltételeiről, a parkolás ingyenessé tételéről, a tömegközlekedési járatok sűrítéséről, valamint a rendkívüli jogrend, vagyis a veszélyhelyzet elrendeléséről beszélt.
A rendelkezések szerdától léptek életbe, kivéve a kijárási korlátozást, amely csütörtöktől érvényes.

Utóbbi szerint éjfél és reggel 5 óra között mindenkinek a lakó-, a tartózkodási vagy a szálláshelyén kell tartózkodnia, az utcán csak azok lehetnek, akik éppen dolgoznak, illetve munkahelyükre mennek, illetve onnan jönnek, emellett egészségügyi okokból lehet elhagyni a lakhelyet. 
A rendelkezés időtartamáról legkésőbb november 30-ig dönt a kormány.

Komoly riadalmat váltott ki a vendéglátósok között a szórakozóhelyek bezárásának bejelentése, ám a Közlönyből kiderült, csak azokat a helyeket érinti a bezárás, amelyek 
„rendszeresen vagy meghatározott alkalomból, illetve időpontban tartott, nyilvános, valamint nem nyilvános, válogatott lemezbemutatás vagy élő előadás útján nyújtott zeneszolgáltatást főszolgáltatásként” nyújtanak, és nem ülőjegyeket értékesítenek, vagyis a zenés klubokra, diszkókra, könnyűzenei koncerteket szervező helyekre vonatkozik a tiltás.

A kulturális rendezvényeken lehetőség szerint biztosítani kell a másfél méteres távolságot a nézők között – még a büfékben is –, akik csak minden harmadik ülőhelyen ülhetnek. Két széket üresen kell hagyni köztük, és egymás mögött sem ülhetnek közvetlenül. Az előírások betartásáért a szervezők felelősek, nekik kell a szabályokat felszólítás után sem betartó vendégeket kizárniuk az eseményről, vagyis kivezettetni a színházból, moziból. Ahogyan múzeumokból, könyvtárakból, kulturális intézményekből is, ha a látogatók nem tartják be a kötelező másfél méteres távolságot. Ugyanez vonatkozik a hazai sportrendezvényekre is, viszont a nemzetközi eseményeken, így a közeljövő leglátogatottabb futballmeccseire, azaz Ferencváros Bajnokok Ligája mérkőzéseire, illetve a magyar válogatott Izland elleni Eb-selejtezőjére nem érvényes a szigorítás. Ezeken továbbra is csak a kötelező maszkviselés marad érvényben, valamint a nemzetközi szövetség előírásait kell betartani.
A rendelkezések betartását a rendőrség ellenőrzi, megszegésük esetén 100 ezer-1 millió forintos bírságot szabhat ki a hatóság, amely maximum egy hétre be is zárathatja a helyet. Kivételt a stadionok és sportcsarnokok jelentenek, amelyeket bezáratni nem lehet, csak maximum tíz zárt kapus mérkőzést lehet elrendelni esetükben.

A közlekedésben ismét érvénybe lépett az ingyenes parkolás az önkormányzati parkolókban, a tömegközlekedésben pedig Budapestnek és a megyei jogú városoknak csütörtökig el kell készíteniük járatsűrítési terveiket a reggel 7 és délelőtt 9, illetve a délután 3 és este 7 óra közötti időszakokra. A terveket a kormányhivatalokkal kell elfogadtatni, elutasítás esetén újat kell készíteni mindaddig, míg a hivatal rá nem bólint, a határidőből kicsúszás bírsággal jár, mely többször is kiszabható, és nem lehet fellebbezni ellene. Ami azt jelenti, hogy a kormányhivatalok hosszan elszórakozhatnak az ellenzéki vezetésű városokkal, leginkább Budapesttel… A tavaszról ismerős rendkívüli jogrend is érvénybe lépett szerdától, vagyis a kormány az országgyűlés kizárásával, rendeletekkel kormányozhat a jövőben, és a veszélyhelyzetre hivatkozva például a számára kellemetlen ügyekben is döntést hozhat, például betilthat tüntetéseket.

Meghalt 90 koronavírusos beteg, és 4219 újabb fertőzöttet regisztráltak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.04. 09:23

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Kórházban 4871 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen.
Újabb 4219 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 90 988-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 90, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 2063-ra emelkedett – számolt be róla a koronavirus.gov.hu. 21 232-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma pedig 67 693 fő. Az aktív fertőzöttek 25 százaléka, az elhunytak 31 százaléka, a gyógyultak 28 százaléka budapesti. 
Kórházban 4871 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 355-en vannak lélegeztetőgépen.  
Az Operatív Törzs jelenleg 67 óvodában és 6 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 42 osztályban és 16 iskolában digitális munkarendet.

Hangsúlyozták, hogy a járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is, a fertőzöttek és az elhunytak száma folyamatosan emelkedik, ezért a kormány visszaállította a rendkívüli jogrendet. A Magyar Közlönyben már kihirdette a veszélyhelyzetet. Az új intézkedések alapján szerda éjféltől életbe lép az éjszakai kijárási korlátozás. Éjfél és reggel 5 óra között mindenki köteles a lakóhelyén, a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni. Ez alól kivétel, ha valaki munkavégzés céljából, a munkavégzés helyére történő közlekedés céljából, a munkavégzés helyéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából vagy egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal hagyja el lakóhelyét. A járvány terjedésének csökkentése érdekében újra életbe lépett az ingyenes parkolás, és Budapesten, valamint a megyei jogú városokban helyi tömegközlekedési szolgáltatást végző gazdasági társaság köteles járatsűrítési tervet készíteni a munkanapokon reggel 7 óra és délelőtt 9 óra közötti, valamint délután 15 óra és este 19 óra közötti időszakokra. A kormány arról is döntött, hogy be kell zárni a szórakozóhelyeket és mostantól a rendezvényeken, sportrendezvényeken, mozikban és színházakban csak minden harmadik széken lehet majd ülni, és kötelező a maszkviselés. Emellett továbbra is kötelező a maszkviselés az üzletekben, a tömegközlekedési eszközökön, a szociális és az egészségügyi intézményekben, a vendéglátóhelyeken stb. A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.