Előfizetés

Szigort kért a kormánymegbízottaktól Orbán Viktor

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.03. 22:18

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Nehéz hónapok következnek a kormányfő szerint.
Orbán Viktor miniszterelnök a koronavírus-járvány elleni védekezés szigorításának bejelentése után kedd estére a Karmelita kolostorba összehívta a megyei kormánymegbízottakat, akik a helyi védelmi bizottságok vezetői is egyben

– tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen valamennyi magyarországi megye védelmi vezetője részt vett; a kormányfő tájékoztatta őket a keddi kormánydöntésekről, melyekkel további szigorításokat vezettek be a járvány elleni védekezésben.
A megbeszélés résztvevői. A kép bal oldalán Pintér Sándor és Rogán Antal látható.
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Orbán Viktor felhívta a kormánymegbízottak figyelmét arra, hogy nehéz hónapok következnek, és a most meghozott intézkedéseket minden megyében a lehető legszigorúbban végre kell hajtani, és a korlátozásokat következetesen be kell tartatni. Mint a Népszava is beszámolt róla, szerda éjféltől ismét életbe lép a rendkívüli jogrend. Emellett drákói maszkszigor várható és ingyenes lesz a parkolás. Éjfél és hajnal 5 óra között kijárási korlátozás lép életbe.

Három napra bezáratott a rendőrség egy pesterzsébeti CBA-t, mert az alkalmazottak szabálytalanul viselték a maszkot

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.03. 21:44

Fotó: Shutterstock
Már a biztonsági őr is az állán hordta a maszkot.
Gál Kristóf emlékeztetett: hétfőtől lépett hatályba a maszkhasználat szigorítására vonatkozó jogszabály, amellyel összhangban a rendőrség is fokozta az ellenőrzései számát. Többször ellenőrzik a szabályok betartását és súlyosabb szankciókat szabnak ki a szabályszegőkre. A jogszabály kereskedelmi hatósági jogkörrel is felruházta a rendőrséget, amelynek értelmében akár be is zárathat a rendőrség olyan üzleteket, szórakozóhelyeket, vendéglátóhelyeket ahol nem tartják be a védelmi intézkedéseket.
A rendőrök kedd délután ellenőrizték a XX. kerületi élelmiszerüzletet, ahol már a maszkviselés betartásának szabályainak ellenőrzésére hivatott biztonsági őr is az állára húzva viselte a maszkot. A húspultnál két férfi alkalmazott, valamint a zöldségpultnál két női alkalmazott szintén szabálytalanul hordta a maszkot.

Az intézkedő rendőrök azért, mert egyidejűleg több munkaállomáson sem tartották be a szabályokat az alkalmazottak, úgy értékelték, hogy ez felveti az üzemeltető felelősségét is, ezért a legszigorúbb szankciót alkalmazták és 3 napra bezáratták a boltot. Gál Kristóf beszámolt arról is, hogy a boltbezárás mellett mind az öt alkalmazottat fejenként 25 ezer forintos helyszíni bírsággal sújtották. Az MTI úgy tudja, hogy egy CBA-üzletet zárattak be. Előrevetítette: a rendőrség a jövőben is hasonló ellenőrzéseket hajt végre azokon a helyszíneken, ahol a maszkviselés kötelező, és hasonló szabálytalanság esetén hasonló bírságokra számíthatnak a szabályszegők.  A hatósági szigort már a miniszterelnök is jelezte kedd esti bejelentésében. Mint ahogy lapunk is beszámolt róla, Orbán Viktor is megemlítette annak a lehetőségét, hogy a be is zárhatják adott esetben azt kereskedelmi egységet vagy vendéglátóhelyt, ahol nem tartják be a maszkviselési szabályokat.

PDSZ: Összeomlásközeli állapotok uralkodnak az oktatásban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.03. 20:41

Fotó: Shutterstock
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint tömegek betegednek le, miközben a beígért járványügyi intézkedések elmaradnak.
„Kimondhatjuk: az oktatásban kétségbeejtő, összeomlásközeli állapotok uralkodnak.”

Ilyen és ehhez hasonló, drámai hangvételű sorok olvashatók abban a közleményben, amelyet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete tett közzé. Mint írják, sok jelzés érkezik feléjük, hogy nem történnek kézzelfogható járványügyi intézkedések. Ráadásul sok esetben előfordul, hogy betegség megjelenése után is még napokig járnak a potenciálisan fertőző osztályok, csoportok az intézményekbe, mielőtt valamilyen intézkedés – ha egyáltalán – megtörténik. Állásfoglalásukban azt írják, a diákok betegségeiről nem tudnak semmit sem, csak azt, ami véletlenül kiderül. Ráadásul sok helyen olyan tanárok is bejárnak dolgozni, akiknek tünetei vannak, mert nélkülük összeomlana a rendszer.  Kifogásolják, hogy az intézmények nem kapnak tájékoztatást, a vezetők nem tudják, mit tehetnek, saját hatáskörben akkor sem rendelhetnek el digitális tanrendet, amikor már a kollégák akkora száma hiányzik, hogy a működés fenntarthatatlan.
„Az oktatás nem bírja tovább ezt a helyzetet. Bekövetkezett az, aminek elkerülése érdekében augusztus óta petícionáljuk a kormányt: az oktatás az összeomlás határán áll. A vírus ellenőrizetlenül és immár ellenőrizhetetlenül terjed az oktatási intézmények közösségeiben, már halálos áldozatokat is szedve.”

Megjegyzik, ma már az a kuriózum, ha valamelyik intézményben nem bukkant fel a vírus. Véleményük szerint nyilvánvaló, semmi sincsen rendben és az oktatási rendszer már nem tud fenntartható módon működni tovább.
„November elején már nincs más megoldás, be kell zárni, vissza kell állítani a digitális munkarendet minden intézményben.”

„A kormány elérte, hogy már november elejére az összeomlás határára sodorja az oktatást. Amit kellő gondossággal tovább is lehetett volna működtetni” – zárul az elkeseredett hangvételű közlemény. Csak hogy érzékeltessünk, milyen a kabinet hozzáállása a PDSZ-hez: a köznevelési államtitkár, Maruzsa Zoltán még tavasszal az állami tévében azt „javasolta” a szervezetnek, hogy vegye fel a Vörös Hadsereg Frakció nevet. Mindezt azért, mert a politikus szerint „a járvány közepette is politikai akciókat űz a balliberális elkötelezettségű PDSZ”.