Előfizetés

„Hasznosítani kellene a szlovákiai covid-teszt tanulságait”

Danó Anna Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.11.04. 07:25

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos szerint itthon is lenne értelme egy nagy országos átvizsgálásnak.
Egy nap alatt 20 százalékkal nőtt Magyarországon a koronavírus miatt elhunytak száma: míg hétfőre virradóan 70, addig a következő huszonnégy órában 84 áldozata volt a járványnak. Nem csak az elhunytak, a fertőzöttek száma is jelentősen nőtt. Kedd reggeli közlés szerint egy nap alatt újabb 3989 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést. Ezzel 86769-re bővült az azonosított fertőzöttek köre, miközben a mintavételek száma 1.111.991. Vagyis a tesztek mintegy 7,8 százaléka lett pozitív. Összehasonlításul: Szlovákiában a hétvégén országos méretű koronavírus-szűrést tartottak, a lakosság kétharmadát, 3,63 millió embert vizsgáltak meg, és 38 359 esetben, a teszteltek 1,06 százalékánál mutatták ki a vírust. – Nekünk is hasznosítani kellene a szlovákiai nagy covid tesztelés tanulságait – mondta lapunknak Falus Ferenc egykori országos tiszti főorvos, aki szerint itthon is lenne értelme egy nagy országos átvizsgálásnak. A hagyományos módszerrel Szlovákiában is csak napi 2-3 ezer fertőzöttet találtak, a nagy szűréssel viszont egy hétvége alatt 38 ezret. Így őket el lehet különíteni és ezzel megakadályozni, hogy továbbadják a fertőzést. Falus szerint hasonló haszna lenne annak is, ha megismételnék legalább a nyári Huncover vizsgálatot, amikor 17 ezres reprezentatív szűréssel térképezték fel a lakosság átfertőzöttségét. A szlovákiai nagy felmérést Magyarország 200 medikussal segítette, 154-en a Semmelweis Egyetemről, 50-en pedig a Debreceni Egyetemről utaztak ki. A Semmelweis Hallgatói Önkormányzatának elnöke, Tripolszky Bálint a Népszavának azt mondta: – A feladatban önkéntesen lehetett részt venni, a jelentkezők kiválasztásánál azt vettük figyelembe, hogy a legtapasztaltabbakat küldjük. Az önkéntesek kétharmada ötöd, illetve hatod éves hallgatókból, egyharmaduk pedig már végzett orvosokból, rezidensekből állt, akik a hazai Huncover országos reprezentatív és a mindennapi tesztelésben is kivették már a részüket. Tripolszky Bálint azt is elmondta, arról csak utólag értesültek, hogy az önkéntesek ezer eurós tiszteletdíjat kaphatnak Szlovákiától, így az elsődleges motivációban ez nem játszott szerepet.

Blokkolta a kérdéseket a Fidesz

Elmaradt a járványügyi védekezésért felelős vezetők keddi meghallgatása a parlament népjóléti bizottságában, miután a kormánypárti képviselők egyéb elfoglaltságukra hivatkozva távol maradtak. Emiatt hiába jelent meg a bizottság ülésén Müller Cecília országos tisztifőorvos, Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár, Lakatos Tibor rendőr dandártábornok, Menczer Tamás külügyi államtitkár, az ülés elmaradt. Így nem is kérdezhették őket a képviselők. A bizottsági ellenzéki elnöke, Korózs Lajos bejelentette: november 9-re újra összehívja az ülést. D. A.

Hőmérés: túl a hibahatáron

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.11.04. 07:00

Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Már a használati útmutatók alapján sem lehetnek pontosak gyors és tömeges ellenőrzéseknél az iskoláknak 600 millióért vett hőmérők. Tizenötezer darabot raktárban tartalékolnak.
„Ha a páciens homloka zsíros, a mérés pontatlan lehet, ezért győződjön meg róla, hogy a mért homlok tiszta. (…) A homlokhőmérsékletet külső tényezők is befolyásolhatják, különösen, ha az egyén (…) nagyon meleg vagy hideg hőmérsékleten tartózkodott (…) homloka be volt fedve. Ezekben az esetekben hagyni kell, hogy (…) mérés előtt töltsön 30 percet egy szobában.”
Ez olvasható a TH5001N típusú, érintés nélküli hőmérő használati útmutatójában: ilyen készülékből 4400 darabot juttatott el az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) az ország iskoláiba és óvodáiba. Nem csak ez a típus ilyen kényes. Félórás várakozási időt ajánl használat előtt iHealth PT2L és iHealth PT3 hőmérő kézikönyve is, ezekből több tízezer darabot osztott ki a központ. Mindez önmagában kérdésessé teszi, hogy az eszközök alkalmasak-e a hideg utcáról, sapkában érkező diákok sokaságának gyors ellenőrzésére.
A készülékeknek nem is veszik mindig hasznát a Népszavának nyilatkozó pedagógusok. – Nekem például nincs testhőmérsékletem, legalábbis ezt írja ki a készülék, ha némi sétával, gyalog megyek be dolgozni – mondta lapunknak Nagy Erzsébet tanár, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) pécsi ügyvivője. Elmondása szerint nem csak nála mutatnak irreális értékeket a kormánytól kapott eszközök: a PDSZ-nek országszerte számos tanár, óvónő jelezte már, hogy a hőmérők csak 32-33 Celsius fokos testhőt mutatnak ki az utcáról érkező gyerekeknél és kollégáknál. Sok intézményben ugyanis a bejáratnál mérnek lázat, mert vagy nincs megfelelő méretű aula a diákok befogadására, vagy éppen a zárt térben történő átfertőzést szeretnék elkerülni. – Arról is kaptunk már beszámolót, hogy a hőmérők leállnak, ha egymás után többször mérnek velük, így időnként pihentetni kell azokat – tette hozzá Nagy Erzsébet.
Ennek megfelelően gyakran nem lehet megállapítani azt a kritikus határértéket – a Müller Cecília országos tiszti főorvos által említett 37,8 Celsius fokot – amely felett már hőemelkedés gyanújával haza lehet küldeni a gyerekeket. A PDSZ ügyvivője hozzátette, a hőmérőzés akkor sem lenne feltétlenül hatásos szűrő, ha pontos adatokat mutatna, mert nagyon sok gyerek tünetmentes fertőzőnek számít, a tanteremben pedig egyiküknek sem kell viselnie a folyosókon kötelezőnek számító maszkot. A vizsgálatot végző tanárok, portások vagy éppen iskolaőrök viszont fokozott fertőzésveszélynek vannak kitéve, hiszen naponta több száz tanulót kell közvetlen közelről ellenőrizniük.
Valamivel jobb véleménnyel van a hőmérőkről Verba Magdolna, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) Óvodapedagógiai Tagozatának elnöke. Igaz, munkahelyén sajátos technikát kellett kidolgozzanak: nem a homlokon, hanem a nyaki ütőér mellett mérik a gyerekek testhőmérsékletét, a készülékek ekkor reálisabb értéket mutatnak. Így sem egyszerű azonban megmondani, hogy egy ovis lázas, vagy csak kimelegedett útközben, van, hogy valakit háromszor is ellenőrizni kell – mondta Verba Magdolna. A vizsgálat jelentős pluszterhet jelent a dajkáknak és óvónőknek, és rájuk marad a gyerekek átöltöztetése is, mert a szülőket nem engedhetik be az épületbe. Azzal pedig a PSZ képviselője is egyetértett, hogy a hőmérőzéssel csak a látványosan beteg gyerekeket lehet kiszűrni: a tünetmentesek ugyanúgy bekerülhetnek az óvodai közösségbe, ahol a pedagógusok maszk nélkül foglalkoznak velük, mert az arc eltakarása a közvetlen érintkezést akadályozza.
Az állami ellátó központ mindenesetre azt állítja: a hőmérők jól dolgoznak, a tesztelés során a 65 ezer darabból szerintük csak 41 bizonyult hibásnak.
Mint az lapunk elsőként megírta, az ÁEEK egy mintegy 600 millió forintos, rohamléptekben végigvitt tender nyomán vásárolt fel több tízezer hőmérőt, hogy a kormány ígéretének megfelelően október elsejétől minden iskolában biztosítsa a belépés előtti hőmérőzést. Bár a kormány 41 ezer készülék kiosztásáról számolt be, az ellátóközpont kérdésünkre közölte, valójában több mint 56 ezer érintés nélküli hőmérőt vettek három beszállítótól, tizenötezer darabot pedig még az ÁEEK raktáraiban tartalékolnak, minden eshetőségre készen.

Makón is meghalt egy tanár, bezárt az iskola

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2020.11.04. 06:40
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
November 8-ig tantermen kívüli oktatást rendeltek el.
Koronavírusos megbetegedések miatt hétfőtől zárva tart a makói Kálvin Téri Református Általános Iskola, ahol november 8-ig tantermen kívüli oktatást rendelt el az Operatív Törzs. Úgy tudjuk, az intézmény egyik pedagógusa a hétvégén elhunyt, ám hivatalosan sem az iskola, sem pedig a fenntartó nem erősítette meg, hogy a halálának köze lenne a koronavírushoz. A Makó-Belvárosi Református Egyházközség elnöklelkésze, Kondrát Zoltán megkeresésünkre közölte: a halálok személyes adatnak minősül, amiről csak a közvetlen hozzátartozóknak nyilatkoznak az egészségügyi intézmények. A lelkész állítása szerint az iskolafenntartó semmilyen hivatalos adatot nem kapott kollégájuk halálával kapcsolatban. Hétfőn egy tiszafüredi gimnázium pedagógusának haláláról számolt be lapunk, ebben az esetben a tankerület megerősítette a koronavírus-fertőzés tényét. Az MTI pedig arról írt, hogy a nyíregyházi Eötvös József iskolában is elhunyt egy tanár, bár arra nem tértek ki, halálának köze volt-e a koronavírushoz. A 444.hu kedden viszont már azt közölte, az iskola igazgatója megerősítette, hogy elhunyt kollégája igazoltan koronavírus fertőzött volt. Hétfőn az Ercsiben található Eötvös Általános Iskola igazgatója, Orth László is arról számolt be az iskola közösségi oldalán, hogy az egyik tanárnő meghalt, szerdától tanítás nélküli munkanapok lesznek, jövő héttől pedig távoktatás.  Érdekvédelmi szervezetek hetek óta kérik a kormányt, sürgősen intézkedjen az idős, krónikus betegséggel küzdő pedagógusok védelme érdekében, ám eddig semmilyen érdemi lépés nem történt. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete közben egy felhívást is közzétett, amelyben arra kérik az iskolai dolgozókat, tájékoztassák a szakszervezetet az iskolák aktuális járványügyi helyzetéről. Az Operatív Törzs keddi tájékoztatója szerint 56 óvodában és 5 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, 32 osztályban és 15 iskolában digitális munkarendet.