Előfizetés

Szlovákiából származhat a bécsi merénylő fegyvere és lőszere

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.03. 15:27

Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
A szlovák belügyminiszter megerősítette, hogy az egyik tettes korábban Szlovákiában járt és lőszervásárlásról érdeklődött.
Szlovákiából származhat az a fegyver és a lőszer, amelyet a hétfői bécsi terrorista támadás elkövetője használt – állította kedden a heute.at osztrák hírportál. Roman Mikulec szlovák belügyminiszter a TV Joj kereskedelmi televíziónak kedden nyilatkozva ezt az értesülést megerősítette.   
– Olyan információm van, miszerint nálunk (Szlovákiában) járhatott a támadó, illetve a tettesek egyike, és lőszervásárlás iránt érdeklődött. Ezt az értesülést jelenleg a biztonsági szolgálatokkal ellenőrizzük

– mondta a belügyminiszter a televíziónak.

Az osztrák hírportál úgy tudja:
a bécsi merénylet elkövetője júliusban járt Szlovákiában, ahol közvetítők segítségével AK-47 típusú (kalasnyikov) automata puskát és lőszert vásárolt.

A szlovák rendőrség azonnal a terrortámadás után ellenőrizni kezdte az osztrák-szlovák határon lévő különféle határátkelőket. – Az intézkedések célja megvédeni Szlovákia állampolgárait – jelentette ki Mikulec. Tekintettel arra, hogy a terrortámadást a bécsi zsinagógánál hajtották végre, Szlovákiában megerősítették a zsinagógák és a zsidó emlékhelyek ellenőrzését. Roman Mikulec azt mondta, hogy az intézkedéseket a szlovákiai zsidó egyházközségekkel együttműködve hozták meg. Összehangolt terrortámadás történt hétfőn az osztrák fővárosban, hat helyszínen. Bécsben hétfő este 8 órakor kezdődött a lövöldözés a Schwedenplatzon. Az eredeti célpont a közeli zsinagóga lehetett. Egy tettest lelőttek, öt személyt elfogtak, de még többen szökésben lehetnek. Még mindig nem ismert, hány terrorista vehetett részt a merényletben. Lapértesülések szerint összesen öten vesztették életüket, négy polgári személy, illetve az egyik merénylő. A meggyilkolt támadó az ISIS szimpatizánsa volt.

Újabb négy embert vettek őrizetbe a nizzai merénylet miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.03. 15:04

Fotó: ERIC GAILLARD / AFP
A gyanúsítottakat a fővárosi agglomerációban, Val-d'Oise megyében állították elő.
Újabb négy embert vettek őrizetbe a nizzai Notre-Dame-bazilikában előző héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylettel kapcsolatban – közölték kedden rendőrségi források, amelyek azt is megerősítették, hogy az elkövetőt koronavírussal diagnosztizálták, emiatt napokkal elhalasztották a kihallgatását. A négy gyanúsítottat kedd délelőtt a fővárosi agglomerációban, Val-d'Oise megyében állították elő.
Egyiküket, egy 29 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt az elkövetővel, a 21 éves tunéziai Brahím Iszávival, míg a másik három, 23 és 45 év közötti ember az első lakhelyén tartózkodott az előállításkor, ezért őket is őrizetbe vették.

Korábban már hat embert előállítottak a támadással kapcsolatban, de hétfő este a támadón kívül már csak egy ember volt őrizetben: egy 29 éves tunéziai állampolgár, Ahmed B-A, akit a Nizzától negyven kilométerre található Grasse-ban szombaton vettek őrizetbe. Őt azzal gyanúsítják, hogy többször is találkozott a tunéziai elkövetővel a Tunéziából Olaszországon át Franciaországba tartó migrációs útvonalán. Mindkét emberről azt feltételezik, hogy nemrég érkeztek Franciaországba. Nyomozati források szerint feltételezhető, hogy együtt tették meg az utat. Az elkövetőt válságos állapotban szállították kórházba, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. Eddig nem tudták kihallgatni, de az állapota már javult, amikor a koronavírustesztje hétfőn pozitívnak bizonyult, ezért a kihallgatását egyelőre elhalasztották. Brahím Iszávi – akinek a hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel – szeptember közepén indult el Tunéziából, Olaszországon keresztül két nappal a támadás előtt érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

Eszeveszett ütemben terjed a járvány Ukrajnában az egészségügyi miniszter szerint

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.03. 14:56

Fotó: STR / AFP
Makszim Sztepanov közölte, hogy lehet akármennyit hibáztatni az egészségügyi minisztériumot, de a tárca nem tudja mások helyett betartani a szabályokat.
Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, keddre már egy nap alatt csaknem 8900 új beteget azonosítottak, az egészségügyi miniszter pedig bírálta azokat, akik ilyen körülmények közepette többezres demonstrációt szerveztek Kijevben, a parlament elé. A törvényhozás épülete előtt két csoport is tüntetést kezdett kedden. Az egyik a külföldről behozott autók tulajdonosai, akik a jármű elvámolási költségének csökkentését követelik. A másik csoportban kis- és középvállalkozók demonstrálnak az egyszerűsített adózási rendszerért. A közölt adatok alapján az elmúlt napon – a korábbi csúcsot meghaladó – 8899 új esettel 411 093-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 157-tel 7532-re. Eddig 168 868-an gyógyultak meg, viszont már 234 693 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban. Kijev az ország legfertőzöttebb területe, ahol 789 új beteggel az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 39,5 ezret, az elhunytaké pedig 12 újabb áldozattal 799-re nőtt, miközben eddig mindössze alig több mint 13 ezren gyógyultak meg. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a járvány „eszeveszett ütemben, hurrikán módjára” terjed az országban. A parlamentben a lehetséges menesztésére utaló képviselői felszólalásra reagálva kijelentette, lehet akármennyit hibáztatni az egészségügyi minisztériumot, de a tárca nem tudja mások helyett betartani a szabályokat, a maszkviselést, a kézfertőtlenítést és a távolságtartást. Az már pár nappal ezelőtt kiderült, hogy Ungváron megteltek a kórházak, más városokba kell szállítani a koronavírussal fertőzötteket. Ráadásul a Covid-betegek részére fenntartott ágyak több mint fele már most megtelt az országban. A coronavirus.app keddi adatai szerint Ukrajna a 22. legfertőzöttebb terület azon államok közül, ahol megjelent a koronavírus.