Előfizetés

Újabb négy embert vettek őrizetbe a nizzai merénylet miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.03. 15:04

Fotó: ERIC GAILLARD / AFP
A gyanúsítottakat a fővárosi agglomerációban, Val-d'Oise megyében állították elő.
Újabb négy embert vettek őrizetbe a nizzai Notre-Dame-bazilikában előző héten végrehajtott, három emberéletet követelő iszlamista merénylettel kapcsolatban – közölték kedden rendőrségi források, amelyek azt is megerősítették, hogy az elkövetőt koronavírussal diagnosztizálták, emiatt napokkal elhalasztották a kihallgatását. A négy gyanúsítottat kedd délelőtt a fővárosi agglomerációban, Val-d'Oise megyében állították elő.
Egyiküket, egy 29 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy kapcsolatban állt az elkövetővel, a 21 éves tunéziai Brahím Iszávival, míg a másik három, 23 és 45 év közötti ember az első lakhelyén tartózkodott az előállításkor, ezért őket is őrizetbe vették.

Korábban már hat embert előállítottak a támadással kapcsolatban, de hétfő este a támadón kívül már csak egy ember volt őrizetben: egy 29 éves tunéziai állampolgár, Ahmed B-A, akit a Nizzától negyven kilométerre található Grasse-ban szombaton vettek őrizetbe. Őt azzal gyanúsítják, hogy többször is találkozott a tunéziai elkövetővel a Tunéziából Olaszországon át Franciaországba tartó migrációs útvonalán. Mindkét emberről azt feltételezik, hogy nemrég érkeztek Franciaországba. Nyomozati források szerint feltételezhető, hogy együtt tették meg az utat. Az elkövetőt válságos állapotban szállították kórházba, miután a tett helyszínén a rendőrség éles lövésekkel ártalmatlanította. Eddig nem tudták kihallgatni, de az állapota már javult, amikor a koronavírustesztje hétfőn pozitívnak bizonyult, ezért a kihallgatását egyelőre elhalasztották. Brahím Iszávi – akinek a hazájában köztörvényes bűncselekmények miatt volt már dolga a rendőrséggel – szeptember közepén indult el Tunéziából, Olaszországon keresztül két nappal a támadás előtt érkezett Franciaországba, és illegálisan tartózkodott az Európai Unió területén.

Eszeveszett ütemben terjed a járvány Ukrajnában az egészségügyi miniszter szerint

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.03. 14:56

Fotó: STR / AFP
Makszim Sztepanov közölte, hogy lehet akármennyit hibáztatni az egészségügyi minisztériumot, de a tárca nem tudja mások helyett betartani a szabályokat.
Tovább gyorsult a koronavírus-járvány terjedése Ukrajnában, keddre már egy nap alatt csaknem 8900 új beteget azonosítottak, az egészségügyi miniszter pedig bírálta azokat, akik ilyen körülmények közepette többezres demonstrációt szerveztek Kijevben, a parlament elé. A törvényhozás épülete előtt két csoport is tüntetést kezdett kedden. Az egyik a külföldről behozott autók tulajdonosai, akik a jármű elvámolási költségének csökkentését követelik. A másik csoportban kis- és középvállalkozók demonstrálnak az egyszerűsített adózási rendszerért. A közölt adatok alapján az elmúlt napon – a korábbi csúcsot meghaladó – 8899 új esettel 411 093-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, az elhunytaké pedig 157-tel 7532-re. Eddig 168 868-an gyógyultak meg, viszont már 234 693 beteget kezelnek koronavírus-fertőzéssel az országban. Kijev az ország legfertőzöttebb területe, ahol 789 új beteggel az igazolt fertőzöttek száma már meghaladta a 39,5 ezret, az elhunytaké pedig 12 újabb áldozattal 799-re nőtt, miközben eddig mindössze alig több mint 13 ezren gyógyultak meg. Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter napi tájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a járvány „eszeveszett ütemben, hurrikán módjára” terjed az országban. A parlamentben a lehetséges menesztésére utaló képviselői felszólalásra reagálva kijelentette, lehet akármennyit hibáztatni az egészségügyi minisztériumot, de a tárca nem tudja mások helyett betartani a szabályokat, a maszkviselést, a kézfertőtlenítést és a távolságtartást. Az már pár nappal ezelőtt kiderült, hogy Ungváron megteltek a kórházak, más városokba kell szállítani a koronavírussal fertőzötteket. Ráadásul a Covid-betegek részére fenntartott ágyak több mint fele már most megtelt az országban. A coronavirus.app keddi adatai szerint Ukrajna a 22. legfertőzöttebb terület azon államok közül, ahol megjelent a koronavírus.  

Kimentettek egy gyereket a romok alól négy nappal az izmiri földrengés után

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.03. 13:16

Fotó: AFP
A három éves kislányt a 91. órában sikerült kihúzni a törmelékek közül.
Csaknem négy nappal a nagy erejű égei-tengeri földrengés után kedden a nyugat-törökországi Izmirben a mentőcsapatok kimentettek egy hároméves kislányt egy ház romjai alól. A földmozgás halálos áldozatainak száma eközben 104-re nőtt, a sérültek száma több mint ezer. A jelenlévők tapssal fogadták Ayda Gezgint, akit a 91. órában sikerült kihúzni a törmelékek közül, 107-ikként. Legutóbb a 65. órában, tehát még előző nap került ki élve ember a szabadba, a szintén hároméves Elif Perincek. Nagyjából 23 órával a földrengés után a kislány anyját és tízéves ikertestvéreit is megtalálták. Harmadik testvére sajnos életét veszítette a természeti katasztrófában.   A pénteki földrengés közép-európai idő szerint 12 óra 51 perckor történt. A török katasztrófaelhárítás 6,6-os erősségűnek, az amerikai földtani intézet 7-esnek mérte. A földmozgást – amelyet csaknem másfél ezer utórengés követett – Athéntől Isztambulig érezni lehetett, és kisebb szökőárt váltott ki. A görögországi Számosz szigetén ketten vesztették életüket a katasztrófában, Törökországban kedden 102-re emelkedett a halálos áldozatok száma. Több mint ezren megsérültek, túlnyomó többségük szintén törökországi. A kis-ázsiai országban 143-an szorulnak továbbra is kórházi ellátásra. A több mint négymillió lakosú Izmirben tizenhét épületnél kezdődtek mentési munkálatok, kedd délelőtt ötben folytatódott a kutatás. A mentésben mintegy nyolcezer ember vesz részt, és huszonöt keresőkutyát is bevetettek. Törökországban sok régi, valamint olcsó alapanyagból, esetenként illegálisan felhúzott épület található, amelyek nagy kockázatokat rejtenek magukban. Bár a hatóságok szigorítottak a szabályozásokon és előírták a szerkezetileg gyenge épületek megerősítését, illetve lerombolását, a török városok átalakulása és megújulása egyelőre lassan halad. Törökország földtani törésvonalak találkozásánál fekszik, a területén gyakoriak a földrengések. 1999-ben két erőteljes rengésben mintegy 18 ezer ember vesztette életét az ország északnyugati részén. Görögországban szintén sűrűn fordulnak elő földmozgások.