Előfizetés

A TEK már a határon van

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.03. 13:42

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A Terrorelhárító Központ egységei még az éjszaka elindultak az osztrák határszakaszra.
A bécsi terrortámadás közelsége miatt a Belügyminisztériumnál érdeklődött a 24.hu arról, hogy a magyar hatóságok, rendvédelmi szervek reagáltak-e már a helyzetre. Válasz a Terrorelhárítási Központtól érkezett.
„A 2020. november 2-i bécsi terrortámadást követően a TEK azonnal felvette a kapcsolatot az osztrák biztonsági szervekkel. Figyelemmel az elkövetés jellegére Hajdu János r. vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója nagy létszámú műveleti erőt rendelt az esetlegesen menekülési irányként számításba vehető osztrák határszakaszra”

– írta a TEK.

A portál olvasói közül többen jelezték, hogy éjszaka több, megkülönböztető jelzéssel közlekedő autót, konvojt is láttak. Eszerint a TEK-es egységek még az éjszaka elindultak a határra. A műveleti egységek páncélos támogatást is kaptak a válasz szerint.  A TEK kettős feladatot lát el ilyen esetekben:
„A megerősítő intézkedések célja – az osztrák partnerszolgálattal és hatóságokkal való folyamatos kapcsolattartás mellett – egyrészt az elkövető(k) feltartóztatására való felkészülés, illetve a határon keresztül történő esetleges üldözés során aktív segítségnyújtás, másrészt szükségszerűen, kérésre nemzetközi támogatás biztosítása”

– közölték.

Hozzátették, hogy az osztrák biztonsági szervekkel, az EKO Cobra különleges egységgel a kapcsolattartás folyamatos.  Továbbra is sok a bizonytalanság a hétfő este, Bécsben elkövetett terrortámadás kapcsán. Még mindig nem ismert, hány terrorista vett részt abban az összehangolt támadásban, amelyet az osztrák főváros egyszerre hat különböző részén hajtottak végre. Lapértesülések szerint összesen öten vesztették életüket, négy polgári személy, illetve egy merénylő. 17 személyt ápolnak kórházban, hét állapota súlyos, életveszélyes. Tíz embert könnyebb, vagy közepesen súlyos sérüléssel kezelnek. A sérülteket összesen hét bécsi kórházban ápolják.

Ismét kivilágítják esténként a Lánchidat az egészségügyi dolgozók tiszteletére

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.03. 11:54

Fotó: Mónus Márton / MTI
Karácsony Gergely ezt azzal indokolta, hogy ha tavasszal megérdemelt volt a figyelem, most egyenesen kötelező.
Ismét fehér fénnyel világítják ki esténként a Lánchidat az egészségügyi dolgozók tiszteletére – közölte Karácsony Gergely főpolgármester Facebook-oldalán. A politikus azt írta, hogy tavasszal a koronavírus-járvány első hulláma idején a város és az ország példát mutatott felelősségvállalásból, szolidaritásból, és elismeréssel, tisztelettel fordultunk az egészségügyi dolgozók felé, akik minden tudásukat és erejüket bevetve küzdöttek emberi életek megmentéséért, a gyógyításért. 
– Ha akkor megérdemelt volt a figyelem, most egyenesen kötelező. Hiszen amit ma, a drámai sebességgel terjedő és gyilkos járvány idején az orvosok, ápolók és az egészségügyben dolgozó minden honfitársunk mindannyiunkért tesznek, azt nem lehet kellően megköszönni. Fontos, hogy ne hagyjuk magukra őket, éppen most ne, amikor életük talán legnagyobb kihívásával kell megbirkózniuk

– jelentette ki Karácsony Gergely.

Úgy fogalmazott, hogy csak szimbolikus gesztus, mégis fontos jelzés, hogy a Lánchíd továbbra is minden este fehér fénybe öltözik a tiszteletükre. Hozzátette, hogy a díszkivilágítás egyúttal figyelmeztetés is mindenkinek arra, hogy könnyítsük meg az egészségügyben dolgozók munkáját, és felhívta a figyelmet a járványügyi szabályok betartására.
Októberben már a Bethesda Gyermekkórház kommunikációs vezetője arról számolt be, hogy folyamatosan növekszik a feszültség, ami részben az egészségügyön, a kórházi dolgozókon csattan. A szülők ugyanis nem látogathatják kórházban fekvő gyerekeiket, illetve a rokonok családtagjaikat, mivel szeptember eleje óta teljes körű látogatási tilalom van érvényben a kórházakban.

Operatív Törzs: Orbán Viktor este jelenti be a járványügyi döntéseket

B. V.
Publikálás dátuma
2020.11.03. 11:49

Fotó: koronavirus.gov.hu
Hétfőn már Novák Katalin és Gulyás Gergely is beszélt arról, hogy várhatóan újabb szigorításokról döntenek a héten.
Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője a járványhelyzet ismertetésével kezdte az Operatív törzs keddi tájékoztatóját.
Megerősítette, hogy újabb 3989 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 86 769-re nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 84, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1973-ra emelkedett. Közölte, hogy az elhunytak átlagéletkora 76 év, és az elhunytak 86 százaléka a 65 év fölötti korosztályból fordul elő. 20 856-an már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma pedig 63 940 fő. Kórházban 4767 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 348-an vannak lélegeztetőgépen.    Elmondta, hogy az emelkedő esetszámokat a szennyvíz-vizsgálatok is alátámasztják, mert azok kimutatják a koronavírus örökítőanyagát, és négy-tíz nappal előre jelzik a fertőzések emelkedését. A vizsgálatok Magyarország egész területét lefedik. Több nagyvárosban, 19 megyeszékhelyen és Budapesten három ponton vesznek mintát a szennyvízből. A 44. heti adatok azt mutatják, hogy több nagyvárosban – így például Békéscsabán, Egerben, Kecskeméten, Szekszárdon, Tatabányán, Veszprémben és Budapesten – emelkedik a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, ezért ezeken a helyen emelkedés várható a megbetegedések számában. Közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülést követően kedden kora este bejelentést tesz a járványügyi döntésekről. Arra mi emlékeztetünk, hogy felvezetésként Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter hétfőn közölte az Idősek Tanácsának ülésén, hogy a kormány minden olyan intézkedés ismételt bevezetésének a lehetőségét mérlegeli a koronavírus-járvány elleni védekezésben, amellyel tavasszal már élt. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arról beszélt az Inforádiónak, hogy a kormány kétnapos kormányülést tart a héten, ahol újabb szigorításról döntenek. A politikus kijelentette, hogy mostanra nyilvánvalóan kialakult egy olyan helyzet, amikor a kormánynak is szigorítania kell.
Gál Kristóf, az ORFK szóvivője ismertette a rendőrségi adatokat. Hétfő óta a rendőrség is szigorúbban szankcionálja a szabálysértőket. Az elmúlt napon országszerte 83 esetben intézkedtek a rendőrök, mert egy üzletben, vagy zárt helyen szegték meg állampolgárok a védelmi intézkedés szabályait. Ezúttal már csak 18 esetben volt elegendő a figyelmeztetés a rendőrségi intézkedésekkor, és 65 esetben szigorúbb intézkedésre volt szükség: 26 alkalommal helyszíni bírságot szabtak ki, 39 embert pedig feljelentettek. Példaként elmesélte, hogy hétfőn Herceghalomnál egy vonaton utazó férfi inzultálta az utasokat, és nem volt hajlandó felvenni a maszkot. A férfit a rendőrök megbilincselték, előállították, majd garázdaság miatt eljárást indítottak ellene. Az elmúlt 24 órában 4873 hatósági házi karantént rendeltek el, így jelenleg 30 984 ember van karanténban az országban. Újságírói kérdések: A Heves megyei hírlap több olvasója arra panaszkodott, hogy láz, vagy felső-légúti panaszok ellenére orvosuk nem kért nekik COVID-tesztet. Galgóczi Ágnes azt felelte, hogy a háziorvosok a betegek kikérdezése után döntenek arról, hogy koronavírus okozhatja-e a tünetet, vagy valamilyen más okot kell keresni. Az osztályvezető szerint a jellemző tüneteknek (a láz, a köhögés, az íz- és szagérzékelés elvesztése) mindig fel kell vetniük a koronavírus-fertőzés gyanúját. Ha valakinek néhány nap után nem szűnnek, vagy rosszabbodnak a tünetei, annak mindenképpen érdemes újra a háziorvosához fordulni, akár mentőt hívni, mert kórházi kezelésre lehet szüksége. Eddig 1071 fő egészségügyi dolgozót vezényeltek át a koronavírus-járvány miatt.