Előfizetés

Terrortámadás Bécsben: legalább hárman meghaltak, többen megsérültek (videók)

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2020.11.02. 21:56

Fotó: JOE KLAMAR / AFP
Minden jel szerint összehangolt terrortámadás érte az osztrák fővárost összesen hat helyszínen. Szemtanúk szerint hétfő este 8 órakor kezdődött a lövöldözés a Schwedenplatzon. Az eredeti célpont a közeli zsinagóga lehetett. Karl Nehammer belügyminiszter terrortámadásról beszélt. Egy tettest lelőttek, öt személyt elfogtak, de még négyen szökésben lehetnek.
A terrortámadásban eddig legalább három személy vesztette életét és 15-en sérültek meg. Félő azonban, hogy a halálos áldozatok száma tovább emelkedik, mert legalább hét személy sérülése súlyos. Közlések szerint az egyik áldozat egy rendőr volt.
Alexander Van der Bellen köztársasági elnök a Twitteren megdöbbenését és együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóival. Köszönetet mondott a rendőrségnek, illetve a hadseregnek is, hiszen a katonaság több tagja vesz részt a bécsi objektumok védelmében. „Minden eszközzel és határozottan megvédjük a szabadságunkat és a demokráciát” – jelentette ki az osztrák köztársasági elnök. Sebastian Kurz kancellár „undorító terrortámadásról” tett említést. Mint mondta, Ausztria sosem hagyja megfélemlíteni magát a terroristák által. „A köztársaságunk nehéz pillanatokat él át” – jelentette ki, egyúttal köszönetet mondott a biztonsági erőknek. Megdöbbenését fejezte ki az ellenzéki szociáldemokraták elnöke, Pamela Rendi-Wagner. Szintén megdöbbenését fejezte ki Christoph Schönborn bíboros, bécsi érsek. Michael Ludwig bécsi polgármester szörnyű bűntettről beszélt az osztrák televízióban. Hozzátette, a biztonsági erők mindent megtesznek a tettesek felkutatásáért. Mint mondta, a lelőtt terrorista feltételezések szerint robbanóövet viselt, de ezt még vizsgálják a hatóságok. Ludwig köszönetet mondott a bécsi kórházaknak is. Mint mondta, még nem tudni, hány elkövetőről van szó. Arról nem kívánt találgatásba bocsátkozni, kik állhattak a terrortámadás mögött. Ugyanakkor megjegyezte, a tettesek válogatás nélkül lőttek az éttermek és bárok vendégeire. Ludwig – az osztrák média állításait megerősítve – szintén hét sérültről tett említést.
Nehammer osztrák belügyminiszter felszólította a bécsieket, ne hagyják el a lakásukat.

Úgy vélte, több tettesről lehet szó. Erre utal a bécsi rendőrség nemrég kiadott közleménye, amely szerint 
eddigi tudomásuk szerint hat különböző helyen történhetett lövöldözés és legalább tíz terroristáról lehet szó. Egyiküket lelőtték, ötöt pedig elfogtak.

Ez utóbbit az OE24 bulvárlap jelentette, de más forrás nem erősítette meg. Ez nem jelenti azt, hogy a közlés nem igaz. Nehammer belügyminiszter ugyanis azt közölte, biztonsági okokból nem árulják el, a város melyik részén vannak bevetésen a belbiztonsági erők. Az ORF közszolgálati televízió rendkívüli adásában is csak annyi hangzott el, hogy a rendőrség Bécs több részén kutat feltételezett tettesek után. Szintén az ORF közölte, mivel ez volt a koronavírus-járvány terjedése miatt elrendelt kijárási korlátozások előtti utolsó nap, így az esti órákban sokan tartózkodtak a bécsi éttermekben és bárokban. A televízió is felhívta az emberek figyelmét arra, veszélyes kimenni az utcára.
Harald Sörös rendőrségi szóvivő azt közölte, a rendőrségi beavatkozás tovább folyik. Terrorizmusszakértők szerint egyértelmű, hogy már régóta készültek az összehangolt támadásra. Az egyik szemtanú leírása szerint éppen a metróból jöttek ki, amikor lövöldözésre lettek figyelmesek. Egy illető válogatás nélkül lőtt a bárok és éttermek előtt álló emberekre, később a bárba is bement és ott is lövéseket adott le.
A szemtanú azt állította, mintegy száz lövést adhatott le.

Egy másik szemtanú, egy 53 éves alsó-ausztriai férfi egy helyi bárban tartózkodott, amikor lövésekre lett figyelmes. Hirtelen kialudtak a fények és bezárták az ajtókat – számolt be az APA hírügynökségnek. Ezután minden vendég a földre vetette magát. „Szörnyű félelem uralkodott a vendégek között. Az étteremben senki sem sérült meg”. Később sok rendőr jelent meg a helyszínen és a járókelőket is ide terelték. Csak 22 óra körül kezdett békésebb lenni a helyzet. A rendőrség felszólította az embereket, hagyják el az első kerületet, amely a város magjának felel meg. Közölték az emberekkel, terrortámadás történt. Bécs belvárosa teljesen ki is ürült, senki sincs az utcákon a Der Standard beszámolója szerint. A belső kerületeket teljesen elvágták a külvilágtól. Kiürítették az Alkalmazott Művészet Múzeumát. A helyzet továbbra is átláthatatlan. A Falter című lap főszerkesztője a Twitteren azt írta a belügyminisztériumra hivatkozva, hogy a zsinagógával szemben történhetett a támadás, később módosított ezen azt közölvén, nem tudni, hogy a zsinagóga vagy a közeli bárok voltak-e a fő célpontok. Annyi bizonyos, hogy a támadás idején sem a zsinagógában, sem pedig a bécsi templomokban nem tartózkodott senki. Ettől függetlenül korai lenne azt kijelenteni, hogy nem vallási indíttatású támadás történt volna.  
Az interneten több videó is kering a terrorcselekményekről. Az egyiken a belvárosban egy katonai uniformisban lévő férfi látható, aki rálőtt egy férfira, aki a földre rogyott. A rendőrség arra kért mindenkit, ne a Twitterre és más közösségi oldalakra töltsék fel a felvételeket, hanem nekik küldjék el. Az OE24 bulvárlap élő közvetítése szerint minden a belvárosból kihajtó gépkocsit ellenőriznek. A belvárost teljesen lezárták, a tömegközlekedés is szünetel, az 1-es, 2-es, 3-as és 4-es metró sem áll meg. A tudósításban két őrizetbe vett férfit lehetett látni, feltehetően azonban egyikük sem lövöldözött.  
Bécs utoljára 1981 nyarán volt terrortámadás színhelye, amikor az Abu Nidal csoport két terroristája kézigránátokkal és gépfegyverekkel támadtak a zsinagógában lévő személyekre. A német politikusok máris reagáltak a történtekre. A szociáldemokraták elnöke, Norbert Walter-Borjans közölte, megdöbbentették a hírek. A tettesekre a törvény szigorával kell lesújtani – tette hozzá. Christian Lindner, a szabaddemokrata FDP elnöke a Twitteren azt közölte, „együtt érzünk a bécsiekkel”. Emmanuel Macron francia elnök német nyelven fejezte ki együttérzését a Twitteren. „Franciaország után egy baráti országot ér támadás. Az ellenségeinknek tudniuk kell, kivel van dolguk. nem adjuk meg magunkat” – közölte. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke közölte, sokkolta a brutális támadás és együtt érez az áldozatok hozzátartozóival és az osztrák nemzettel.
„Erősebbek vagyunk a gyűlöletnél és a terrornál”

– mutatott rá a Twitteren megjelent közleményében.

Gyorstesztek millióival szűrhetik hamarosan tömegesen a briteket

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.02. 21:25
Boris Johnson brit kormányfő bízik a gyorstesztekben
Fotó: JESSICA TAYLOR / AFP
Az ígéretek szerint a koronavírus-negatívok azonnal visszatérhetnek majd a megszokott életükhöz.
Nagy-Britanniában nagyon rövid időn belül megkezdődhet a koronavírus-gyorstesztek tömeges alkalmazása – közölte hétfőn Boris Johnson. A brit miniszterelnök az alsóház képviselőit tájékoztatta:
„Több millió hazai gyártású, olcsó, megbízható és percek alatt eredményt mutató gyorsteszt alkalmazására van azonnali kilátás”.

– A gyorstesztekkel egész városok lakosságát lehet majd egyszerre koronavírus-szűrésnek alávetni, és ez lehetővé teszi, hogy csak azok vonuljanak karanténba, akiknek tesztje pozitív, mások viszont visszatérhetnek normál életvitelükhöz – mondta kormányfő.  Hozzáfűzte: a gyorstesztek kiszállításának logisztikai feladataiba a hadsereg is bekapcsolódik, a program napokon belül megkezdődik, és reális esély van arra, hogy a jövő év első negyedére meglesz a koronavírus elleni oltóanyag is. Meggyőződése, hogy a technikai vívmányok lehetővé teszik a vírus legyőzését jövő tavaszra. A brit miniszterelnök szerint a járvány jelenlegi szakaszában, a mostani fertőződési számok alapján még nem lehet eltekinteni az általános érvényű korlátozásoktól, azonban a tudósok már a középtávú kilátásokat is egyöntetű optimizmussal ítélik meg.     Johnson – aki már szombaton részletesen ismertette a szigorító intézkedéseket – hétfő esti alsóházi felszólalásában megerősítette:
„csütörtöktől az itt élők négy hétig csak meghatározott indokokkal, például bevásárlás és gyógyszerek beszerzése, orvosi ellátás, segítségre szorulók ellátása és ápolása, illetve szabadtéri testedzés, felfrissülés céljából hagyhatják el otthonaikat és legfeljebb egy, velük nem azonos háztartásban élő emberrel találkozhatnak közterületen is”.

Karácsonyi fények Londonban, de egy hónapra felfüggesztik a nagy bevásárlásokat
Fotó: BEN STANSALL / AFP
Emellett ugyanennyi időre bezárnak Angliában a nem alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok, a pubok, a bárok, az éttermek, a szállodák, az edzőtermek, a múzeumok és a szabadidőközpontok. Az intézkedések hatálya december 2-án lejár, és a kormány utána vissza akar térni az eddig is alkalmazott, regionális jellegű, az egyes országrészekben különböző készenléti szinteket érvényesítő védekezési rendszerhez. A brit egészségügyi minisztérium ismertetése szerint a hétfő estével zárult 24 órában az Egyesült Királyság egészében 18 950 koronavírus-fertőzést szűrtek ki, csaknem nyolcezerrel kevesebbet az elmúlt egy hét mozgó napi átlagánál. Országszerte eddig 31,8 millió koronavírus-tesztet végeztek és ezek közül 1,05 millió lett pozitív, egy nap alatt pedig 136-an haltak meg a Covid-19 betegségben. Az Egyesült Királyságban eddig  összesen 46 853 halálos áldozata van a járványnak.

Élelmiszer-felvásárlásokkal ismét zárlatra készülnek az olaszok

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.02. 20:43
„Most már elég!” – hangoztatták hétfői római tüntetésükön a vendéglátósok
Fotó: Baris Seckin / Anadolu Agency via AFP
Jól fogynak a fodrászati cikkek is, viszont a vendéglátósok a kormányfő „megfőzését” is kilátásba helyezték, ha megint le kell húzniuk a redőnyt.
Olaszországban 20 százalékkal megnövekedett a vásárlók száma az élelmiszerüzletekben hétfőn, a koronavírus-járvány miatti újabb korlátozások bejelentésére készülve – közölte a Coldiretti termelői szövetség, amely a hazai termékek vásárlására szólította fel az olaszokat. A Coldiretti közölte, hogy az emberek ismét nagy mennyiségben vettek tésztát, lisztet, rizst, cukrot és tojást, ahogyan ez a tavaszi korlátozások előtti napokban is történt. A felmérések szerint az élelmiszerek mellett a leginkább a hajfestékek és más fodrászati cikkek fogynak, mivel a nők a fodrászatok ismételt bezáratásával számolnak. Az agrárszervezetek patriotizmusra szólították fel a vásárlókat a nemzeti termékek előnyben részesítésével. Hangsúlyozták, hogy a vendéglátásban egy hete bevezetett korlátozott nyitvatartással a mezőgazdaság máris egymilliárd eurós bevételtől esett el, hiszen az éttermek nem rendelnek termékeket. Az olasz termékek vásárlására kérték a kórházakat és a kaszárnyákat is. Az éttermek, bárok, presszók tulajdonosai és dolgozói hétfőn Róma központi terén, a Piazza del Popolón demonstráltak a kormány szigorításai ellen „Most már elég” jelszóval. Azt hangoztatták, hogy a kormány a járvány miatti korlátozásokkal halálra ítélte őket.
„Naponta négyszer fertőtlenítem az üzlethelyiséget, minden vendég után a székeket és az asztalokat is, miért veszélyesebb az éttermem az utasokkal tömött buszoknál?

– kérdezte egy vendéglős.

Hozzátette: bevétel nélkül vele együtt tíz dolgozója is utcára kerül. Egy presszó pincérnője Giuseppe Conte kormányát tartja felelősnek az ágazatot sújtó korlátozásokért. Kijelentette:
„Ha Conte éheztet, őt fogjuk megfőzni.”

Közben a miniszterelnök a parlamentben vázolta az újabb szigorításokat, amelyeket várhatóan legkésőbb szerdáig jelent be. Október közepe óta ez lesz a negyedik intézkedéscsomag. Conte a tervezett korlátozások között említette a járvány terjedésének üteme és a kórházak telítettsége miatt kritikus helyzetbe jutó tartományok lezárását vagy a régiók közötti mozgás korlátozását. Előrébb akarják hozni a kereskedelmi és a vendéglátóipari egységek most este hat és nyolc óra közötti zárását, a kereskedelmi központok hétvégi zárva tartásával. A szeptember közepén újraindított oktatást az általános iskola utolsó évétől, tehát 13 éves kortól visszaállítják online tanításra. Ötven százalékra csökkentik a tömegközlekedési eszközök kihasználtságát, valamint bezárják a múzeumokat is. A La Repubblica napilap azt írta, hogy este kilenctől országos éjszakai kijárási tilalmat is be akarnak vezetni. 
Giuseppe Conte olasz kormányfő hétfőn a parlamentben vázolta az újabb szigorításokat
Fotó: ELIANO IMPERATO / Controluce via AFP
Olaszországban a hétfői adatok szerint egy nap alatt több mint 22 ezer új fertőzöttet szűrtek ki a korábbinál sokkal kevesebb, 135 ezer vírusteszttel. A Covid-19-betegség szövődményeibe 233-an haltak bele, így a halottak száma átlépte a 39 ezret. Majdnem húszezren vannak kórházban, és több mint kétezren intenzív osztályon. Korábban a kormány küszöbként a kétezer, intenzíven kezelt Covid-19-beteget jelölte meg mint korlátot, amely után ismét országos zárást rendelhetnek el. Alto Adige tartomány kormányzója bejelentette, hogy este nyolctól reggel ötig kijárási tilalmat léptet életbe. Bezárják a bárokat, éttermeket, üzleteket, kivételt az élelmiszerboltok valamint az alapvető cikkeket árusító üzletek jelentenek. Az oktatás minden szintjén visszaállítják az online tanítást. A korlátozások szerdán éjféltől november 22-ig tartanak.