Előfizetés

Tizenhárom tanár fertőződött meg egy nyíregyházi iskolában, digitális oktatásra térnek át

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.02. 17:05
Képünk illusztráció
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
A várhatóan november 13-áig tartó intézkedés az intézmény valamennyi évfolyamát érinti.
Tizenhárom tanár megbetegedése miatt tantermen kívüli digitális munkarendre tér át keddtől a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium – erősítette meg az MTI értesülését az intézmény igazgatója hétfőn. Komáromi István elmondta: a várhatóan november 13-áig tartó intézkedés az iskola valamennyi évfolyamát érinti. A koronavírus a diákok és a tanárok között is megjelent, és az utóbbi időszakban növekedett a fertőzöttek száma az iskolában. A tizenkét évfolyamon tizennyolc diák fertőződött meg a vírussal, a 105 pedagógus közül pedig tizenhárom kollégának a koronavírustesztje lett pozitív, ami már kritikus aránynak számít, ezért vált szükségessé a tantermen kívüli digitális munkarendben végezhető oktatás kérésének kezdeményezése az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) felé – ismertette az igazgató. Hozzátette: egy adminisztratív dolgozó is megfertőződött. Komáromi István az MTI kérdésére megerősítette, hogy a hétvégén elhunyt az iskola egyik tanára, aki egészségi problémái miatt október 12-től már távol volt az intézménytől. A Nyíregyházi Egyetem fenntartásában működő tizenkét évfolyamos, általános iskolai és nyolc-, valamint négyosztályos gimnáziumi képzést kínáló intézményben 1070 diák tanul. 

Többfelé borús, ködös időt hoz a kedd, de néhol 20 fok feletti csúcsértékek is lehetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.02. 16:52

Fotó: Shutterstock
Négy megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden a nyugati és déli megyékben a ködfoltok feloszlását követően gyengén vagy közepesen felhős idő valószínű több-kevesebb napsütéssel. Eközben az ország északkeleti felén borult, párás, ködös időre kell számítani, de a középső megyékben napközben csökkenhet a rétegfelhőzet kiterjedése. Legfeljebb szitálás fordulhat elő a felhős tájakon. Gyenge vagy mérsékelt marad a légmozgás.  A tartós, sűrű köd veszélye miatt a fővárosra és Pest, Fejér, Nógrád, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 6 és 12 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet a naposabb nyugati és déli tájakon 17 és 22, a tartósan borult országrészekben 10 és 16 fok között várható.

Önhatalmúlag döntött a digitális oktatásról a koronavírus-fertőzésekkel sújtott óbudai gimnázium

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.02. 15:44

Fotó: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium / Facebook
Nem kaptak engedélyt az átállásra, mégsem kell senkinek sem bemennie.
Vasárnap estig nem kapott hivatalosan engedélyt az igazgató arra, hogy hétfőtől az iskola átálljon digitális oktatásra. Ennek ellenére hétfőtől nem térnek vissza sem a tanárok, se a gyerekek az intézménybe

– mondta el a Telexnek a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója.

Mint korábban kiderült, az őszi szünet alatt a tanárok tizedéről derült ki, hogy fertőzöttek. Berczelédi Zsolt igazgató a portálnak azt mondta, már múlt hét szerdán, az első hat fertőzött tanár pozitív tesztje után felvette a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK). Mindkét hivatalos szervnél javaslatot tett a digitális munkarendre történő átállásra. Az iskolabezárás a protokoll szerint egy több hatóság közös munkáját igénylő folyamat, azonban a minisztérium nem adott engedélyt az átállásra. Mindenesetre azt tudatták az igazgatóval, saját hatáskörben nem dönthet ebben a kérdésben. Korábban a minisztérium azt ígérte, hogy péntekre vagy legkésőbb szombatra lesz döntés, és elmondták, hogy akár még vasárnapi is tud döntést hozni az operatív törzs, „a levelükben annyit közöltek, hogy vasárnap este javaslatot tesznek az átállásra” - magyarázta vasárnap este Berczelédi Zsolt.
Hiába nem jött meg az engedély, hétfőről digitálisan folyik az oktatás.

Emellett az iskola saját költségén leteszteli az összes diákot és a dolgozókat is. Ehhez a gimnázium saját költségén és szülői támogatásokkal rendelt 650 darab tesztet, amelyek elvégzésében orvosként dolgozó szülők fognak segíteni.