Előfizetés

Önhatalmúlag döntött a digitális oktatásról a koronavírus-fertőzésekkel sújtott óbudai gimnázium

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.02. 15:44

Fotó: Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium / Facebook
Nem kaptak engedélyt az átállásra, mégsem kell senkinek sem bemennie.
Vasárnap estig nem kapott hivatalosan engedélyt az igazgató arra, hogy hétfőtől az iskola átálljon digitális oktatásra. Ennek ellenére hétfőtől nem térnek vissza sem a tanárok, se a gyerekek az intézménybe

– mondta el a Telexnek a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium igazgatója.

Mint korábban kiderült, az őszi szünet alatt a tanárok tizedéről derült ki, hogy fertőzöttek. Berczelédi Zsolt igazgató a portálnak azt mondta, már múlt hét szerdán, az első hat fertőzött tanár pozitív tesztje után felvette a kapcsolatot az Emberi Erőforrások Minisztériumával (Emmi) és a Nemzeti Népegészségügyi Központtal (NNK). Mindkét hivatalos szervnél javaslatot tett a digitális munkarendre történő átállásra. Az iskolabezárás a protokoll szerint egy több hatóság közös munkáját igénylő folyamat, azonban a minisztérium nem adott engedélyt az átállásra. Mindenesetre azt tudatták az igazgatóval, saját hatáskörben nem dönthet ebben a kérdésben. Korábban a minisztérium azt ígérte, hogy péntekre vagy legkésőbb szombatra lesz döntés, és elmondták, hogy akár még vasárnapi is tud döntést hozni az operatív törzs, „a levelükben annyit közöltek, hogy vasárnap este javaslatot tesznek az átállásra” - magyarázta vasárnap este Berczelédi Zsolt.
Hiába nem jött meg az engedély, hétfőről digitálisan folyik az oktatás.

Emellett az iskola saját költségén leteszteli az összes diákot és a dolgozókat is. Ehhez a gimnázium saját költségén és szülői támogatásokkal rendelt 650 darab tesztet, amelyek elvégzésében orvosként dolgozó szülők fognak segíteni.

„Szó sincs arról, hogy az ügyészség csak a kishalakkal szemben jár el”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.02. 15:32
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A közvélemény befolyásolt, sokszor politikailag manipulált korrupció-érzékelését tarja problémának a Legfőbb Ügyészség szóvivője.
Terjedelmes interjút adott a Legfőbb Ügyészség szóvivője a napi.hu-nak. Az apropót az adta, hogy kész a vádhatóság 2019-es tevékenységének beszámolója. Ebben egyebek mellett az olvasható, más a jog gondolkodása a korrupcióról, mint a közvéleményé. Fazekas Géza szerint tévhit, hogy korrupciós ügyekben a vádhatóság nyomoz, holott csak a hivatali korrupciós bűncselekmények nyomozását végzi az ügyészség, de a felderítés itt is a Nemzeti Védelmi Szolgálat és más felderítő szervek feladata. A gazdasági korrupciós eseteknél pedig a rendőrség nyomoz. Persze számos javaslattal is éltek, hogyan lehetne javítani a helyzeten. 
Ilyen volt a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség új alapokra helyezésének ötlete is. Ennek értelmében a dokumentum érdemi ellenőrzése mellett szankcionálni kellene a valótlan adatközlést.

Fazekas Géza hangsúlyozta, az ügyészség elkötelezett abban, hogy aki bizonyíthatóan bűncselekményt követ el – függetlenül a személyétől – az kapja meg érte a büntetését. Szerinte az egy kivételes helyzet, amikor az ügyészség nyomoz. A nyomozásra a legtöbb esetben – így a gazdasági korrupciós ügyek nyomozására is – a rendőrség, míg a gazdasági bűnügyekben a NAV hivatott. Úgy látja, ezzel együtt és ennek ellenére a hazai és külföldi közszereplők, intézmények heves és összehangolt támadásának jól érzékelhetően az ügyészség van a célkeresztjében.
„Az igaztalan támadásokra jellemző, hogy olyan eljárásokat, intézkedéseket is az ügyészségen kérnek számon, amely nem tartozik a feladatkörébe.”

Hangsúlyozta, nincsen megkötve az ügyészek keze a korrupciós vizsgálatok során. Utóbbira bizonyítéknak tartja, hogy növekedett az elmúlt években az ilyen jellegű ügyekben indított büntetőügyek száma. 
„Például a már börtönbüntetését töltő Mengyi Roland ügye, vagy a Simonka György elleni vádemelés esetében, aki ellen az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények, továbbá hivatali és gazdasági korrupciós bűncselekmények miatt indult eljárás. De ide sorolható az úgynevezett Vizoviczky-ügy, ahol vezető beosztású rendőrök is érintettek voltak. Hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt Boldog István és társai ellen is zajlik a Központi Nyomozó Főügyészségen nyomozás....tehát szó sincs arról, hogy az ügyészség csak a kishalakkal szemben jár el”

Arra a kérdésre, miszerint több nemzetközi szervezet is kritizálja a magyar korrupciós helyzetet, Fazekas Géza azt mondta, a közvélemény befolyásolt – gyakran politikai célból manipulált –, sokszor jogilag megalapozatlan korrupció-érzékelése azért is probléma, mert a nemzetközi szervek is felhasználják az erről készült méréseket. Az Európai Bizottság legutóbbi országjelentése emiatt nem is tényeken, hanem benyomásokon alapul. Ráadásul olyan fogalmak is felbukkannak benne, amelyek büntetőjogilag nem is minősíthetők korrupciónak.  További részletek a napi.hu interjújában, amelyet ide kattintva érhet el.  

Ötvenkilenc óvodát és iskolát fertőtlenítettek a katonák az őszi szünetben

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.02. 15:18

Fotó: Béres Márton / Népszava
Benkő Tibor arról is beszélt: jelenleg 455 katona, honvédségi alkalmazott, munkavállaló koronavírus-fertőzött, de közülük senki nincs lélegeztetőgépen.
A katonák elvégezték az előre kijelölt 59 köznevelési intézmény fertőtlenítését az őszi szünetben – mondta el hétfői sajtótájékoztatóján Benkő Tibor honvédelmi miniszter. Kiemelte: 27 településen összesen 360 ezer négyzetméter fertőtlenítését végezték el a katonák óvodák, általános- és középiskolák, felsőoktatási intézmények épületeiben. Mindehhez 10 382 liter fertőtlenítőszert használtak fel. A munkában hét katonai szervezet 109 katonája és 30 gépjárműve vett részt. A Magyar Honvédséghez további 34 intézmény – iskola, szociális intézmény, kórház – fertőtlenítésére érkezett igény, ezekből 15-öt el is végeztek november 1-jéig. Korom Ferenc, a Magyar Honvédség parancsnoka szerint ugyanazokat a klór- és alkoholalapú fertőtlenítőszereket használták, mint a koronavírus-járvány első hullámában. Ezek használata egyszeri fertőtlenítést jelent, amelyek az érintett felületeket nem vonják be védőréteggel. A parancsnok hozzátette, a katonák, akárcsak tavasszal, ezekben a hetekben is részt vesznek a védekezésben: az autópályákon, pihenőhelyeken ellenőrzik a tranzitforgalmat, a szlovák, az osztrák és a szlovén határszakaszon 650 kilométer hosszan, 207 emberrel és 39 gépjárművel támogatják a határrendészeti feladatokat. Benkő Tibor miniszter ismertette, hogy a hétfői adatok szerint jelenleg 455 katona, honvédségi alkalmazott, munkavállaló koronavírus-fertőzött, de közülük senki nincs lélegeztetőgépen.