Előfizetés

Brüsszel figyelmeztette Orbánt vakcinaügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.31. 20:10
A Szputnyik fantázianevű orosz koronavírus-vakcina üvegcséje
Fotó: Viktor Tolochko / AFP
Csak úgy nem lehet kínai, orosz oltóanyagot behozni az unió területére - figyelmeztettek az Európai Bizottság szóvivői.
Minden vakcinának, amely az Európai Unióban elérhető, vagy elérhetővé válik, meg kell felelnie a vonatkozó uniós minőségi és jóváhagyási előírásoknak - jelentette ki Erik Mamer, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testület pénteken. Mint a Napi.hu felidézi, Mamer arra az újságírói kérdésre válaszolt, hogy miként illeszkedik az uniós bizottság oltások beszerzésére és terjesztésére javasolt, szigorú minőségi megfelelést rögzítő stratégiájába az, hogy Orbán Viktor miniszterelnök pénteken bejelentette: Magyarország a kínai, valamint az orosz vakcinák ügyében is tárgyalásokat folytat.
A szóvivő válaszában, Magyarország említése nélkül kiemelte: nem lehetséges egy unión kívüli országból oltóanyagot vásárolni és használni az Európai Unióban, a szükséges és érvényeben lévő uniós eljárásoknak és elvárásoknak való megfelelés hiányában.

Minden vakcinának, mely engedélyt kap arra, hogy az unió piacára kerüljön, meg kell felelnie az európai piacon található összes gyógyszerre vonatkozó magas szintű biztonságossági és hatékonysági követelménynek - tette hozzá Erik Mamer.
Vivian Loonela illetékes bizottsági szóvivő szerint az Európai Bizottság intenzív tárgyalásokat folytat több oltóanyag-gyártóval, amelyek termékfejlesztései ígéretes eredményeket mutatnak. A bizottság eddig három vételről szóló megállapodást kötött az vakcinákhoz való hozzáférés biztosítása érdekében, és további három gyártó esetében közel áll a tárgyalások lezáráshoz.

Orbán kísérleti laborjában már döntöttek az éjszakai kijárási tilalomról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.31. 19:45
Osztrák rendőr a Hofburgi kastély egyik árkádja alatt. A kép illusztráció
Fotó: ALEX HALADA / AFP or licensors
Este nyolc és reggel hat között kiürülnek az osztrák utcák, nem lesznek kerti bulik sem.
 Az Orbán Viktor által annyit emlegetett osztrák kísérleti laborban is úgy döntöttek, hogy radikális lépéseket tesznek a járvány megfékezése érdekében. Sebastian Kurz kancellár jelentette be, hogy kedd éjféltől újabb intézkedések lépnek életbe. Ezzel igyekeznek megakadályozni, hogy az egészségügyet térdre kényszerítse a járvány – írja a 444.hu.
Este 8-tól reggel 6-ig kijárási tilalom lesz, csak kevés kivételt engednek, például például a munkába járást, sportolást vagy kutyasétáltatást. A profi sporteseményeket leszámítva minden rendezvényt betiltanak, a kerti és garázsbulikat is. A bárok, kávézók, éttermek nem fogadhatnak vendégeket, elvitelre kell átállniuk, a színházak, a múzeumok, az uszodák és a konditermek is bezárnak. Az óvodák, általános iskolák működnek tovább, de a középiskolák és a felsőoktatás távoktatásra áll át. 
A hotelek sem fogadhatnak vendégeket, a veszteségek 80 százalékát ugyanakkor az állam megtéríti - teszi hozzá a portál. Mindez azért érdekes Magyarország szempontjából, mert Orbán Viktor már az első járványhullám idején kísérleti labornak nevezte Ausztriát, mondván, őket érdemes figyelni, hiszen néhány héttel előttünk járnak a pandémia szempontjából. „Mindenki sötétben tapogatózik, de Ausztria előrébb tapogatózik. Figyelni kell az osztrák lépéseket, és ami működik, azt át kell venni” - mondta még áprilisban. A jelek szerint a miniszterelnök csak szavakban követi az  osztrákokat, és a minden eddiginél magasabb napi fertőzési mutató ellenére sem készül korlátozások bevezetésére.

Macron elmagyarázta, hogy értette a Mohamed-karikatúrákról szóló gondolatait

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.31. 18:37
Jemeni tüntetés Emmanuel Macron Mohamed-karikatúrákkal kapcsolatos szavai miatt
Fotó: STR / AFP or licensors
A francia elnök megérti, hogy a muzulmánokat sokkolják a Mohamed-karikatúrák, de szerinte ez nem igazolhatja az erőszakot. Emmanuel Macron az Al-Dzsazíra arab hírtelevíziónak adott interjújában beszélt erről.
„Értem, hogy sokkolóak lehetnek a karikatúrák, de nem tudom elfogadni, hogy igazolják az erőszakot. A mi hivatásunk, hogy megvédjük a szabadságunkat és a jogainkat” – fogalmazott Macron a szombat délután sugárzott csaknem egyórás interjúból előzetesen közzétett részletben. Francia kormányzati források szerint az Al-Dzsazírának adott hosszú interjúban az elnök nyugodtan és békésen mutatja be a világlátását. Az a célja, hogy bebizonyítsa: „az iszlám szeparatizmusról mondott szavait kiforgatták, a karikatúrákról szóló gondolatait pedig karikaturisztikusan eltorzították”. Először szólalt meg a kérdésben Macron, amióta franciaellenes felhívások jelentek meg a muzulmán világban, s számos helyen radikálisok tüntetéseken szólítottak fel a francia termékek bojkottjára azért, mert két héttel ezelőtt kiállt a szólásszabadság és a Mohamed-karikatúrák közlésének joga mellett, valamint jelezte, hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát a radikális iszlamista törekvésekkel szemben. A francia elnök ezt annak a történelemtanárnak a búcsúztatásán mondta, akit azért ölt meg egy csecsen iszlamista, mert megmutatta a karikatúrákat a szólásszabadságról tartott óráján. Macron inkább tisztázni szeretné a hazugságokat, mint hagyni terjedni azokat, és elmagyarázza a francia köztársasági modell alapjait – jelezték a francia források. 
Az interjúban az elnök azt is kiemeli, hogy a karikatúrákat nem a francia kormány, hanem szabad és független lapok tették közzé.

Pénteken több tízezren tüntettek ismét Bangladesben és Pakisztánban azt követően, hogy az előző napi három áldozatot követelő nizzai merényletre válaszul Emmanuel Macron megerősíttette, hogy megvédi országa értékeit és a vallás szabadságát. Más közel-keleti országban is voltak kisebb megmozdulások, egyebek mellett az észak-afrikai országokban és Maliban.
Hebroni palesztin tüntetők, a Nyugati parton is forrnak Macron szavai miatt az indulatok
Fotó: HAZEM BADER / AFP or licensors
Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter a nizzai terrortámadás másnapján elővigyázatosságra intett minden külföldön tartózkodó franciát, mert a „francia állampolgárok és érdekek mindenhol veszélyben vannak külföldön”.