Előfizetés

Nagyon küzd Kövér, hogy ne lehessen az uniós pénzek folyósítását jogállami feltételekhez kötni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.30. 14:59

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Talán attól tart, hogy ebben az esetben nem sok jutna Magyarországnak?
Levélben fordult az Európai Unió jelenlegi, valamint a jövő évben az elnökséget betöltő országok házelnökeihez Kövér László, kérve, vessék latba személyes tekintélyüket annak érdekében, hogy a júliusi EU-csúcson megkötött megállapodás ne egészüljön ki olyan eljárásrenddel, amely "megteremti az egyes tagállamokkal szembeni politikai zsarolás lehetőségét".

Kövér László az MTI-hez pénteken eljuttatott levelében hangsúlyozza, hogy bár a megállapodást minden tagállam parlamentjének ratifikálnia kell, azt magyar részről lehetetlenné teszi, ha az Európai Unió Tanácsa olyan szabályozást fogad el, amely a Lisszaboni Szerződés burkolt módosításával - "a jogállamiságra hivatkozással, de éppen a jogállamiság alapelveivel ellentétes módon - megteremti az egyes tagállamokkal szembeni politikai zsarolás lehetőségét". A házelnök emlékeztet: a Lisszaboni Szerződés jelenleg is tartalmaz jogállamisági eljárást. "Bármely ettől eltérő eljárásrend csak a szerződés módosításával, valamennyi tagállam beleegyezésével és parlamentjeink jóváhagyásával valósulhat meg" - közölte
"A jogállamot nem lehet a szerződések megsértésével szolgálni, és nem lehet definiálatlan fogalmak alapján a tagállamoktól a politikai irányvonaluk meghatározásának jogát elvonni"

- tartalmazza a levél. A dokumentum felidézi: a tagállamok állam- és kormányfői idén júliusban jutottak megegyezésre a hétéves költségvetésről és a járvány gazdasági következményeinek ellensúlyozására elfogadott Következő Nemzedék EU helyreállítási alapról. Nem az az első alkalom, hogy Kövér László felszólal ebben a témában. Korábban a Népszava is beszámolt arról a látogatásról, amelyet lengyel kollégájánál tett. Itt is arról értekezett, hogy "a jogállamisági kérdést le kell választani az Európai Unió (EU) 2021 utáni hétéves költségvetési kerete és a helyreállítási alap témájáról"

Olasz bort és francia pezsgőt vásárolt gyermekéhezés elleni tanácsadóként Hegedűs Zsuzsa

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.10.30. 13:56
Hegedűs Zsuzsa
Fotó: Illyés Tibor / MTI
Három év pereskedés után adta ki a kormány a számlákat a DK-nak.
Egy palack minőségi chianti olasz vörösborért 36 ezer forintot, továbbá négy palack francia luxuspezsgőért 15-15 ezer forintot fizetett közpénzből Hegedűs Zsuzsa, a gyerekéhezés ellen küzdő miniszterelnöki főtanácsadó – közölte a DK a Miniszterelnöki Kabinetirodától kiperelt számlák alapján. Hegedűs tevékenységének számláit azt követően kérték ki még 2017-ben, hogy a szociológus több alkalommal is szolgálati Audi A6-os autóval látták, illetve korábbi sajtóhírek szerint a havi 136 ezer forintos reprezentációs keretének terhére 1,5 millió forintot költött éttermi szolgáltatásra. A DK pénteki sajtótájékoztatóján Sebián-Petrovszki László pártigazgató azt mondta, „feketén-fehéren kiderül, hogy a közpénzt luxusitalokra költötte”. Sebián-Petrovszki szerint a tanácsadó fideszes politikusokhoz hasonlóan „megtestesíti a rongyrázást”, illetve képmutatásként értelmezte, hogy Hegedűs „képes arra, hogy luxusautóval viszi a csirkét és a malacokat” a szegényeknek, miközben elvileg vidéken ő demonstrálná, hogy ez a kormány mennyire a szegények mellett van. – Egyelőre csak a kiperelt számlák felét tudtuk átnézni, mert olyan rossz minőségben küldte át őket a minisztérium, hogy komoly munkaórákat kell még beletegyünk, hogy kibogarásszuk, mire költötte még Hegedűs az adóforintjainkat – mondta lapunknak Sebián-Petrovszki László. Megkerestük a Miniszterelnöki Kabinetirodát is, hogy az alkoholos italokat milyen célból vásárolta Hegedűs Zsuzsa, ha válaszuk megérkezik, azt ismertetjük.

Az SZFE hallgatói szerint a blokád alatt fertőtlenítették az egyetemet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 13:50

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az új kancellár korábban azt mondta, a fertőtlenítők nem jutottak be az épületbe.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói szerint nekik nem céljuk sem az egyetem működésének akadályozása, sem önmaguk vagy a munkatársak veszélyeztetése. Ezzel reagáltak Szarka Gábor kancellár nyilatkozatára – írja a 444. Szarka Gábor korábban azt mondta, hogy azért kellett meghosszabbítani az őszi szünetet, mert az épületeket elfoglaló diákok a karbantartókat sem engedték be, és azokat sem, akik fertőtlenítették volna az épületeket. A diákok viszont azt állítják, hogy hallgatói kísérettel mind a karbantartási munkálatok, mind a járványügyi fertőtlenítés megtörtént október 22-28. között, vagyis a tanulmányi félév eredeti rendje szerint megtartott őszi szünetben, október 29-től pedig a tanórák zavartalanul zajlanak tovább az épületekben. A hallgatók szeptember eleje óta tartják blokád alatt az egyetem Vas utcai épületét, később az intézmény más épületét is elfoglalták. Tiltakozásukból, követeléseikből a fenyegetések ellenére sem engedtek, miközben egyre zavarosabb a jogi helyzet.