Előfizetés

Megszökött három koronavírusos orvos egy romániai kórházból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.30. 11:38
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Mindhárman az intézményben dolgoznak, néhány nappal korábban utalták be őket.
Megszökött a dél-romániai Gorj megye székhelyén, Târgu Jiuban működő megyei kórházból három beutalt, koronavírussal fertőzött orvos – írja a Főtér. A páciensek eltűnését a tisztiorvosi szolgálat illetékesei fedezték fel csütörtökön este az ellenőrzéskor. A vizsgálat célja az volt, hogy megállapítsák, milyen mértékben foglaltak az intenzív terápiás ágyak az intézményben, és hogy hogyan kezelik a betegeket. Ekkor vették észre, hogy három páciens hiányzik. Mindhárom orvos a kórházban dolgozik, és néhány nappal korábban utalták be őket. Három, 31 és 55 év közötti nőről van szó, többek között egy pneumológusról és az intenzív osztály egyik orvosáról. Mindhárom szökevényt otthonában találták meg a rendőrök. Azonnal mentőt hívtak, és vissza is vitték őket a kórházba. Bűnügyi feljelentést tettek ellenük a járvány leküzdésének meghiúsítása miatt, és a kórház is belső vizsgálatot indít az ügyben.  A portál megjegyezte, hogy a járvány kitörése óta egyébként közel hatezer egészségügyi dolgozót fertőzött meg a koronavírus.  

Molotov-koktéllal és késsel támadt a rendőrökre egy 16 éves fiatal Tatárföldön

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.30. 10:59

Egyiküket több szúrással megsebesítette. A rendőrök figyelmeztető lövések leadása után lelőtték a kamaszt.
Lelőttek a rendőrök egy iszlamista kamaszt, aki Molotov-koktéllal és késsel támadt rájuk a muszlim többségű Tatárföldön – közölte honlapján az orosz belügyminisztérium helyi parancsnoksága. A támadó nemsokkal éjfél után két gyújtópalackot dobott Kukmor település rendőrőrsére, majd megpróbált elmenekülni a helyszínről. A 16 éves kamasz „Allahu akbar!” kiáltással rántott kést az őt utolérő rendőrökre, majd egyiküket legkevesebb három szúrással megsebesítette, ezért figyelmeztető lövések leadása után agyonlőtték. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) terrorcselekmény-kísérlet címén indított vizsgálatot az ügyben. Az Interfax úgy értesült, hogy a támadó baskír származású helyi lakos volt, aki rendőrség szélsőséges cselekedetekre hajlamos személyként tartott számon. A sérült rendőrt kórházban ápolják, állapota nem életveszélyes.

Nem rendeznek jövőre utcai karneválokat Rio de Janeiróban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.30. 10:31

Fotó: CARL DE SOUZA / AFP
Egy nap alatt 26 106 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Brazíliában.
Rio de Janeiróban nem rendeznek jövőre utcai karneváli ünnepségeket a koronavírus-járvány miatt. A szervezők, a Riotur turisztikai hivatal, valamint egészségügyi és biztonsági szakértők egyetértettek abban, hogy a 2021-es utcai karneválokat el kell halasztani addig, amíg elérhetővé válik egy vakcina – számolt be csütörtökön a G1 nevű brazil hírportál. Rio de Janeiróban már szeptemberben lefújták a világhírű riói karneváli felvonulást a Sambadrome-on, majd a Copacabanán rendezett szilveszteri ünneplést is. A karneváli ünnepségeken hagyományosan több millió ember vesz részt a hamvazószerda előtti hetekben. A brazil egészségügyi minisztérium legfrissebb, csütörtöki összesítése szerint
a megelőző 24 órában 26 106 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és 513-an haltak bele a vírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe.

Az Egyesült Államok és India után a dél-amerikai országban a legtöbb az igazolt fertőzöttek száma, csaknem 5,5 millió, és eddig mintegy 159 ezren haltak meg. Rio de Janeiro szövetségi állam adatai szerint
Rio de Janeiro városban több mint 118 ezren fertőződtek meg és 12 ezer beteg halt meg a járványban.