Előfizetés

Egy 21 éves tunéziai bevándorló volt a nizzai terrorista

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.29. 19:31

Fotó: ERIC GAILLARD / AFP
Lampedusán keresztül érkezett Franciaországba.
Egy Olaszországból érkezett 21 éves tunéziai bevándorló követte el csütörtökön a nizzai Notre-Dame bazilikában a három emberéletet követelő késes merényletet

- erősítették meg az AFP francia hírügynökségnek a nyomozáshoz közel álló illetékesek az MTI szerint. Az állami hírügynökség arról számol be, a férfi szeptember végén érkezett Lampedusa szigetére, Franciaországba pedig október elején. A Brahim Ausszaui nevű férfit Lampedusán a hatóságok karanténba helyezték, majd mielőtt megkapta volna a kitoloncolásra vonatkozó utasítást, szabadlábon maradt. Október eleje óta tartózkodott Franciaországban. Csütörtök reggel kilenc óra tájban egy késsel felfegyverezve hatolt be a Nizza központjában álló Notre-Dame bazilikába, ahol hárman tartózkodtak. 
A támadó elvágta a sekrestyés torkát, lefejezett egy idős nőt, és súlyosan megsebesített egy másik nőt, aki az egyik bazilikához közeli bárba menekült be, és ott halt bele sebesülésébe

- közölte Christian Estrosi nizzai polgármester. A templom közelében lévő, a rendőrséghez bekapcsolt riasztóberendezés bekapcsolásával riasztották a rendvédelmi erőket, akik megsebesítették és elfogták a támadót. Csütörtökön egy másik férfit - egy hagyományos öltözéket viselő, késsel felfegyverkezett afgánt - is őrizetbe vettek a közép-franciaországi Lyonban. A férfit, akiről korábban már tájékoztatták a hírszerző szolgálatokat, tiltott fegyverviselésért és fegyveres fenyegetését őrizetbe vették, és elmekórtani vizsgálatnak vetik alá.
Francia római katolikus helyszínek az elmúlt években többször is terrortámadások helyszínei voltak. 2016-ban a Rouen közelében fekvő Saint-Etienne-du-Rouvray templomának papjának, Jacques Hamelnek a nyakát vágták el iszlamista támadók. Más iszlamisták a párizsi Notre-Dame székesegyház ellen terveztek pokolgépes merényletet. Ezeket a támadásokat az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára. Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter csütörtökön "békeüzenetet küldött a muszlim világnak", hangsúlyozva, hogy Franciaország a "tolerancia országa", nem pedig a megvetésé vagy az elutasításé. "Ne hallgassanak azoknak a hangjára, akik bizalmatlanságot akarnak szítani. Ne engedjük bezárni magunkat manipulátorok kisebbségének túlzásaiba" - jelentette ki a külügyminiszter a nemzetgyűlésben a tárcája költségvetésének vitáján. A legfőbb franciaországi iszlám szervezet, a CFCM felszólította csütörtökön a francia muzulmánokat, hogy "a gyász és az áldozatokkal, valamint a hozzátartozóikkal való szolidaritás jelenként" tartózkodjanak a Mohamed próféta születésének ünnepére tervezett rendezvényektől. A merénylet világszerte nagy felháborodást váltott ki.

A volt maláj miniszterelnök szerint a muszlimoknak joguk van megölni a franciákat

A muszlimoknak „joguk van haragudni és francia emberek millióit megölni a múlt mészárlásai miatt” – írta Mahathir Mohamad, Malajzia volt miniszterelnöke a közösségi médiában a három halálos áldozatot követelő nizzai mészárlásra reagálva. A Twitter nem sokkal ezután eltávolította az erőszakra buzdító bejegyzést - számol be az állami média hírportálja. A hirado.hu szerint a politikus a következőket írta: „Mivel minden muszlimot és a muszlimok vallását hibáztattátok azért, amit egy dühös ember tett, a muszlimoknak joguk van megbüntetni a franciákat. A (francia árukra kivetett) bojkott nem tudja kompenzálni a franciák által éveken át elkövetett sok rosszat...Macron nem adja jelét, hogy civilizált lenne. Rendkívül primitív módon az iszlám vallást és a muszlimokat teszi felelőssé az iskolai tanár meggyilkolásáért”

Új csúcson a koronavírus-járvány Svédországban

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.29. 19:15

Fotó: CLAUDIO BRESCIANI / AFP
Több körzetben azt tanácsolják a lakosoknak, hogy ne használják a tömegközlekedést és a közösségi helyszíneket.
A közegészségügyi intézet tájékoztatójában 24 óra alatt 3254 új, megerősített fertőzés szerepel, ami a legmagasabb adat a járvány kitörése óta. A 10,3 millió lakosú országban nagyjából 121 ezerre teszik a fertőzöttek összesített számát, és 5943 ember halt meg a betegségben. Svédországban mindeddig meglehetősen lassan terjedt a vírus más országokkal összehasonlítva - hívta fel a figyelmet Anders Tegnell vezető járványügyi szakember egy sajtótájékoztatón. Szerinte az országban jól működött az "önkéntes korlátozások" rendszere, és sok ember tartotta magát az egészségügyi ajánlásokhoz.
A kórházakban viszonylag alacsony az intenzív kezelésre szoruló betegek száma. Az ilyen célra szolgáló ágyaknak mintegy 15 százaléka foglalt. A legsűrűbben lakott egyes térségekben, így Stockholmban, a fővárosban és Nyugat-Svédország több más városában azonban azt ajánlják az ott élőknek, hogy ne látogassák a bevásárlóközpontokat, múzeumokat, könyvtárakat, uszodákat és edzőtermeket, egyelőre legalább november 18-ig. Az sem ajánlott, hogy az emberek meglátogassák egymást, ajánlott viszont a távmunka - mondta Tegnell. Svédországban a járvány ellenére sem zárták be az óvodákat és iskolákat, de 50 főre korlátozták az összejöveteleket, megtiltották az idősgondozók látogatását, és felfüggesztettek egyes éttermi szolgáltatásokat.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.