Előfizetés

A legmagasabbra emelték a terrorkészültségi szintet Franciaországban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.29. 15:13

Fotó: ERIC GAILLARD / AFP
Rövid időn belül már a második késes támadást követték el.
A kormány határozott és könyörtelen választ ad a "gyáva és barbár" tettre

- jelentette be Jean Castex francia miniszterelnök.

Mint a Népszava is beszámolt róla, szerdán reggel 9 óra körül terrortámadás történt Nizzában. Egy támadó több embert is megkéselt a Notre Dame templomban. Számos sérültet kellett ellátni a helyszínen, több ember pedig életét vesztette a támadásban. Az egyik áldozatot lefejezte a támadója. Az ügyben a terrorellenes ügyészség nyomozást indított, a támadót elfogták. A hatályos szabályok szerint a megemelt terrorkészültségi szint addig maradhat érvényben, amíg véget nem ér a válság. A lépés lehetővé teszi a rendkívüli erőforrások mobilizálását a közvetlen terrorfenyegetettség elhárítása érdekében. A kormányfő elmondta: péntek délelőtt összeül a védelmi tanács Emmanuel Macron francia elnök vezetésével. 
Nem sokkal később a rendőrök Avignon közelében agyonlőttek egy férfit, aki lőfegyverrel fenyegetett járókelőket az utcán.

Mindkét esetben iszlamista indíttatást sejtenek a háttérben. A muszlimok csütörtökön ünneplik Mohamed próféta születésének évfordulóját. Franciaországban délután harangszóval emlékeznek az áldozatokra. Az incidensre csaknem két héttel Samuel Paty meggyilkolását követően került sor. A tanárt egy moszkvai születésű csecsen fiatal lefejezte, mert Mohamed-karikatúrákat mutatott diákjainak a szólásszabadságról szóló óráján. A gyilkosság világszerte felzúdulást keltett, és kiélezte a feszültséget a Nyugat és a muszlim világ között. Nizzában 2016. július 14-én, a francia nemzeti ünnepen kamionnal hajtott az ünneplő tömegbe egy tunéziai származású férfi. A támadásban 86-an vesztették életüket, az elkövetőt végül lelőtték.

Nem szólt Kijev Szijjártónak, miért tiltottak ki magyar tisztviselőket Ukrajnából

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.29. 14:41

Fotó: Szerhij Dolzsenko / MTI
A magyar fél bizonyos szempontból szánalmasnak tartja a lépést.
“A közlés módját, azt kulturálatlannak tartom, mert mind a mai napig semmilyen hivatalos közlést nem kaptunk arról, hogy milyen okból, miért utasítanának ki magyar politikusokat”

- közölte a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter ismételten azt hangoztatta, nagy barátságtalan, nonszensz, és "bizonyos mértékig szánalmas az ukrán fél lépése. “Az ilyen kitiltásokkal nem igazán azt a jelzést küldik, hogy baráti kapcsolatokra törekednének Magyarországgal." Egyúttal reményét fejezte ki, hogy "ukrán barátaink" átgondolják ezt a lépést és inkább a korrekt kapcsolatépítést választják. A tárcavezető maga egyébként személyesen nagyrabecsüli kijevi kollégáját. 
“Tehát én ezt rendkívül képmutató dolognak tartom. Mi többször világossá tettük, hogy készen állunk a kétoldalú kapcsolatok javítására, fejlesztésére. Én magam számos javaslatot tettem a legutóbbi ungvári találkozónkon az ukrán kollégának, de gyakorlatilag semmilyen visszajelzés vagy reakció nem érkezett”

-kifogásolta Szijjártó Péter.

Végezetül közölte, a magyar kormány továbbra is abban érdekelt, hogy egy kölcsönös tiszteleten alapuló, a nemzetközi jog tiszteletén alapuló, a kétoldalú kötelezettségek tiszteletben tartására alapuló baráti kapcsolat legyen Magyarország és Ukrajna között. “De ehhez ketten kellünk, az ukrán kormány, meg mi” - jelentette ki a miniszter, majd hozzátette, a magyar kormány részéről utóbbi készség megvan - írja cikkében az atv.hu.  Mint arról a Népszava is beszámolt, Szijjártó Péter vasárnapi Facebook-bejegyzése miatt romlottak meg ismét a magyar-ukrán kétoldalú kapcsolatok. Kijev szerint a magyar fél beleavatkozott az ukrán belpolitikába, amiért válaszul magyar tisztségviselőket tiltott ki. 

Valóban tárgyalnak a lélegezetőgépek eladásáról, de azt nem tudni, mennyit fognak értékesíteni

"Valóban engedélyt kaptak a nagykövetségeink arra, hogy “ha helyben lélegeztetőgépet akarnak venni, vagy segítséget kérni, erről lehet tárgyalni”

Szijjártó Péter ezt arra a hírre mondta, miszerint azt a feladatot kapták a külügyi tárcától a magyar külképviseletek, hogy próbáljanak meg eladni nyolcezer lélegeztetőgépet. A hvg.hu értesülését megerősítette a külügyminisztérum, ugyanakkor a tárcavezető szerint "nem az ő resztorja megmondani", mennyit értékesítenek végül. Hozzátette, azt az Operatív Törzs mondja meg, hogy mennyi lélegeztetőgépre, maszkra, gyógyszerre van szükség a sikeres itthoni védekezéshez.  Később kiosztotta az ellenzéket és az újságírókat is, amiért fogalmuk sincsen, "hogy mi küzdelmet kellett azért folytatni, hogy Kínából - ahol nálunk sokkal nagyobb erősebb országokat megelőzve - a védekezéshez szükséges eszközöket behozzuk."

Egy karikatúra mutatja be legjobban az új lengyel abortusztörvény iszonyatát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.29. 11:25

Fotó: Romy Arroyo Fernandez / AFP/NurPhoto
Szüld meg, és temesd el – ezt a terhet helyezné lengyel anyák vállára a katolikus egyházzal összeboruló kormánypárt.
Az elmúlt öt napban közel tízezren osztották meg a Facebookon a Cassadris művésznevű lengyel grafikus Uparta Koza (Makacs Kecske) nevű oldalon megjelent karikatúráját. Egy várandós nő két élethelyzetben, egy üres bölcső és egy kis, üres koporsó előtt áll, a feje felett lebegő szövegbuborék azonban ugyanazt üzeni: „Ta nada sie idealnie” – „Ez tökéletes lesz”.
A manga stílusban megrajzolt képkocka érzékletesen fejezi ki, milyen dilemma elé kerültek azok a lengyel nők, akik várhatón gyógyíthatatlan beteg vagy éppen életképtelen gyermeket kellene kihordaniuk.

Az alkotmánybíróság, a kormányzó Jog és Igazságosság párt képviselőinek (Pis) javaslatára ugyanis október 22-én eltörölte a beteg magzatok művi vetélésének engedélyét, éppen az emberi élet védelmére hivatkozva.  Lengyelországban eddig is nagyon kevés, évente 1000-2000 legális abortuszt végeztek, mivel az egyébként is szigorú abortusztörvény csak a nemi erőszaktól fogant és gyógyíthatatlan magzatok elvetését engedélyezte, illetve azokat a terhességmegszakításokat, ahol az anya belehalhatott volna a szülésbe. A Telex tudósítása szerint az legális abortuszok 98 százalékát pedig éppen a most betiltott lehetőségre, az életképtelen, beteg magzatokra hivatkozva végezték el az országban.
A döntéssel egyetértett a kormánnyal baráti kapcsolatot ápoló lengyel katolikus egyház is, bár azt nem ismerik el, hogy ők állnának a szigorítás hátterében. A szigorítás pedig eleget tesz a lengyel kormányba most miniszterelnök-helyettesként visszatérő Jarosław Kaczyński óhajának is, aki szerint a deformált, életképtelen magzatokat is meg kell szülni, hogy utána megkereszteljék és eltemessék őket. Az intézkedés miatt a teljes lengyel ellenzék és számos civil szervezet is tiltakozik: egy hete lengyel nők ezrei tüntetnek a szigorítás ellen, a demonstrálók pedig az ötlet támogatójának tartott katolikus egyházat is próbálják számon kérni, templomfoglalással, misék félbeszakításával. A tüntetések gyakorlatilag azonnal fellángoltak a szigorítás elfogadása után október 23-án reggel tüntetők csaptak össze rohamrendőrökkel Jaroslaw Kaczynski kormányfő-helyettes, a Jog és Igazságosság (PiS) elnökének varsói háza előtt. A rendőrök paprika spray-t és fizikai erőt is használtak, amikor néhány tüntető köveket dobált és megpróbálta átnyomni a ház körüli kordont, amit végül az egyenruhások megakadályoztak.