Előfizetés

Ledarálta a Facebook a Mi Hazánk közösségi profilját

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.27. 18:41
Dúró Dóra, a Mi Hazánk politikusa, mesekönyvdarálás közben
Fotó: Mi hazánk mozgalom Youtube-csatornája
A szélsőjobboldali párt igencsak felháborodott a döntésen – cenzúrát, bírósági eljárást emlegetnek.
Valódi indoklás nélkül, a Facebook szelektíven alkalmazott közösségi elveinek megsértésére hivatkozva törölték a Mi Hazánk Mozgalom több mint 80 ezer követővel rendelkező oldalát. Először a párt 1956-os megemlékezésének eseményét törölték, erre hivatkoztak, mint tiltott dolog, majd rövid időn belül az egész oldalt elérhetetlenné tették – írta kedd esti közleményében a szélsőjobboldali párt Szerintük a „külföldi tulajdonú Facebook politikai cenzúrája nemcsak antidemokratikus és elfogadhatatlan, de törvényellenes is” – a közösségi oldal pedig nemzetbiztonsági kockázatot jelent.
Utóbbi fényében mondjuk nehezen érthető, hogy a magát nemzetinek tartó párt miért használ egy, a nemzet biztonságát kockáztató felületet, és miért panaszkodik profiljuk törlése miatt.

Azt is hangsúlyozták, hogy törvényjavaslat formájában is szeretnék elérni: a Facebooknak legyen magyar állampolgárságú képviselője, így könnyebb lenne bíróság elé állítani itthon a céget.  A részletekről szerdán sajtótájékoztató keretében számol be Dúró Dóra parlamenti képviselő, aki az elmúlt hetekben azzal került a figyelem középpontjába, hogy ledarálta a Meseország mindenkié című, meleg kapcsolatokat is bemutató mesekönyvet; később széttépte a Vagánybagoly és a harmadik Á  című, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával kiadott kötetet, amit szintén homoszexuális propagandának nevezett.

Szép csendben megszüntették az FHB és a Magyar Posta összefonódásai miatt indult nyomozást

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2020.10.27. 18:14

Fotó: Népszava
Négy évbe és hat ügyészségi hosszabbításba került, hogy végül ne történjen semmi az ügyben.
Pont került egy, a Magyar Posta és FHB Bank összefonódása miatt indult rendőrségi eljárásra: a Nemzeti Nyomozó Iroda korrupcióellenes részlege még tavaly december 18-án szüntette meg a nyomozást – derült ki abból a levélváltásból, amit Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész folytatott.
Tóth még 2016-ban tett több feljelentést a bank és a posta közötti üzleti kapcsolatok, tranzakciók ügyében. Ezeket azért kifogásolta, mert az akkor még Spéder Zoltán érdekeltségének számító, magántulajdonú FHB állami erőforrásokat használhatott a Magyar Postával kötött megállapodások, és a vele közösen létrehozott cégek segítségével – a Magyar Posta például a bankba vásárolta be magát, a bank pedig a posta pénzszállító cégének egy részét vette meg. 
Az ügyben csalás gyanújával indult eljárás, a nyomozóhatóságok pedig Tóth összefoglalója alapján négy témakört vizsgáltak:
  • 1. a Magyar Posta Zrt. és az FHB Jelzálogbank Nyrt. között létrejött részvény adásvételi szerződést;
  • 2. az FHB Jelzálogbank Nyrt. kötvénykibocsátását;
  • 3. a Magyar Posta Zrt. tulajdonában álló gazdasági társaságok értékesítését
  • 4. a takarékszövetkezeti rendszer integrációja során kötött egyes szolgáltatási szerződéseket.
Csakhogy a nyomozás egyből hosszabbítással indult, ami aztán hagyománnyá is vált az ügyészség részéről. Mint Tóth Bertalan leveléből kiderül, a Legfőbb Ügyészség 2016 és 2018 júliusa között összesen hat alkalommal rendelt el határidő-hosszabbítást az ügyben, júliustól pedig a nyomozás konkrét határidő nélkül zajlott tovább, egészen az eljárás tavaly decemberben történő megszüntetéséig.
A hatósági procedúra közben nem történt gyanúsítotti kihallgatás sem.

Polt Péter szerint arról egyébként Pintér Sándor belügyminisztert kellene megkérdezni, hogy miért tartott ennyi ideig a nyomozás, és hogy milyen érdemi megállapításokat tettek közben a rendőrök. A kormányzat kedvelt üzletemberéből űzött vaddá váló Spéder Zoltánról és az FHB bank ügyleteiről írt cikkeinket ide és ide kattintva olvashatják el. 

Pikó András is koronavírusos

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.27. 17:40

Fotó: Népszava
Általános helyettese, Szili-Darók Ildikó alpolgármester vette át a feladatait és az önkormányzat irányítását.
Pozitív lett Pikó András koronavírus-tesztje – ezt maga a józsefvárosi polgármester közölte kedden a Facebook-oldalán. „Október 23-án délután jelentkeztek a tünetek, tipikus, tüdőgyulladásra utaló jelek: száraz köhögés, enyhe láz és néha elviselhetetlenségig fokozódó izomfájdalom, végtagok és a hátam felé. Szerencsére ma kiderült az is, hogy nincsen tüdőgyulladásom” – fogalmazott. Pikó hozzátette, hogy a betegség egyelőre nincs hatással az önkormányzat és a polgármesteri hivatal működésére. Általános helyettese, Szili-Darók Ildikó alpolgármester vette át a feladatait és az önkormányzat irányítását. „Én pedig, ahogy az állapotom engedi, itthonról segítek a csapatomnak” – írta.