Előfizetés

Jöhet az egészségügyi dolgozók korlátlan átvezénylése két évre

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.10.26. 13:55
Védőfelszerelést vesz magára egy ápoló az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. május 4-én
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egyszerre döntött az Országgyűlés a kaszinók koncessziós díjáról, az egészségügyi dolgozók átvezényléséről és a karanténszabályok szigorításáról is hétfőn.
Elfogadta az Országgyűlés a koronavírus járvánnyal kapcsolatos legfrissebb salátatörvény javaslatot. Ez megteremtette az adminisztratív lehetőségét az egészségügyi dolgozók kétéves határidejű átvezénylésének tíz napos határidővel a belügyminiszter döntésére. Erről még két hete döntött a parlament az orvosok bérének megemelésével együtt. A most elfogadott törvény értelmében – a jelenlegi helyzet szerint legalább december 18-ig – az egészségügyi dolgozók átvezényléséről a Nemzeti Népegészségügyi Központ illetve az állami tisztifőorvos hozhat határozatot. A törvény kifejezetten nevesíti, hogy egészségügyi válsághelyzetben bármely egészségügyi dolgozó átvezényelhető. A parlament június 18-án úgy szüntette meg a veszélyhelyzetet, hogy a kormány még aznap el is rendelte – a megszüntetési törvény adta lehetőségét egyből kihasználva – az egészségügyi válsághelyzetet hat hónapra, vagyis december 18-ig. (Ez határidő nélkül meghosszabbítható, amíg az országos tisztifőorvos szerint fennállnak a feltételei.) Eddig a megyei kormányhivatalok dönthettek a kirendelésről - ezek megyén belül történtek -, most viszont országosan is megnyílt a lehetőség az átvezénylésre. Döntöttek a karanténszabályok szigorításáról is, eszerint a hatóságok által elektronikus levélben elküldött karanténhatározatot kinyomtatva és a rendőrség által átadott piros figyelmeztető cédulát jól látható helyre ki kell rakni, ellenkező esetben maximum 150 ezer forintos szabálysértési bírsággal sújtható a szabályszegő. Rig Lajos ellenzéki képviselő szerint a legtöbb magyar háztartásban viszont – még ha meg is kapják az emailt, kinyomtatni biztosan nem tudják. Ugyancsak 150 ezer forinttal büntethető az is, aki elhagyja a karantént. Többszöri szabálysértés esetén pedig akár napi 600 ezer forintos bírság is kiszabható. A törvény elfogadásával összekötik az állami egészségügyi és oktatási adatbázisokat, így lehetővé válik a fertőzött tanárok vagy tanulók számának, földrajzi elhelyezkedésének pontosabb nyomon követése. Változnak a szerencsejátékok koncessziójára vonatkozó szabályok is, az ellenzék szerint azért, hogy az államnak lehetőséget nyújtson a kaszinók koncessziós díjának elengedésére a koronavírus miatt kialakult gazdasági válsághelyzetre hivatkozva. A kormánypártok képviselői érdemben nem válaszoltak ezekre a kritikákra.

Freund Tamás: Palkovics miniszter úr és az Akadémia kapcsolata már csak ilyen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 13:32

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A Magyar Tudományos Akadémia új elnöke szerint mivel az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjével alapvető kérdésekben nem értenek egyet, kérdéses a gyors javulás.
Fel voltam készülve mindenre. Körülbelül az történik velem, amire számítottam – nyilatkozta Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke hivatalba lépése első 100 napja után a Válasz online-nak.  Freund Tamás szerint jól haladnak elnöki programja megvalósításával, nem kaptak negatív visszajelzést se kormányoldalról, se az ellenzéktől. Mondta ezt annak ellenére, hogy máig nem valósult meg az Orbán Viktor miniszterelnökkel tervezett találkozója, illetve Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője az OTKA-vitában visszautasította a munkaebéd-meghívást.
– Palkovics miniszter úr és az Akadémia kapcsolata már csak ilyen. 2018 óta több kísérlet volt, hogy javuljon ez a helyzet, de úgy tűnik, néhány alapvető dologban nem értünk egyet, így az is kérdéses, egyáltalán lehetséges-e bárminemű gyors javulás. Én mindenesetre megtettem a gesztust felé

– állapította meg.

Elmondása szerint lassan minden miniszterrel sikerült leülnie négyszemközti beszélgetésre, ahol biztosította az egyes tárcákat az MTA együttműködési szándékáról. 
– Ez nem valamiféle elvtelen szolgálatot jelent, hanem azt, hogy az Akadémia hajlandó támogatni egyes politikai döntések optimalizálását

– magyarázta.

Eszerint a tudományt érintő döntések előtt kikérik az MTA véleményét. Erre már ígéretet kapott a tárcáktól, kivéve Palkovics Lászlóéktól.
Az interjúban szóba került, hogy a Magyar Természettudományi Múzeum Budapestről Debrecenbe költöztetése ellen tudósok százai tiltakoztak, a kormány mégsem hátrál.
– Ebben a konkrét esetben én is felemeltem a hangom, és az MTA egésze is nyilatkozott, de úgy tűnik, hogy valami tudománytól messze eső dolog van a háttérben. Hogy pontosan micsoda, nem világos. A jelek szerint az ingatlanokról, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem terjeszkedéséről szólhat a történet

– mondta, hozzátéve, hogy a költözéssel hihetetlen érzékek mehetnek veszendőbe, de ha volna politikai akarat, létrejöhetne egy optimális megoldás.

Az OTKA-vitáról elmondta, amelyben egy pályamunkát soroltak át utolsóról az első helyre, hogy ott politikai beavatkozás történt.
– Még akkor is, ha a minisztérium tudományos teljesítménymérési módszerre hivatkozik: a scientometriára. Ez valóban képet ad arról, hogy az illető tudós eddig mit produkált. De ez önmagában kevés: meg kell nézni, megvalósítható-e a terve, hoz-e jelentős új eredményt, milyen az illető kutatóhelyi környezete. A lényeg, hogy a minisztérium sok faktort figyelembe vevő bírálati folyamatot egyszerűsített le egytényezősre. De akkor miért nem eresztjük szélnek a döntőbizottságokat? Egy számsort adminisztrátorok is össze tudnak állítani

– állapította meg.

Freund Tamás úgy véli, hogy az alapkutatások támogatási rendszerét kellene visszatenni az MTA alá. Ha ez megtörténne, szerinte mindenfajta politikai beleszólás lehetősége ki lenne zárva. Megjegyezte, hogy belátható közelségben van, hogy az OTKA és a Lendület is visszakerüljön az Akadémia alá. Elnöki programjában célként határozta meg az MTA kutatóhálózatának visszacsatolását, amelyet lépésenként képzel el. Maróth Miklóssal, az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat elnökével együttműködőnek nevezte kapcsolatukat, de úgy fogalmazott, hogy a kutatóintézetek visszacsatolása nem Maróth Miklóson, és nem is az Akadémián múlik.

Müller Cecília: 11 koronavírussal fertőzött gyermeket ápolnak kórházban

B. V.
Publikálás dátuma
2020.10.26. 11:59

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Ők 14 éven aluliak.
Világszerte jelentősen emelkedik a járványhelyzet, több országban drámai a helyzet, ez alól Magyarország sem kivétel. Meredeken nő a fertőzöttek száma – állapította meg Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján.  Az országos tisztifőorvos megerősítette, hogy újabb 2316 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 61 563-ra nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 47, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472-re emelkedett.   16 491-en már meggyógyultak, az aktív fertőzöttek száma pedig 43 600. Kórházban 2602 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 233-an vannak lélegeztetőgépen. Úgy fogalmazott, hogy ezek a számok is emelkednek, és azt kell elérni, hogy minél kevesebben kerüljenek súlyos állapotban kórházba. Úgy véli, működnek a bevezetett intézkedések, csak ezeket szigorúan be kell tartani. A pandémia zajlik, folyamatosan jelen van a világban, és most emelkedő szakaszban van. Hangsúlyozta, hogy nem mindegy, hogy az egészségügyi ellátórendszerre milyen megterhelés nehezedik, ezért kérte a szabályok betartását. Emlékeztetett arra, hogy péntektől már sportrendezvényeken és szabadtéri gyűléseken is kötelező a maszkviselés. Ezt azzal indokolta, hogy ezeken az eseményeken nehéz a másfél méteres távolság betartása. Azt is kérte, hogy az őszi szünetben az iskolások is kerüljék lehetőleg a csoportosulásokat, különben a fertőzésnek nem lehet gátat szabni. Jelenleg 51 óvodában rendeltek el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig zajlanak a fertőtlenítő takarítások.
Kiss Róbert alezredes kérte hogy mindenki mérlegelje, hogy halaszthatatlan-e a külföldi utazása. A rendőrségi adatokat ismertetve elmondta, hogy a hétvégén 277 intézkedés történt a járványügyi szabályok megszegése miatt, többnyire figyelmeztetés elegendő volt. Hatósági házi karanténban 28 070-en vannak. Az elmúlt három napban több mint 39 ezerszer ellenőrizték a házi karantént, az elmúlt napokban mintegy tízezer esetben rendeltek el karantént. Újságírói kérdések: Müller Cecília érdeklődésre elmondta, hogy közel egymillió PCR-tesztet végeztek el a járvány kezdete óta itthon. Az elmúlt napokban bevezették az antigén-alapú teszteket is, amelyek gyorsan adnak eredményt. Úgy fogalmazott, hogy a tesztek száma egy örök kérdés, és az Egészségügyi Világszervezet is a járvány dinamikájához igazodva határozza meg javaslatait. Az 5 százalékos pozitivitási arányt még tavasszal határozta meg a WHO, annak érdekében, hogy az újranyitást mihez igazítsák. Azóta viszont új mutatókat is meghatároztak. Közölte, hogy Magyarország megfelel az előírásoknak, elegendő tesztet végzünk. Miért nem közöl a KLIK adatokat arról, hogy hány pedagógus fertőződött meg? Az országos tisztfőorvos azt válaszolta, hogy a KLIK nem minősül adatkezelőnek a járványügyben. A szenzitív egészségügyi adatok kezelése a népegészségügyi hatósághoz és az egészségügyi ellátókhoz tartozik. Hozzátette, hogy ez nem jelenti azt, hogy egy iskola igazgatója ne tudna arról, hogy az általa vezetett intézményben hány fertőződött pedagógus van. Az információ rendelkezésre áll, de a jogszabály rendelkezik arról, hogy azt ki, milyen módon kezeli. Müller Cecília megerősítette, hogy tudnak néhány olyan esetről, amikor újrafertőződtek betegek Magyarországon. Tavasszal megfertőződtek, és most ismét pozitívnak bizonyultak páran. Ezt azzal magyarázta, hogy az emberek nagyon eltérően reagálnak a vírusra, a fertőzésre adott egyéni reakciókat még most is világszerte vizsgálják. Jelenleg 11 koronavírussal fertőzött, 14 éven aluli gyermeket ápolnak kórházban, de egyikük sincsen lélegeztetőgépen. Inkább az alapbetegségük miatt vannak bent, megfigyelés végett. A meredeken növekvő esetszámok miatt szükségesek-e további szigorítások? Müller Cecília szerint elegendőek és elég hatékonyak a jelenleg érvényes előírások: maszkviselés, gyakori kézmosás és fertőtlenítés. Nem kizárt, hogy bevezetnek még más intézkedéseket is, ha az Operatív Törzs azt szükségesnek látja. Az akut ellátást mindenkinek meg kell kapnia, mert nem csak koronavírusos esetek vannak. Ezért Müller Cecília szerint bármilyen akut beavatkozásra van szüksége valakinek, vagy ha szülni megy a kórházba, a korábbiakhoz hasonlóan megkapja az ellátást. A ritka beavatkozásokhoz kijelöltek intézményeket. A Halottak napi hétvége kapcsán azt mondta, hogy kölcsönösen vigyázzunk egymásra. Ha valakinek tünetei vannak, akkor ne hagyja el a lakóhelyét, „uralkodjon magán”, és tartsa be ezt az alapszabályt. Azt javasolta, hogy akik nem egy háztartásban laknak, azok ne egy autóval menjenek a temetőbe. A meleg baráti, családi üdvözléseket szorítsák kicsit háttérbe, és viseljenek maszkot.