Előfizetés

Nem tudni, hogy hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 11:09

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A Klebelsberg Központ nem vezet erről nyilvántartást.
Az iskolák megoldják a beteg pedagógusok helyettesítését, és a Klebelsberg Központ nem vezet nyilvántartást a Covid–19-cel fertőzött pedagógusokról – közölte az állami intézményeket fenntartó központ a Magyar Nemzet érdeklődésére. Tájékoztatásuk szerint minden esetben a Nemzeti Népegészségügyi Központ dönt arról, hogy fertőzés vagy annak gyanúja miatt hány pedagógusnak és diáknak rendel el karantént. A karanténban lévő, de nem beteg pedagógusok vállalhatják, hogy otthonról is ellássanak feladatokat, ebben az esetben pedig természetesen a teljes fizetésüket folyósítja a fenntartó. Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere szeptemberben bejelentette, hogy a munkájukat ellátni nem tudó, koronavírusos vagy szoros kontaktnak minősülő pedagógusoknak sem kell lemonda­niuk a fizetésükről. Így az ígéretek szerint százszázalékos táppénzre jogosult, aki a Covid miatt nem tud dolgozni. Ezzel kapcsolatban Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta a lapnak, hogy az ígéret gyakorlati alkalmazására egy kicsit még várni kell. 
– Úgy tudjuk, hogy a kormányülésen már elfogadták a szóban forgó módosítást, de a konkrét jogszabály még nem született meg róla. Reméljük, mielőbb hivatalos formát ölt a miniszteri bejelentés

– állapította meg az elnök.

A heti 32 órás kötött munkaidő terhére beoszthatók a tanárok eseti helyettesítésre, ám ha a helyettesítések száma meghaladja a napi kettőt, illetve a heti hat órát, akkor túlórapénzt kell fizetni a pedagógusnak.  
– Amennyiben az eseti helyettesítés rendkívüli munkavégzést (például hét végi munka) vagy más munkakörbe való átirányítást is eredményez, akkor a közalkalmazottak esetében ugyancsak jár a külön díjazás

– jelentette ki Rétvári Bence parlamenti államtitkár Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek adott írásbeli válaszában.

Jelezte azt is, hogy a pedagógus intézményben való megfertőződése munkavédelmi szempontból foglalkozási megbetegedésnek minősül, amelynek gyanúját az észlelő orvos köteles az illetékes kormányhivatalhoz bejelenteni. Ilyenkor jár a százszázalékos táppénz.  A Magyar Nemzet úgy tudja, az igazgatók is segíthetnek bizonyítani, hogy az illető valóban a munkahelyén kaphatta el a fertőzést. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a lap érdeklődésére közölte: pozitív laboreredmény birtokában az intézményvezető kezdeményezésére a munkáltató telephelye szerint illetékes fővárosi vagy megyei kormányhivatal mint munkavédelmi hatóság állapíthatja meg, hogy a pedagógus a hivatásából eredően találkozott Covid–19-cel fertőzött személlyel. Azt nem tudni, hogy a köznevelésben összesen hány pedagógus fertőződött meg koronavírussal. A Pedagógusok Szakszervezete szerint eddig három tanár halála köthető a járványhoz. A hétfő reggeli adatok szerint az Operatív Törzs jelenleg 51 óvodában rendelt el rendkívüli szünetet, az iskolákban pedig fertőtlenítő nagytakarítást az őszi szünet alatt. 

Visszavonják a fővárosi maszkhasználatról szóló rendeletet, mert jogszabályba ütközik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.26. 10:38

Fotó: Béres Márton / Népszava
A kormányrendelet szigorúbban szabályozza a maszkviselést a Fővárosi Önkormányzat határozatához képest.
Szerdán a Fővárosi Önkormányzat visszavonja a budapesti maszkhasználatról szóló rendeletét – erősítette meg az Indexnek Karácsony Gergely főpolgármester. Korábban a lap arról írt, hogy magasabb szintű jogszabályba ütközhet a fővárosi szabályozás. Schiffer András ügyvéd, volt parlamenti képviselő ezt azzal magyarázta, hogy a legutóbb szeptember 15-én módosított 21/2020. (IV. 23.) önkormányzati rendelet mellett az Orbán-kormány szeptember 21-én előállt a maga 431/2020. (IX. 18.) rendeletével, amely irányadónak számít. A jogforrási hierarchia alapján ez felülírja az alsóbb szintű jogszabályt, a kormányrendelet ugyanis szigorúbban szabályozza a kérdést. 
– Amíg az önkormányzatiban az szerepel, hogy sállal, kendővel, illetve bármely egyéb, a kilégzéssel távozó cseppek felfogására alkalmas eszközzel teljes egészében és folyamatosan el kell fedni az arcot, a kormányzati szerint „hatodik életévét be nem töltött kiskorú kivételével mindenki köteles (…) orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil- vagy más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje

– indokolta Schiffer András.

Az ügyvéd úgy vélekedett, hogy az lehet a megoldás, ha az önkormányzat hatályon kívül helyezi saját szabályozását. A főpolgármester tájékoztatása szerint erre kerül sor a szerdai közgyűlésen. Múlt péntek óta már a szabadtéri gyűléseken és a sportrendezvényeken is kötelező a maszkviselés. Nemrég japán kutató igazolták ennek hatékonyságát a koronavírus terjedésével kapcsolatban. Tanulmányuk szerint az arcmaszkok egyaránt hatékonyak a vírus szétszórásának és belélegzésének visszaszorításában. 

Újabb kórházi ágyakat szabadítanak fel a covidosoknak

Danó Anna
Publikálás dátuma
2020.10.26. 09:29

Fotó: Béres Márton / Népszava
Komolyabb átcsoportosításra, osztályok összevonására készülnek az intézményvezetők, hogy teljesíteni tudják a miniszteri utasítást, amely lazít is a beutalási renden.
Látványosan nő a járványnyomás és ennek következtében folytatódik a kórházi kapacitások felszabadítása, hogy legyen elegendő ágy a friss covidos betegek fogadásra.  Vasárnapra rekord számú fertőzöttet regisztráltak, egyetlen nap alatt 3149-cel nőtt a betegek száma. Mintegy tizedük került kórházba, így vasárnap már 2449 beteget ápoltak fekvőbeteg intézményben. A járvány egyre kiterjedtebb. Információink szerint a covid-betegeknek fenntartott intenzív ágyaknak már csak alig valamivel több mint negyede üres. A foglaltak felén, 221-en lélegeztető gépre szorulókat kezelnek.  Az egyre növekvő esetszám miatt Kásler Miklós szakminiszter pénteken utasításban kötelezte a kórházakat arra, hogy újabb ágyakat szabadítsanak fel a koronavírus fertőzöttek ellátására. A lapunk birtokába került dokumentum szerint a járványellátásra kijelölt intézményeknek jövő hét péntekig már a férőhelyeik 30 százalékát kell az igazolt, illetve a gyanús covidosok fogadására fenntartani. Az ellátásra újabb hat kisebb városi kórházat (a vácit, a ceglédit, az esztergomit, a hatvanit, a bajait, és az orosházit) is megnyitották. Ezeknek egyelőre az ágyaik húsz százalékát kell erre a célra üresen tartaniuk. A gyanús és igazolt fertőzötteket alapesetben a területileg illetékes kórház fertőzőbetegeket ellátó osztályára viszik a mentők, illetve a megyei kórházak infektológiai osztályára. A legsúlyosabb eseteket a fővárosban a Dél-pesti Centrumkórházba, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézetbe, valamint az Új Szent János Kórház Kútvölgyi Tömbjébe szállítják. Noha Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a legutóbbi kormányinfón azt mondta, hogy a kórházi ágyak 47 százaléka jelenleg is üres, így a most elvárt 30 százalékos ágyfelszabadítás nem tűnik lehetetlennek. Ám a Népszava által megkérdezett intézményvezetők szerint ehhez már átcsoportosításra, komolyabb szervezésre, osztályok összevonására lehet szükség. Az üres ágyakat „tömbösíteni” kell, hogy a fertőzés gyanúsak ne keveredjenek a többi beteggel. Az is nehezítheti a feladat teljesítését, hogy míg igazolt betegből lehet többet is egy kórteremben elhelyezni, addig a fertőzött gyanúsakat izoláltan, azaz külön-külön szobákba kell fektetni. Így gyakran előfordul, hogy négy-öt ágyas kórtermekben csak egy páciens fekszik. A miniszteri utasítás lazít is a beutalási renden. Már nem feltétlenül kell minden kórházba utalt gyanús vagy igazolt beteget a speciális ellátásra szorulóknak kijelölt intézményekbe szállítani, csak azokat, akiknek az adott kórházban nem biztosítható a megfelelő ellátása. Azaz már bármelyik kórházban ott tarthatják az enyhe és középsúlyos betegeket, csak a súlyosakat kell a kijelölt covid kórházba tovább vinni. Sőt a panasz és tünetmentesek otthonukban maradhatnak, nekik viszont naponta ajánlott felhívniuk a háziorvosukat, hogy az az állapotukat kontrollálja. A kórházba kerülő gyanús pácienseknél kötelező elvégeznie az intézménynek a PCR tesztet.