Előfizetés

Vegyen siófoki Bahart-hotelt 1,5 milliárdért!

Vas András
Publikálás dátuma
2020.10.24. 08:30

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
November 11-től egy hónapon át a siófoki Hotel Mólóra licitálhatnak az érdeklődők.
Folytatja értékes tóparti ingatlanjainak eladását a Balatoni Hajózási Zrt.: az elmúlt egy hónapban a cég darabonként valamivel több, mint egymilliárd forintért kínálta eladásra balatonszemesi, illetve balatonboglári kempingjeit, november 11-től pedig egy hónapon át a siófoki Hotel Mólóra licitálhatnak az érdeklődők. Mint azt tavasszal a Népszava elsőként írta meg, május elején a hajózási társaságban minősített többséggel rendelkező állam, egészen pontosan a Magyar Turisztikai Ügynökség – a balatoni önkormányzatokkal szemben – elfogadta a cég reorganizációs tervét, melyben a vitorláskikötők bérbeadása mellett szerepelt a szemesi és boglári kempingek, illetve siófoki szálloda eladása is. A pályázati kiírás alapján a Hotel Móló kikiáltási ára 1,56 milliárd forint. A szálloda két helyrajzi számon található, az egyik ingatlanon áll a háromszintes, liftes, 37 kétágyas szobával, 130 fős étteremmel, panoráma terasszal, étteremmel, konyhával, bárral rendelkező épület, a másik pedig a hotel saját strandja wellness-lehetőséggel, gyerekmedencével. A közvetlen vízparti terület valamivel több, mint 5600 négyzetméter, a majdani vevő viszont csak elvileg öt év múlva örülhet igazán a befektetésének, ugyanis a jelenlegi bérlő 2025 év végéig érvényes szerződéssel rendelkezik. A 1,5 milliárdos kikiáltási ár ennek ellenére csábító lehet, hiszen Siófokon partmenti, ám saját vízparttal nem rendelkező, s harmadekkora telken álló, 27 szobás hotelt hirdetnek ugyanennyiért.

Üzenet a Fidesz-árváknak Pálinkás József pártja?

Unyatyinszki György
Publikálás dátuma
2020.10.24. 08:00

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A Méltányosság Politikaelemző Műhely elemzője szerint Pálinkásnak kétségtelenül van tekintélye a jobboldali értelmiség előtt, de az sem zárható ki, hogy az ÚVNP végül Bokros Lajos egykori, csak egy szűk rétegek megszólítani képes pártja, a MoMa sorsára jut.
Új pártot alapít Új Világ Néppárt (ÚVNP) néven és szeretne indulni az ellenzéki miniszterelnök-jelölt kiválasztását célzó jövő évi előválasztáson – jelentette be egy hete a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, Orbán Viktor egykori minisztere, Pálinkás József. De mi szükség van egy újabb pártra, amikor a közvélemény-kutatások szerint a kormányváltást akaró aktív szavazók az ellenzéki szervezetek teljeskörű összefogását sürgetik? Megnéztük az elmúlt időszak pártreferencia-kutatásait, hogy van-e létjogosultsága egy, a kiábrándult jobbközép szavazókat megcélzó pártnak. Az adatok azt mutatják, hogy Fidesz 2010 óta egyre inkább kihúzódik jobbra olyan választókat veszítve, akik az ellenzéki pártokat továbbra sem szívlelik, azaz a bizonytalanok vagy a nem szavazók táborát gyarapítják. Závecz Tibor, a Závecz Research (ZR) igazgatója szerint 2014 óta a Fidesz nagyjából a támogatói 20 százalékát veszítette el. A csalódott fideszesek 5 százaléka a Jobbikhoz, egy százalékuk más ellenzéki párthoz vándorolt, ám jelentős többségük, 250-300 ezer választópolgár politikai értelemben „hontalan”. A tipikus ex-fideszes középkorú, városban él, érettségizett vagy diplomás, jelentős részük nő. Erre alapozna az új párt is. „Pálinkás József személye erős üzenet a szabadelvű konzervatív választóknak, akik már befogott orral szavaznak – ha szavaznak még egyáltalán – a Fideszre, mert nem látnak más lehetőséget” – mondta a Népszavának Ábrahám Júlia. A párt alelnöke lapunknak kiemelte: markánsan szeretnék politikájuk részévé tenni a nők aktivizálását a közéletben. Kulcskérdés, hogy az ÚVNP üzenetei eljutnak-e egyáltalán a „Fidesz-árvákhoz”, és képes-e aktivizálni őket egy nulláról induló, hálózat nélküli párt. A Závecz Research mérései szerint csak a pártnélküliek egynegyedének van részvételi szándéka, holott a felük elégedetlen a kabinet munkájával. A Publicus Intézet kutatásai pedig azt mutatják: olyankor csökkent a bizonytalanok tábora, amikor a magasan lévő ingerküszöböt átütő nagy ügyek (internetadó, rabszolgatörvény) voltak a fókuszban. Mivel a Fidesz más választói csoportokból – az alacsonyabb iskolázottságúak, illetve a radikális jobboldaliak körében, a kisebb településeken – részben pótolni tudta vesztességeit, ráadásul a ZR friss, csütörtöki mérése szerint szavazói jóval aktívabbak, mint az ellenzéki pártok támogatói, kiélezett versenyben – amikor 50-60 ezer vokson múlik egy mandátum sorsa – az az oldal győzhet, amelyik képes mozgósítani a bizonytalanokat. Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Műhely elemzője szerint Pálinkásnak kétségtelenül van tekintélye a jobboldali értelmiség előtt, de az sem zárható ki, hogy az ÚVNP végül Bokros Lajos egykori, csak egy szűk rétegek megszólítani képes pártja, a MoMa sorsára jut. 

Nehezen kelnek el a Posta üdülői

Vas András
Publikálás dátuma
2020.10.24. 07:00

Fotó: Béres Márton / Népszava
A húszból eddig hat üdülőjét hirdette meg eladásra a Magyar Posta Zrt., amely egyebek mellett ingatlanok eladásából fedezné a dolgozók béremelését. A fél tucat – jellemzően balatoni – ingatlant összesen 1,03 milliárdért kínálja a cég.
A Magyar Posta Zrt. bezárta az összes üdülőjét, az így felszabaduló ingatlanok többségét pedig értékesíteni akarja - mondta október közepén lapunknak adott interjújában Schamschula György, a cég vezérigazgatója. Szerinte a nyaralóhelyek nagyon leromlott állapotban vannak és éves szinten 100-200 milliós veszteséget termelnek. Tavalyi szakértői becslések szerint az ingatlanvagyon értéke elérheti a tízmilliárd forintot is, a vállalat pedig bevallottan az üdülőeladásokból is fedezné a dolgozók béremelését. – A Magyar Posta az elmúlt időszakban több üdülőjét hirdette meg, ilyen többek között a balatonkenesei, a fertőrákosi, zamárdi, szigligeti és gárdonyi. A meghirdetett ingatlanok esetében mostanáig nincs lezárt értékesítési pályázat, s megtekinthetők a cég honlapján – közölte lapunk megkeresésére a Magyar Posta sajtóosztálya. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, hogy mely üdülőket értékesítették, milyen áron hirdették az épületeket, kik voltak a vevők, valamint hogy hány nyaralóhelyet terveznek még eladni, de a feltett kérdések egy részére nem érkezett válasz. Lapunk gyűjtése alapján a cég húsz, különböző nagyságú és felszereltségű üdülővel és öt, jelenleg is működő postaépületben kialakított nyaralóhellyel rendelkezik, továbbá 22 település postaépületében találhatók vendégszobák.
A Magyar Posta klasszikus üdülői az ország minden vidékén megtalálhatók. A két legnagyobb Balatonalmádiban és Debrecenben: előbbiben 36 szoba, a nagyerdeiben pedig 30 szoba – és emellett wellness-sziget, jacuzzi, finn- és infraszauna, jégkásazuhany – várta a vendégeket. A húsz üdülő közül eddig hatot hirdetett meg a cég. Fertőrákoson például a mólósoron – vagyis a több tízmilliárdos állami támogatással fejlesztett vízitelepnél – tavasszal nem jártak sikerrel, így a 197 négyzetméteres pihenőházát a néhány hónappal ezelőtti 59,9 millió helyett már 42,2 millió forintért meg lehet vásárolni. Balatonkenesén az üdülő egy 663 négyzetméteres telken álló 201 négyzetméteres épület, az ingatlan 600 méterre fekszik a strandtól. Első körben, fél évvel ezelőtt még 60,9, millióra taksálták az értékét, jelenleg viszont már 54,5 millió forintért odaadnák. Ingatlanközvetítő oldalakon nagyjából 60-65 millió forintért találni ugyanilyen adottságú üdülőt. Zamárdiban 1114 négyzetméteres telken 448 négyzetméter épületet – 11 szoba 38 férőhellyel – kínál a cég 104 millióért, ami 16,9 millióval olcsóbb, mint az üdülő tavaszi meghirdetésekor. A szigligeti 180 négyzetméteres vendégházat jelenleg 48 millióért hirdeti a Posta, a Balatonfüred-Arácson található üdülőt csaknem 300 millióért, míg a siófoki Beszédes sétányon található Postás Üdülőt 485,9 millióért kínálják.