Előfizetés

Sára Botond lakat alatt őrzi a budapesti járványügyi adatokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.22. 19:12
Sára Botond fővárosi kormánymegbízott
Fotó: Facebook/Sára Botond
A kormánymegbízott elutasítja a polgármesteri kérelmeket, arra hivatkozva, hogy most nincs veszélyhelyzet.
Hiába dönt rekordokat minden létező statisztikában országszerte a koronavírus-járvány, Sára Botond, a fővárosi kormányhivatal vezetője szerint csak veszélyhelyzetben lehet kiadni a védekezést segítő adatokat a fővárosi kerületeknek – írja a 24.hu. Ez akkor derült ki, amikor az ellenzéki vezetésű XV. kerületi önkormányzat október 13-án segítséget kért a kormányhivatal népegészségügyi osztályától. Németh Angéla DK-s polgármester levélben fordult Kalmár Patrícia kerületi tisztifőorvoshoz, hogy a pandémiás helyzet megfelelő kezeléséhez adják ki az adatokat.
Németh Angéla, a XV. kerület polgármestere
Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Németh Angéla napi vagy heti rendszerességgel kért volna tájékoztatást az igazolt fertőzöttek, az érintett kontaktszemélyek és a kórházban kezelt megbetegedettek számáról. Azonban a tisztifőorvos helyett a kormánymegbízott, Józsefváros korábbi fideszes polgármestere válaszolt.  Sára Botond  hétfői levelében azt írta, hogy a márciusban kiadott vészhelyzetet szabályozó kormányrendelet csak a június 30-i tartott veszélyhelyzet idejére tette lehetővé, hogy önkormányzatok számára történő adattovábbítást. A hivatalvezető a kormányzati tájékoztatási oldalt, a koronavirus.gov.hu-t ajánlotta a kerületi vezető figyelmébe.

Szijjártó Varsóban gyúrt lengyel kollégájával a Brüsszel elleni harcra

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.22. 18:21
Magyar, lengyel két jó barát: Szijjártó Péter és Zbigniew Rau szemben Brüsszellel
Fotó: KKM/Király Márton / MTI/MTVA
Zsarolást, migrációt, letelepedési kvótával játszott nyelvtani kísérletet emlegetettek a jogállamiság szótól irtózó külügyminiszterek.
Lengyelország és Magyarország a végsőkig el fog menni annak érdekében, hogy egyiküket se zsarolhassák az uniós források felhasználása során – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Varsóban, miután tárgyalt Zbigniew Rau lengyel külügyminiszterrel. A találkozón megerősítették azt az álláspontjukat, hogy az uniós források mindkét országnak járnak, mivel a lengyelek és a magyarok is hozzájárulnak az Európai Unió gazdasági teljesítményéhez, s ezáltal az uniós források közös forrásokat jelentenek – mondta Szijjártó Péter. Megismételte:
„elfogadhatatlan, hogy Varsót és Budapestet zsarolással megpróbálják rávenni arra, hogy akár migrációs politikájukat, akár más politikájukat megváltoztassák”.

Közölte, Rauval abban is megegyeztek, hogy a két ország elutasítja az Európai Bizottság új menekültügyi paktumát. 
„Ugyanúgy előírná az új letelepedési kvótát, csak egy erőltetett nyelvtani kísérletet hajt végre annak érdekében, hogy másnak nevezze”

– fogalmazott a külügyminiszter.

  Szijjártó Péter azonban átlátott a szitán, mert leszögezte: 
„Hiába hívják a kvótát szponzorált visszatérítésnek, az ugyanúgy kötelező letelepítési kvótát jelent”.

A Népszava írt arról a háromoldalas magyar „panaszgyűjteményről”, amely az Orbán-kormány véleményét foglalja össze az Európai Bizottság szeptember végén közzétett jogállamisági jelentéséről. Az a dokumentum komoly bírálatokat tartalmazott a magyarországi korrupcióról, médiapluralizmusról, a fékek és ellensúlyok rendszeréről.    A Fidesz EP-delegációja szerdán az Európai Parlament képviselőinek is megküldte a tagállami kormányoknak már eljuttatott véleményt, amely a brüsszeli jelentést így jellemzi: 
„Hibás nézőpont és módszertan, kiegyensúlyozatlan források, megalapozatlan állítások.”

Belarusz, Jordánia, varsói gyors

Szijjártó Péter és Zbigniew Rau a fehéroroszországi helyzettel kapcsolatban megállapodtak: Magyarország segítséget nyújt Lengyelországnak, miután Fehéroroszországból több lengyel diplomatának, köztük a nagykövetnek is távoznia kellett. Amíg a lengyelek nem tudják helyreállítani minszki képviseletüket, Magyarország látja el vízumképviseletüket, vízumokat ad ki Lengyelország nevében is. A két miniszter megállapodott arról is: az év végén a Jordániában működő keresztény kórházaknak egészségügyi felszerelést szállítanak annak érdekében, hogy a Szíriából származó betegeket el tudják látni. elhangzott: Szijjártó Péter Andrzej Adamczyk lengyel infrastrukturális miniszterrel aláírja a Budapest és Varsó között tervezett gyorsvasút „koncepcionális dokumentumát”. Eszerint egy 300 kilométeres óránkénti sebességű vasút építése megtérülő lenne a térség számára, biztosítaná egyrészt az észak-déli összeköttetést, valamint kapcsolódást a nyugat-európai gyorsvasúti rendszerhez is. A magyar külgazdasági és külügyminiszter csütörtök délelőtt megnyitotta Magyarország főkonzulátusát a balti-tengeri kikötővárosban, Gdanskban.

Mondjuk nem voltak kétségeink: eldőlt, Pécs is megkapja stadionját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.22. 17:27

Orbán Viktor már május óta ígéri, hogy Baranya megye székhelyén is lesz egy újabb sokmilliárdos sportberuházás.
Döntött a kormány: megépül a PMFC új stadionja és befejezik a Dárdai Labdarúgó Akadémia építését is – adta hírül a pécsieknek Facebook-oldalán Hoppál Péter kormánypárti országgyűlési képviselő.  Ugyan az erről szóló kormányhatározat egyelőre még nem jelent meg a Magyar Közlönyben, és a beruházásra biztosított pénzösszeg is ismeretlen, a Baranya megyei fideszes politikus már látványterveket is mutatott.
Arról, hogy a 2010 óta tartó országos stadionépítési hullámból Pécs sem maradhat ki, még a Népszava számolt be májusban. Akkor Hargitai János szintén fideszes parlamenti képviselő állította, hogy „tárgyalt Orbán Viktorral egy új pécsi stadion építéséről, és a miniszterelnök támogatást ígért”. A PMFC akkor jutott fel az NB III-ból a másodosztályba. Később lapunk azt is megírta, hogy a kormány milyen „trükköket” vet be a stadionépítéseknél, így a pécsinél is, az uniós előírások kijátszására. Júliusban pedig 444.hu írt arról, hogy a kormányfő a stadionépítést levélben is megerősítette Hargitainak, aki vélhetően a Hoppál által közzétett PMFC-látványtervekkel „győzte meg” a miniszterelnököt. Azt is megemlítették, hogy Pécsen már épül egy másik egyesület, a PVSK új sporttelepe 4,5 milliárd forintból, valamint 3 milliárdból a Dárdai Pál Labdarúgó Akadémia is.