Előfizetés

Döbbenet: a fiú féltékenységből dobta derítőbe a hároméves öccsét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.22. 15:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Letartóztatták a féltestvére meggyilkolásával gyanúsított borsodi kamaszt.
Egy hónapra jogerősen elrendelte a letartóztatását a Miskolci Járásbíróság annak tizennegyedik életévét még be nem töltött fiatalnak, aki a gyanú szerint féltestvérével, egy három éves gyermekkel végzett – olvasható a bírósági portál közleményében.  A gyanúsított megdöbbentő tettét a nyomozás adatai szerint féltékenységből követhette el 2019 áprilisában, amikor szülői felügyelet nélkül családi házuk udvarán játszott kiskorú testvéreivel és unokatestvéreivel, köztük a hároméves áldozattal. Játék közben egyszer csak levette az udvari szennyvízakna fedelét, és a kisgyermeket kezénél, lábánál fogva, bedobta a derítőbe. Ezt követően szó nélkül lezárta az emésztőgödör tetejét és bement a lakásba. Féltestvére belefulladt a szennyvízbe, holttestét órák múlva találták meg. A fiatalkorú gyanúsítottal szemben különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés miatt indult eljárás. Tette négy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Mivel a fiatalkorú lakóhelyéről korábban ismeretlen helyre távozott, ezért szökés, elrejtőzés, a tanúk befolyásolásának vagy akár újabb bűncselekmény elkövetésének a veszélye miatt döntött a bíróság a gyanúsított letartóztatásáról.

Széklábbal verte meg élettársát egy Csongrád megyei férfi, mert a nő megjegyzést tett egy tévésorozatra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.22. 13:31
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat az ügyészség.
Életveszélyesen megsérült egy nő januárban egy Csongrád megyei faluban. Élettársa széklábbal ütötte őt, mert összevesztek egy filmsorozaton – írja az ügyészség. A vádirat szerint a férfi és élettársa egy Szeged melletti kis falu egyik házában laktak albérlőként. 2020. január 19-én otthon tartózkodtak és a vádlott nagy mennyiségű alkoholt fogyasztott. Délután mindketten egy sorozatot néztek a televízióban. A nő – filmmel kapcsolatos – megjegyzése miatt, az ittas állapotban levő vádlott hirtelen indulatossá, agresszívvá vált. Élettársa megjegyzését követően az egyik széket felemelte és azzal az ágyon ülő nő felé indult és fejen ütötte. Az ütéstől a szék egyik lába kiesett, a nő pedig megpróbált felállni, de megszédült és elesett. A férfi ezután az egyik széklábat felvette a padlóról és több ütést mért a sértett fejére. A nő ezek után ismételten megpróbált felállni, de a fejet ért bántalmazások miatt kialakult szédülés hatására a konyhapultnak esett. A férfi a bántalmazást követően átlépett a földön fekvő élettársán, majd kiment az udvarra dohányozni. A nőnek még annyi ereje volt, hogy visszament a hálószobába és lefeküdt aludni. Az éjszaka folyamán a nő állapota súlyosbodott és részére mentőt kellett hívni, majd kórházba szállítani. A nő a bántalmazás következtében az arc és a kéz nyolc napon belül gyógyuló sérüléseit, valamint a fejtető és a mellkas nyolc napon túli, mintegy két hét alatt gyógyuló sérüléseit szenvedte el. Négy bordája is eltört és légmelle is kialakult, amely közvetetten életveszélyes sérülésnek minősül és mintegy négy hét alatt gyógyult. A Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség életveszélyt okozó testi sértés miatt emelt vádat a férfival szemben. A vádemeléskor letartóztatásban levő vádlott bűnösségéről a Szegedi Törvényszék dönt.  

Négy és fél év börtönre ítélték a debreceni férfit, aki gáz-riasztófegyverrel fenyegette a rendőröket

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.22. 13:27
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést.
A bíróság 4 év 6 hónap börtönre ítélte nem jogerősen hivatalos személy elleni erőszak miatt azt a férfit, aki gáz-riasztófegyvert fogott a vele szemben intézkedő rendőrökre Debrecenben. A Debreceni Törvényszék csütörtökön azt közölte, a rendőrök április 24-én egy debreceni házhoz mentek, mert bejelentést kaptak – a vádlott apjától –, hogy egy ittas férfi agresszívan viselkedik. Az egyenruhások többször felszólították a férfit, hogy jöjjön ki a házból, mire a vádlott magához vett egy csőre töltött gáz-riasztófegyvert, amit az udvaron a tőle körülbelül öt méterre álló rendőrökre fogott, közben pedig hangosan ordított. A fegyverrel fenyegetőző férfi elől a rendőrök egy az udvaron lévő fedezék irányába kezdtek hátrálni, közben elővették a szolgálati maroklőfegyvereiket, és felszólították, hogy tegye le a fegyverét. Ekkor a férfi apja a fia mögé lépett, és kiütötte a kezéből a fegyvert, ami a földre esett. A rendőrök a támadóval szemben testi kényszert alkalmaztak, azonban a férfi ellenállt, és megpróbálta visszaszerezni a fegyvert. Ezt a járőrök megakadályozták, majd a vádlottat megbilincselték – olvasható a bírósági közleményben. Azt írták, hogy a férfi elismerte a bűncselekmény elkövetését, melyet a bíróság elfogadott, a tárgyaláshoz való jogáról a vádlott lemondott. Az ítélet szóbeli indokolása során a bíró súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlott a bűncselekményt önhibájából eredő ittas állapotban követte el, valamint a garázda jellegű elkövetési módot. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette fegyelembe, hogy a férfi büntetlen előéletű, az eljárás során beismerő nyilatkozatot tett, továbbá azt, hogy a bűncselekményt nem éles lőfegyverrel, hanem annak utánzatának minősülő fegyverrel követte el. Az ítélet nem jogerős, azt az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője enyhítésért jelentett be fellebbezést. A bíróság a vádlott letartóztatást a másodfokú eljárás jogerős befejezéséig fenntartotta, azonban ez a döntés sem emelkedett jogerőre, mivel a vádlott és védője fellebbezett.