Előfizetés

Csaknem 27 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Nagy-Britanniában

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.21. 20:26

Fotó: David Cliff / AFP/NurPhoto
Ez az eddigi legmagasabb, tesztekkel kimutatott napi fertőzésszám a járvány kezdete óta.
Minden eddiginél több, csaknem 27 ezer új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak szerdán Nagy-Britanniában. A brit egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint az ország egészében a szerda estével zárult 24 órában 26 688 fertőzöttet szűrtek ki. Ez az eddigi legmagasabb, tesztekkel kimutatott napi fertőzésszám a nagy-britanniai koronavírus-járvány kezdete óta. Sir Patrick Vallance professzor, a brit kormány tudományos főtanácsadója minapi sajtótájékoztatóján azonban hangsúlyozta: a napi fertőzésszám jelenlegi emelkedése azt is tükrözi, hogy összehasonlíthatatlanul több a szűrés, mint tavasszal, és szinte biztos, hogy a tavaszi adatok a korabeli szűkös tesztkapacitások miatt hatalmas mértékben alábecsülték az új fertőződések akkori tényleges napi számát. A professzor szerint nagyon valószínű, hogy a járvány márciusi-áprilisi tetőzésének idején egyes időszakokban valójában meghaladta a százezret az új koronavírus-fertőzések napi száma Nagy-Britanniában, ám az akkori tesztelési kapacitással ennek csak a töredéke, napi öt-hatezer volt azonosítható. Abban az időszakban naponta 15-20 ezer koronavírus-szűrésre volt lehetőség; a jelenlegi napi tesztelési kapacitás meghaladja a 300 ezret. Boris Johnson miniszterelnök a minap kijelentette: Nagy-Britannia jó úton halad annak a célnak a teljesítése felé, hogy október végéig 500 ezerre emelkedjen a naponta elvégezhető koronavírustesztek száma, a későbbi cél pedig a napi egymillió szűrővizsgálat elvégzése. A brit egészségügyi minisztérium szerda esti tájékoztatása szerint a koronavírus-fertőzés okozta Covid-19 betegségben az elmúlt egy napban 191-en haltak meg. A nagy-britanniai halálos áldozatok száma ezzel 44 158-ra emelkedett. Országszerte eddig több mint 28 millió koronavírus-tesztet végeztek, és ezek közül szerdáig 789 229 lett pozitív. Előző esti sajtóértekezletén Boris Johnson közölte ugyanakkor, hogy a megelőző intézkedések hatására az "R" reprodukciós ráta jóval az új típusú koronavírus esetében természetes szintnek tekintett 3 alatt jár, így a járvány nem terjed olyan gyorsan, mint februárban és márciusban. A kormányfő hozzátette azonban, hogy az "R" mérőszám még mindig valamivel 1 felett van, vagyis a járvány továbbra is terjed. Az 1 feletti "R" ráta azt jelenti, hogy tíz fertőzött átlagosan tíznél több másik embernek adja át a koronavírus-fertőzést. A brit egészségügyi hatóságok becslése szerint a tavaszi tetőzés idején 3,5 körül lehetett ez a mutató Nagy-Britanniában.

Koronavírusos a német egészségügyi miniszter

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.21. 20:13
A tárcavezetőt egy hete oltották be influenza ellen
Fotó: HANNIBAL HANSCHKE / AFP
A tájékoztatás szerint Jens Spahn meghűléses tüneteket mutat. A 40 éves politikus egy héttel ezelőtt kapott influenza elleni oltást.
Megfertőződött az új típusú koronavírussal (SARS-Cov-2) a kórokozó világjárványa elleni védekezés egyik fő németországi irányítója, Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter - jelentették be szerdán Berlinben. A tárcavezető a pozitív lelet szerda délutáni megérkezése után otthoni izolációt kezdett - közölte egy minisztériumi szóvivő. A tájékoztatás szerint Jens Spahn meghűléses tüneteket mutat. A 40 éves politikus tüneteinek súlyosságáról nem közöltek részleteket. Az egészségügyi miniszter a szövetségi kormány első tagja, akinek szervezetében kimutatták a SARS-Cov-2-t. A szerda délelőtti kormányülésen részt vett. A fertőződés miatt nem szükséges karanténba vonulnia az egész kormánynak vagy bármely tagjának, mert a kancellári hivatalban tartott üléseken szigorúan érvényesítik a fertőzéshigiéniai szabályokat - közölték a kancellári hivatal részéről. Jens Spahn a kancellár, Angela Merkel és a Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler mellett a járványügyi védekezés fő szövetségi szintű irányítója. A SARS-Cov-2 az első hullám utáni nyári időszakhoz képest gyorsan terjed Németországban, de kevésbé erőteljesen, mint a legtöbb szomszédos országban. Az RKI szerdai adatai szerint az utóbbi 24 órában 7595 fertőződést regisztráltak, ami csaknem a másfélszerese az egy héttel korábbi 5132-nek. A járvány kezdete óta 380 762 ember szervezetében mutatták ki a kórokozót. A vírus okozta betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 39-cel nőtt, 9875-re. A vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga 1,23. Ez azt jelenti, hogy minden 100 fertőzött átlagosan további 123 embernek adja át a kórokozót. A Covid-19 miatt intenzív osztályon kezeltek száma a legutóbbi, keddi adatok szerint egy nap alatt 28 fővel, 879-re emelkedett. Nagyjából minden második beteg - 411 fő - gépi lélegeztetésre szorul. Ezek az adatok azt jelzik, hogy a mintegy 30 ezer intenzív ellátási ágy alig 2 százalékát foglalják el a Covid-19-ben szenvedők. Ugyanakkor számuk gyorsan emelkedik, az előző keddi 618-hoz képest több mint kétszázzal nőtt. 

Ötmillió font hibádzik: Manchester polgármestere ennyivel kér többet a korlátozások bevezetéséhez

R. Hahn Veronika (London)
Publikálás dátuma
2020.10.21. 18:55

Fotó: PAUL ELLIS / AFP
A hétvégén újabb mintegy 4,2 millió brit kerül a legszigorúbb korlátozásokat magába foglaló 3-as kockázati zónába.
Nagy-Manchester átsorolása komoly kihívás elé állította a kormányt, miután az intézkedés elleni szövetség élén álló Andy Burnham polgármester, volt munkáspárti miniszter komoly pénzügyi követelésekhez kötötte a korlátozások bevezetését. Rishi Sunak pénzügyminiszter 60 millió font erejéig volt hajlandó a zsebébe nyúlni, de Burnham legalább 65 millió fontot kért a megroggyant üzletek támogatására. A múlt hétvége óta tartó alkudozásnak Boris Johnson kormányfő vetett véget, kedd este egyoldalúan vezette be a kijárási szigorításokkal és a kocsmák többségének bezárásával járó intézkedéseket. Az üzleti élet és a munkavállalók veszteségeit részlegesen kárpótló 60 millió fontos csomag továbbra is rendelkezésre áll. Dél-Yorkshire-ben, beleértve nagyvárosait, Sheffieldet, Doncastert és Barnsley-t, az utóbbi napokban megduplázódott, egyes helyeken 100 ezer lakosra számítva az 500-at is elérte az új Covid-19 esetek száma. A kényszerű korlátozások különösen a vendéglátóipari dolgozókat és taxisofőröket sújtják. Itt a kormány 41 millió fonttal enyhít a nehézségeken. Munkáspárti képviselők, köztük Lisa Nandy árnyék-külügyminiszter haragosan fogadták Boris Johnson Manchesterrel kapcsolatos döntését. Andy Burnham úgy ítéli meg, hogy a kormányfő "emberek életével pókerezik", míg Nandy elmondta, hogy ő a Thatcher-érában nőtt fel, de ehhez hasonló háborút egy város ellen még akkor sem tapasztalt. A manchesteri lakosság rokonszenvének elvesztése veszélyes a Konzervatív Párt számára, hiszen a decemberi választásokat megelőzően ez a körzet is a Labour "vörös falához", tartozott. A toryk kampányának egyik legvonzóbb eleme volt a jóléti különbségek kiegyenlítésének ígérete. A kormány és a régiók konfliktusára az ellenzék vezére is rámutatott. Sir Keir Starmer piszkosnak nevezte Johnson tárgyalási taktikáját. Szerinte tisztázatlan, hogyan tudnak kijönni a karanténból az érintett körzetek. Johnson erre megígérte, hogy 28 nap elteltével felülvizsgálják a helyzetet. Szeptember elején a kormány közegészségügyi és tudományos tanácsadói a romló megbetegedési statisztikák miatt újabb országos vesztegzár bevezetésére tettek javaslatot. Ezt a politikát követi az utóbbi hetekben Sir Keir Starmer is. Boris Johnson és pénzügyminisztere, Rishi Sunak ellenáll a nyomásnak, inkább a helyi szigorítások politikáját követi. Ehhez most Jonathan Van-Tam tisztifőorvos-helyettestől kapott jókor jött támogatást. Aznap, amikor újabb 21 300 új, megbetegedést és június eleje óta a legtöbb, 241 halálesetet regisztráltak, a professzor kijelentette, hogy nem lenne értelme az országos karanténnak, mert egyes vidékeken változatlanul kevés az új Covid-19 eset. A második hullámért okolt fiatalok egyre kevésbé fertőződnek meg, a 60 éven felüliek körében viszont emelkedik a koronavírusosok, sőt a kórházi kezelésre szorultak száma.