Előfizetés

Országos főállatorvos: Az élelmiszerek és a csomagolásuk nem terjesztik a vírust

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.16. 18:22
Illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed – mondta Bognár Lajos.
Az eddigi tudományos ismeretek alapján az élelmiszerek és azok csomagolóanyagai nem játszanak szerepet a koronavírus terjedésében – közölte az országos főállatorvos pénteken, a járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján. Bognár Lajos kifejtette, hogy nemzetközi szervezetek tanulmányai alapján a vírus elsődlegesen cseppfertőzéssel, közvetlenül emberről emberre terjed; élelmiszer közvetítette fertőzés nem fordult elő. Kiemelte, hogy az otthoni ételkészítés során
fontos betartani az általános higiéniai szabályokat, az élelmiszerek hőkezelése ugyanis megöli a vírust, amely 60 Celsius fok felett elpusztul, így már pár perces forralás, illetve sütés is fertőzőképtelenné teszi.

Bognár Lajos arra kérte az élelmiszerrel foglalkozó vállalkozásokat, hogy nézzék át és tartsák be a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján található vírusbiztonsági szabályokat a fertőzési források kialakulásának megelőzése érdekében. A magyarországi élelmiszerelőállító üzemekre általában is különösen szigorú biztonsági szabályok vonatkoznak, a járvány alatt azonban különösen fontos ezek betartása, illetve betartatása - tette hozzá. A főállatorvos a vállalkozások mellett a fogyasztóknak is azt ajánlotta, hogy keressék fel a Nébih honlapját, ahol hiteles tájékoztatást kaphatnak az élelmiszerekkel kapcsolatos vírusbiztonsági kérdésekről.

December 15-ig érvényesek a veszélyhelyzet idején lejárt okmányok

Kiss Róbert alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese a sajtótájékoztatón elmondta,
a március 11., a veszélyhelyzet kihirdetésének napja és július 3. között lejárt, személyazonosításra alkalmas okmányok, illetve gépjármű forgalmiengedélyek december 15-ig érvényesek maradnak Magyarország területén.

Az ilyen okmányok érvényességi idejének meghosszabbítására előzetes időpontfoglalást ajánl a rendőrség a www.magyarorszag.hu oldalon, vagy a 1818-as kormányzati ügyfélvonalon – tette hozzá.

Egy nap alatt 32 rendőri intézkedés

Ismertetése szerint az elmúlt napon a járványügyi készültség védelmi intézkedéseinek megszegése miatt 32 rendőri intézkedést kezdeményeztek.
A jogszabály hatályba lépése óta a rendőrök 480 emberrel szemben léptek fel, akik nem megfelelően viselték a maszkjukat a tömegközlekedési eszközökön, ennek elmulasztása miatt az elmúlt 24 órában nyolc emberrel szemben alkalmaztak figyelmeztetést.

A kereskedelmi üzletekben, közintézményekben, illetve a jogszabályban meghatározott egyéb helyeken kötelező maszkviselés figyelmen kívül hagyása miatt a jogszabály hatályba lépése óta 868 emberrel szemben intézkedtek a rendőrök, ebből 24 eset az elmúlt napon történt – sorolta Kiss Róbert. Az alezredes elmondta, hogy a járványügyi készültségi időszak védelmi intézkedéseiről szóló kormányrendelet szeptember 21-ei hatályba lépése óta védelmi intézkedések megszegése ügyében 1348 emberrel szemben intézkedett a rendőrség, jelentős részüket, 1154 embert figyelmeztetésben részesítettek. Az elmúlt 24 órában tranzitálási szabályok megsértése miatt 62-szer intézkedtek, 61 esetben helyszíni bírságot szabtak ki, egy esetben pedig feljelentést tettek szabálysértés miatt. Ebben az időszakban a házi karanténra vonatkozó szabályok betartását 12 226 alkalommal ellenőrizte a rendőrség, az elrendelt házi karanténok száma 3650 volt, amelyből 629-et az államhatárokon, a személyforgalomban történő beléptetés alkalmával rendeltek el. Ennek alapján a pénteken az érvényben lévő és elrendelt házi karanténok száma 22 656 volt, az ellenőrzést segítő mobil applikációra 961 felhasználó regisztrált – mondta az alezredes. A határforgalomról szólva elmondta, három óra várakozásra kell számítani belépő oldalon a teherforgalomban a röszkei autópálya-határátkelőhelynél és a tompai közúti határátkelőnél, kilépő oldalon pedig két órát kell állniuk a járműveknek a csanádpalotai határállomásnál, illetve a Magyarországra személyforgalomban belépőknek Beregsuránynál.

Borús, néhol esős idővel indul a hétvége

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 16:59

Fotó: Shutterstock
Jövő héten viszont nagy változás jön.
Komorabb arcát mutatja az időjárás a hétvége első napján, többnyire erősen felhős idő várható helyenként gyenge esővel – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint szombaton elsősorban a délnyugati megyékben délután már felszakadozik a felhőzet. Reggel, délelőtt még elszórtan várható eső, zápor, majd délutánra a Dunántúlon, estére pedig a Dél-Alföldön is megszűnik a csapadék. Az Északi-középhegység csúcsain havas eső is előfordulhat. A Dunántúlon az északnyugati szelet élénk, sőt erős széllökések is kísérik, az Alföldön eközben a nyugati, délnyugati szél élénkülhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 2 és 9 fok között alakul, 7 foknál enyhébb idő inkább csak a Nyírségben lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 8 és 13 fok között alakul.
Vasárnap csökken a felhőzet – legtovább keleten, északkeleten maradhat felhős az ég –, majd változóan felhős idő várható több-kevesebb napsütéssel. Keleten, északkeleten szórványosan, máshol elvétve előfordulhat kisebb eső, zápor, délutántól megszűnik a csapadék. Elsősorban hajnalban pára-, ködfoltok lehetnek. Sokfelé megélénkül, a Dunántúlon helyenként megerősödik az északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +7, a csúcshőmérséklet 8 és 15 fok között valószínű. 
A meteorológiai szolgálat azt írja, a jövő hét közepéig marad a hideg, szerdától viszont markáns melegedés kezdődik a magasban. Az egymást váltó mediterrán ciklonok helyett lesz egy nagy légörvény tőlünk nyugatra, így ennek a képződménynek az előoldalán érkezik a meleg levegő.

Koronavírusos lett egy óbudai óvodai dolgozó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 16:33
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Fertőtlenítették az intézményt, ahol szeptemberben már volt egy „vakriasztás”.
A Pitypang Művészeti Óvoda egyik dolgozója pozitív Covid-teszteredményről adott tájékoztatást – írta facebook-bejegyzésében Kiss László Óbuda-Békásmegyer polgármestere. Kiemelte: a dolgozó 2020.október 9-én volt utoljára az óvoda épületében.
„A jogszabályoknak megfelelően az állami szerveket tájékoztattuk, de tekintettel arra, hogy az érintett egy hete járt utoljára az intézményben tennivalót számunka eddig nem írtak elő. Az intézmény újabb fertőtlenítése a jelzést követően megtörtént”

– közölte a polgármester.

Amint arról a Népszava szeptemberben beszámolt, ugyanebben az óvodában a Nemzeti Oltóközpont munkatársai egy gyereknél mutattak ki vírusfertőzést, tévesen. Akkor a labor nevében is elnézést kértek. Ugyanakkor lapunk korábban írt arról is, hogy az Óbudai Százszorszép Óvoda három dolgozójának, illetve az Óbudai Nagy László Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola három pedagógusának tesztje pozitív lett.