Előfizetés

Kártyavárként dőlt össze a nemzetközi droghálózat, miután egy macedón családot elkaptak Röszkénél (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 08:39
Kokaintéglák Röszkén
Fotó: police.hu
Százmilliós kokaincsomagot találtak az ideges sofőrnél, de ez csak egy kisebb tétel volt a macedón drogmaffia szállítmányai között.
Jelentős mennyiségű kábítószerre elkövetett kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt folytatott eljárást egy 27 éves észak-macedón állampolgárral szemben az NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztályának pécsi részlege. A férfi barátnőjével és annak édesanyjával jelentkezett kilépésre Magyarországról Röszke autópálya határátkelőhelyen 2019. december 2-án 17 órakor. A kiléptetést végző rendőr kérdéseire az autó tulajdonosa idegesen és zavartan válaszolt, ezért fokozott ellenőrzésre félreállították a kocsit.
A kocsi jobb első kereke felett a karosszérián a rendőrök átalakítás jeleit találták, ezért a Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőreinek segítségével a kérdéses elemet megbontották, ami alatt egy zsugorfóliázott – fehér port tartalmazó – csomagot (úgynevezett téglát) találtak. 
Az első kerekek feletti rejtekhelyeken további négy csomagot találtak, összesen bruttó 5 kilogramm porral. A szakértők megállapítása szerint a jelentős mennyiségű kokain feketepiaci értéke körülbelül 100 millió forint.   

A drogfogás a macedón banda végét jelenthette

Az autóban utasként tartózkodó barátnőt, valamint a kocsit vezető édesanyját tanúként hallgatták ki. A jármű tulajdonosát, a 27 éves észak-macedón férfit elfogták, majd kihallgatták. Az eljárás során kiderült, hogy 
a gyanúsított egy észak-macedón bűnszervezet tagjaként, megbízás alapján szállított kokaint. A banda Nyugat-Európába heroint, visszafelé úton kokaint csempészett. Az észak-macedón rendőrséggel történt együttműködés sorána helyi hatóságok Szerbiában, Ausztriában és Észak-Macedóniában a bűnszervezet több tagját elfogták, jelentős mennyiségű kábítószert foglaltak le, és nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki a további tagok ellen .

 A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Pécsi Osztálya a napokban befejezte a nyomozást, és a keletkezett iratokat vádemelési javaslattal küldte meg a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészségnek. (police.hu)

Életveszélyes sérültje is van a miskolci buszbalesetnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.16. 07:30

A személyautóból, melybe belerohant a busz, feszítővassal kellett kiszabadítani a beszorult utasokat.
Egy ember életveszélyesen megsérült, amikor egy menetrend szerinti autóbusz karambolozott egy személygépkocsival csütörtök éjjel a miskolci állatkertnél. Az Index a BalesetInfó tájékoztatására hivatkozva tette ki a hírt, e szerint az ütközés következtében a személykocsi utasai a járműbe szorultak. A négy bajbajutottat a megyeszékhely hivatásos tűzoltói két feszítővágó segítségével szabadították ki, majd a mentők azonnal kórházba vitték őket. Egyikük sérült meg életveszélyesen.
A buszon öten utaztak, közülük senki sem sérült meg.

Nyugdíjasok tucatjait verték át méregdrága „csodatermékekkel”

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.15. 16:42

Fotó: Népszava
Orvosokat is alkalmaztak az egészségügyi termékbemutatókat szervező vállalkozók, akikre csalás miatt letöltendő börtönbüntetés várhat.
Több mint 130, javarészt időskorú embert károsított meg egy két férfi által szervezett egészségügyi „csodatermékeket” értékesítő hálózat, amelyet kiterjed nyomozással göngyölítettek fel a BRFK IX. kerületi Rendőrkapitányság nyomozói – derült ki az ügyészségi portálon olvasható közleményből. A Budapesti IX. Kerületi Ügyészség csalás és más bűncselekmények miatt vádat emelt a főszervezők és társaik ellen, de a nyugdíjasok átverésére szakosodott cég alkalmazottai és több orvos ellen még jelenleg is tart a nyomozás. A vádirat szerint egy 37 és egy 36 éves férfi 2015-ben elhatározták, hogy céget alapítanak, hogy csalárd úton jussanak rendszeresen haszonhoz. Azt tervezték, hogy egészségügyi felmérésnek álcázott termékbemutatókon javarészt időskorú embereket megtévesztenek, és részükre silány minőségű termékeket értékesítenek a valós értéket jóval meghaladó áron. 

Matrac, paplan és lágylézer aranyáron

– A csalássorozathoz strómanokat bíztak meg és alkalmazottakat vettek fel. Az alkalmazottak a sértetteket telefonon kutatták fel, és szív- és érrendszeri vizsgálatra hívták meg Budapesten, Szegeden, Miskolcon, Kecskeméten, Pápán. A vizsgálatokat, az illúzió megerősítése érdekében fehérköpenyes dolgozók végezték el, egyes esetekben orvosok is közreműködtek – összegezte a vádhatóság. Kiértek arra a félelmetesnek tűnő módszerre is, amit a csalók alkalmaztak: a sértetteket „pszichés nyomás” alá is helyezték azzal, hogy amíg a fiktív vizsgálatok eleve negatívnak szánt „eredményére” vártak, addig bemutatták nekik az akár több százezer forintba is kerülő „csodatermékeket”. Ezekről azt állították, hogy az egészségügyi panaszokat meg tudják szüntetni. A sértettektől az alkalmazottak a termékekért (matrac, paplan, lágylézer készülék) 60 ezertől 900 ezer forint közötti összegeket kértek és többnyire kaptak is. Az ügyészség a két főszervező és a termékek értékesítőjére csalás, közokirat-hamisítás miatt  letöltendő börtönbüntetést, közügyektől eltiltást, a strómanokra pénzbüntetést kért. Az ügyet első fokon a Pesti Központi Kerületi Bíróság tárgyalja majd.