Előfizetés

Zöld utat adott Áder az orvosi béremelésről szóló törvénynek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.14. 15:13

Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP / NurPhoto
Ritkán tapasztalható konszenzust emlegetett az államfő.
Alkotmányos kifogás nem támasztható a törvénnyel szemben, a nyitott kérdésekre a végrehajtási rendeletek pedig a hatálybalépésig választ adnak.

Ezzel indokolta közleményében Áder János, miért hirdette ki a törvény életbelépését. Emlékezettet, hogy a törvényi előterjesztés a Magyar Orvosi Kamara és a kormány közötti megállapodás révén került a parlament elé. A törvényt végül mindegyik ellenzéki párt elfogadta, a döntés mögött ritkán tapasztalható szakmai, politikai, szakbizottsági konszenzus áll megítélése szerint.  Korábban több szervezet is tiltakozását fejezte ki a törvénnyel kapcsolatban. Mint arról a Népszava is beszámolt, három nagy érdekvédelmi tömörülés is a visszavonást kérte, a Magyar Orvosok Szakszervezete szerint nemzetközi egyezményt sért és jogbizonytalanságot teremt az új jogszabály. Az egészségügyi magánszolgáltatókat tömörítő egyesület pedig egyenesen úgy látja, a jogszabályváltozás egyes részletei időzített bombát jelenthetnek az ellátásban. Még Magyar Orvosi Kamara is úgy látja az elfogadás után, hogy egyes pontjai miatt a törvény végrehajtása az ellátás összeomlásával fenyeget.

Koncz Zsuzsa és Tamás Gáspár Miklós is Budapest díszpolgára lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.14. 14:27

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Budapest egyesítésnek napján adhatják át a kitüntetéseket.
További hat ismert embert, közéleti személyiséget választott meg Budapest díszpolgárának legutóbbi ülésén a Fővárosi Közgyűlés a két volt főpolgármesteren, Demszky Gáboron és Tarlós Istvánon kívül – talált rá a 24.hu a Fővárosi Közlönyben. A szeptember 30-i tanácskozás zárt ülésén szavazták meg a névsort, így az akkor nyilvánosságra hozott két új díszpolgár mellett várhatóan Budapest 147. születésnapján, november 17-én átadhatják a címeket: 
  • Kenedi János írónak, műkritikusnak, a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék vezető alakjának,
  • Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnőnek,
  • Molnár Piroskának, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnek, a Nemzet Színészének,
  • Tamás Gáspár Miklós erdélyi születésű filozófus, politikus, közírónak.
Továbbá posztumusz elismerést kapott:
  • Riz Levente, a XVII. kerület tavaly elhunyt volt polgármestere
  • Térey János, tavaly elhunyt író, költő, drámaíró, műfordító

Eljárást indított a Klubrádió adása miatt a médiatanács

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.14. 13:51

Fotó: Béres Márton / Népszava
Állítólag Vidnyánszky Attilát és a székelyeket becsmérelte élő adásban egy hallgató.
Nem nyugodhat meg az egyik utolsó, kormányfüggetlen rádióadó. Mint arról korábban beszámoltunk, a Médiatanács nem hosszabbította meg a Klubrádió lejáró frekvenciáját. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság most azt közölte az MTI-vel, hogy eljárást indítottak, amiért a Megbeszéljük című műsor szeptember 24-ei adásában az egyik hallgató szerint 
„gyűlöletkeltők és kirekesztők voltak az egyik betelefonáló kijelentései a székelyekről és Vidnyánszky Attiláról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökéről.”

Emiatt nyilatkozattételre hívták fel a rádió szolgáltatóját.  A Rádió 1 egyik reggeli műsorát is vizsgálta a testület. Itt egy, a biztosítási csalásról szóló műsorszám alacsony korhatár-besorolását kifogásolta valaki. Ezzel nem volt gond, ugyanakkor egy másik műsorszámukkal viszont igen. Itt a 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban direkt szexuális utalások hangzottak el, és azok torz magatartásmintát és kapcsolati modellt közvetítettek.