Előfizetés

Koncz Zsuzsa és Tamás Gáspár Miklós is Budapest díszpolgára lett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.14. 14:27

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Budapest egyesítésnek napján adhatják át a kitüntetéseket.
További hat ismert embert, közéleti személyiséget választott meg Budapest díszpolgárának legutóbbi ülésén a Fővárosi Közgyűlés a két volt főpolgármesteren, Demszky Gáboron és Tarlós Istvánon kívül – talált rá a 24.hu a Fővárosi Közlönyben. A szeptember 30-i tanácskozás zárt ülésén szavazták meg a névsort, így az akkor nyilvánosságra hozott két új díszpolgár mellett várhatóan Budapest 147. születésnapján, november 17-én átadhatják a címeket: 
  • Kenedi János írónak, műkritikusnak, a rendszerváltás előtti demokratikus ellenzék vezető alakjának,
  • Koncz Zsuzsa Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekesnőnek,
  • Molnár Piroskának, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznőnek, a Nemzet Színészének,
  • Tamás Gáspár Miklós erdélyi születésű filozófus, politikus, közírónak.
Továbbá posztumusz elismerést kapott:
  • Riz Levente, a XVII. kerület tavaly elhunyt volt polgármestere
  • Térey János, tavaly elhunyt író, költő, drámaíró, műfordító

Eljárást indított a Klubrádió adása miatt a médiatanács

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.14. 13:51

Fotó: Béres Márton / Népszava
Állítólag Vidnyánszky Attilát és a székelyeket becsmérelte élő adásban egy hallgató.
Nem nyugodhat meg az egyik utolsó, kormányfüggetlen rádióadó. Mint arról korábban beszámoltunk, a Médiatanács nem hosszabbította meg a Klubrádió lejáró frekvenciáját. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság most azt közölte az MTI-vel, hogy eljárást indítottak, amiért a Megbeszéljük című műsor szeptember 24-ei adásában az egyik hallgató szerint 
„gyűlöletkeltők és kirekesztők voltak az egyik betelefonáló kijelentései a székelyekről és Vidnyánszky Attiláról, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnökéről.”

Emiatt nyilatkozattételre hívták fel a rádió szolgáltatóját.  A Rádió 1 egyik reggeli műsorát is vizsgálta a testület. Itt egy, a biztosítási csalásról szóló műsorszám alacsony korhatár-besorolását kifogásolta valaki. Ezzel nem volt gond, ugyanakkor egy másik műsorszámukkal viszont igen. Itt a 12 éven aluliaknak nem ajánlottként besorolt műsorban direkt szexuális utalások hangzottak el, és azok torz magatartásmintát és kapcsolati modellt közvetítettek. 

Utakat zártak le a Sajó áradása miatt Borsodban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.10.14. 13:32
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A folyamatos esőzések hatására több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki.
A Sajó áradása és vízátfolyás miatt több utat lezártak a forgalom elől Borsod-Abaúj-Zemplén megyében – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője az MTI-vel szerdán. Tájékoztatása szerint a 3-as számú főút Bükkábrány és Vatta közötti szakaszát részlegesen le kellett zárni vízátfolyás miatt, a 3,5 tonna alatti járműveket az M3-as és M30-as autópályák felé terelik. A Sajó áradása miatt a Putnok-Borsodbóta összekötő utat is lezárták Putnok és Sajóvelezd között egy csaknem 1,5 kilométeres szakaszon. Kerülni Vadna felé lehet. A Sajó magas vízállása miatt a Muhi és Köröm közötti komp sem üzemel. 

Több folyó is árad a sok eső miatt

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleménye szerint a folyamatos esőzések hatására több magyarországi folyón árhullámok alakultak ki. Azt írták, hogy a szerda reggelig lehullott csapadék a Sajó szlovákiai vízgyűjtőjén 30-50 milliméter volt, a Hernádén 20-75 milliméter között változott. A Bódva szlovákiai vízrendszerének legnagyobb részén 28-36 millimétert mértek, csak a Sajó és a Gölnic vízgyűjtőjéhez közeli magasabb területeken hullott ennél több, 45-75 milliméter. A ciklon még további esőket okoz (a magasabb 1000 méter fölötti hegyvidéken havazást), főképp a Sajó és a Hernád felső vízgyűjtőjén további jelentős, 10-25 milliméter csapadékkal – tették hozzá. Kifejtették, hogy bár a Sajó teljes vízgyűjtőjén gyengült az esőzés intenzitása, a vízállások a felső szakaszokon is magasak és a mai újabb csapadék miatt hosszabban elnyúló magas vízszintekre lehet számítani. Hozzátették, Sajópüspökinél a vízszint kedden a késő esti órákban meghaladta a másodfokú készültségi szintet jelentő 300 centimétert; a szerda reggel 8 órai érték 353 centiméter volt. Az előrejelzések szerinti tetőzés szerdán a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízszinttel várható. A sajószentpéteri tetőzésre csütörtökön számítanak harmadfokú szint körüli, illetve azt kismértékben meghaladó értékkel. Felsőzsolcánál a tetőzés várhatóan nem éri el a harmadfokú szintet – írták. A Hernádról azt közölték, hogy Hidasnémetinél eddig aránylag lassú volt a vízszintemelkedés üteme, de a délelőtti órákban az áradás sebessége jelentősen megnőtt. A tetőzés Hidasnémetinél csütörtökön az esti-éjszakai órákban, Gesztelynél pedig szombaton este vagy vasárnap hajnalban várható, mindkét helyen a harmadfokú szintet jelentősen meghaladó vízállással. A Sajó és a Hernád esetében is hangsúlyozták, hogy az árhullám várható tartósságát az előrejelzett csapadék számottevően befolyásolhatja. A Bódváról azt írták, hogy a vízgyűjtőjén kedd délután lényegesen kevesebb eső esett a vártnál, így a tetőzési szint is alacsonyabban alakul. Kitértek arra is, hogy a nagy mennyiségű csapadék miatt a nagyobb folyókon, a Dunán és a Tiszán is kialakulnak 1-2 méteres vízszintemelkedések, de fokozat elrendelésére a most következő hat napban nem kell számítani. Az Ipolyon mára a jelzettnél lényegesen több csapadék hullott, így a vízállások is magasabban alakulnak: Ipolytarnócnál a tetőzés csak kevesebb, mint egy méterrel marad el az eddigi maximális értéktől, itt a tetőzés szerdán várható – olvasható az Országos Vízügyi Főigazgatóság közleményében.