Előfizetés

Vasárnapig meghosszabbították a járvány miatt elrendelt országos zárlatot Izraelben

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.14. 10:18

Fotó: Mostafa Alkharouf / AFP/Anadolu Agency
Azonban feloldották a tilalmat, amely csak a lakóhelytől számított ezer méteren belül engedélyezett tüntetéseket és közös imádkozást. Engedélyezték a messzebbre utazást a közeli rokon esküvőjére is.
Meghosszabbították vasárnapig a koronavírus-járvány miatt elrendelt országos zárlatot Izraelben – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán. A járvány kezeléséről döntő kabinet kedden a késői órákig tartó ülésen egyhangúlag meghosszabbította vasárnap éjfélig a zárlatot, de engedélyezett némi könnyítést a közel négy hete tartó országos karantén után a folyamatosan javuló járványügyi adatok nyomán.
Feloldották a tilalmat, amely csak a lakóhelytől számított ezer méteren belül engedélyezett tüntetéseket és közös imádkozást. Sőt, engedélyezték a messzebbre utazást a közeli rokon esküvőjére is.

A tüntetések helyi korlátozása után, amely megakadályozta, hogy tömegek vonuljanak a kormányfő jeruzsálemi rezidenciájához, az egész országban megjelentek a Benjámin Netanjahu és a kormány ellen tiltakozók. Szombat este már 1200 helyen, városok terein, útkereszteződésekben, autópályák fölötti hidakon tüntettek a szervező fekete zászlós mozgalom szerint több mint kétszázezren, és emellett Tel-Avivban sokezres tömegtüntetés is zajlott a tiltás ellenére. A válsággal fenyegető gazdasági helyzet miatt az ügyfélszolgálattal nem foglalkozó kis üzletek és műhelyek azonnali megnyitását kérte Jiszrael Kac pénzügyminiszter és Beni Ganz védelmi miniszter, de ezt a döntést elhalasztották csütörtökre. Szerdán
újratárgyalják a tel-avivi Ben Gurion repülőtér ügyét, és ha nem lesz változás az új koronavírus-fertőzések számának csökkenésében, akkor megnyitják a létesítményt, de egyelőre csak azok repülhetnek, akik még a zárlat előtt vásárolták meg jegyeiket.

Csütörtökre halasztották annak megvitatását is, hogy jövő héten újranyithatnak-e az óvodák, a kis műhelyek, melyek nem fogadnak vevőket, és hogy a házhoz szállítás mellett elvitelre is főzhetnek-e a vendéglők. Az egészségügyi minisztérium a nyitás első lépéseit a napi legfeljebb kétezer új vírushordozóhoz kötötte, és hétfőn még több mint háromezer új esetet regisztráltak, noha tovább csökkent a teszteknél a fertőzöttek száma mellett a pozitív esetek aránya is. A szakemberek egy része szerint vasárnapra várhatóan elérik a kitűzött célt. Erre utal, hogy az egészségügyi minisztérium adatai szerint kedden már csak 2 255 új fertőzöttet regisztráltak – ami a szűrések 5,4 százaléka –, míg egy nappal korábban az általában tünetek megjelenése miatt megvizsgált emberek több mint 7 százaléka még koronavírusosnak bizonyult. Roni Gamzú járványügyi kormánybiztos a differenciált nyitás szellemében bemutatta a kabinetnek 13 olyan település listáját, melyekben továbbra is kiugróan magas az új fertőzések száma, s amelyekben ezért szerinte szükség lenne a zárlat fenntartására az ország többi részén megszavazott nyitás után is. A listán elsősorban ultraortodox városok vannak, melyek a múltban tiltakoztak "megkülönböztetésük" ellen, és ezért nem helyezték őket külön zárlat alá. Netanjahu számára alapvető politikai kérdés az ultraortodox pártok támogatásának megőrzése, a jobboldali vallásos tömb fenntartása, amely reményei szerint a következő választások után is őt jelöli kormányfőnek. Noha az iskolák megnyitása nem szerepel a jövő héten esetleg megkezdődő enyhítések első szakaszának tervei között, az ultraortodox települések egy részében az őszi zsidó ünnepek után már ezen a héten megkezdődött a tanítás. Egyelőre csak a fiúk számára és kisebb csoportokban oktatnak, a továbbra is otthon maradó lányosztályok tantermeit is felhasználva, ami a nemi egyenlőség helyi médiában megszólaló hívei szerint elfogadhatatlan. A mintegy kilencmilliós Izraelben
eddig 297 274-en fertőződtek meg igazoltan koronavírussal. Jelenleg 48 015 aktív fertőzöttet tart nyilván az egészségügyi minisztérium honlapja, számuk az utóbbi héten fokozatosan csökkent. A SARS-CoV-2 vírus okozta betegségben február óta 2055-en haltak meg Izraelben. Szerdán 1462 koronavírusos beteget ápolnak a kórházakban országszerte, közülük 808-an súlyos állapotban vannak, és 240 embert lélegeztetőgépre kellett tenni.

Banánhéjon csúszott el a neonáci vezér

Gál Mária
Publikálás dátuma
2020.10.14. 08:20

Letöltendő börtönbüntetésre ítélték a szlovák szélsőjobb vezérét. Ő az első európai vezető politikus, akinek náci propaganda miatt bűnhődnie kell.
Négy év és négy hónap szabadságvesztésre ítélte a bazini Specializált Büntetőbíróság Marian Kotlebát, a radikális jobboldali Mi Szlovákiánk-Néppárt (LSNS) elnökét. A radikális jobboldali jelző valójában túl enyhe Kotleba és az LSNS esetében, a szlovák párt és vezetője ugyanis nyíltan neonáci, vállalja a náci Németország által létrehozott bábállam, a Josef Tiso vezette Első Szlovák Köztársaság örökségét. Kotleba megjelenése óta a szlovák politikai paletta legveszélyesebb szereplője. 2013-ban nyerte meg a besztercebányai megyei választást, akkori győzelme még sokkolta a szlovák közvéleményt. A pártok egymásra mutogattak, mindenki felelőst keresett és a politikai ellenfélben találta meg. Andrej Kiska ex-államfő, aki akkor még csak államfőjelölt volt és épp az akkori miniszterelnökkel, Robert Ficóval való megméretkezésre készült, egyértelművé tette, hogy a teljes politikai elit felelős a történtekért. Radoslav Procházka, aki ugyancsak államfőjelöltként kampányolt ekkor, azt mondta, Kotleba megválasztása Besztercebánya megye élére egy új, kellemetlen, fájdalmas szakasz kezdete a szlovák politikában.
"Besztercebányán a választásokat egy egész politikai nemzedék vesztette el, amely – szemben önnön csődjével – nem képes másra, mint öncsalásra és kölcsönös vádaskodásra”

- fogalmazott. Procházkának igaza lett, valóban új fejezet nyílt a szlovák politikában – Kotlebát és neonáci társait nem lehetett megállítani. 2016-ban már parlamentbe kerültek, az idei választáson negyedikek lettek úgy, hogy a kampányban hosszú ideig második legnépszerűbb párt volt az LSNS. Még fájdalmasabb, hogy szavazótábora egyre fiatalabb, és az is aggasztó, hogy gyakorlatilag csak két új populista párt, az Igor Matovic miniszterelnök vezette OLaNO, és Boris Kollár Család vagyunk elnevezésű zagyva ideológiájú formációja tudta megelőzni az új pártok közül, valamint Robert Fico Smerje, amely ugyancsak nem nevezhető a jogállamiság és korrupciómentes demokrácia élharcosának. Eközben parlamenti küszöb alatt maradt minden új, zöld-liberális párt, többek között a Zuzana Caputová államfő által fémjelzett alakulat, de a legtöbb hagyományos demokratikus párt is, és parlamenten kívülre szorultak a magyar érdekképviseletek is. A Kotleba-veszélyt kezdetben még felismerte a szlovák politika és közélet, de hathatósan tenni ellene semmit sem tudott. 2016-ban, az LSNS parlamentbe jutása után egy ideig antifasiszta szervezetek hívták utcára az embereket, de ezek a tiltakozások is idővel elhaltak, mint ahogy a demokratikus parlamenti pártoknak a neonáci alakulattal szembeni bojkottja is.

A cigányellenesség volt a hívószó

Kotleba besztercebányai sikerét cigányellenes retorikájának köszönhette, ezt bővítette tovább mindenféle kisebbségellenességgel, neonáci megnyilvánulással, masírozott barna egyenruhában és szított erőszakot anélkül, hogy bárki útját tudta volna állni, mígnem egy banánhéjon el nem csúszott. A hétfőn késő este kimondott, nem jogerős első fokú ítéletet egy több mint három évvel ezelőtti látványos hakninak köszönheti. Kotleba besztercebányai megyei vezetőként 2017. március 14-én, Tiso második világháborús náci köztársasága megalakulásának évfordulóján több száz vendég előtt három családnak egyenként 1488 euró értékű csekket ajándékozott egy besztercebányai középiskolában tartott rendezvényen. Az évek óta nyíltan uszító, erőszakra buzdító, gyűlöletkeltő beszédek sokaságát elmondó pártvezér elítélését most az tette lehetővé, hogy tiltott náci szimbolikát használt, ami viszont büntethető. A bíróság kimondta, hogy az 1488 nácizmust jelképezi. A 14 az amerikai fajvédő David Lane „biztosítanunk kell fajunk fennmaradását és a fehér gyermekek jövőjét” kijelentésére utal, ami angolul 14 szóból áll. A 88 pedig a Heil Hitlert jelenti a neonáci szlengben, a h ugyanis az abécé nyolcadik betűje. Kotleba koncepciós perről beszél, a vádat alaptalannak tartja. Ám ha az ítélet jogerőre emelkedik, Európa talán egyetlen, parlamentbe jutott nyíltan neonáci politikusa elveszíti képviselői mandátumát, és mivel szándékos bűncselekményről van szó, nem is indulhat többé a választásokon.

Állami per indul a Melania Trumpról írt, botrányosnak szánt könyv miatt

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.14. 08:10
„Melania és én”: botránykönyv a polcokon
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Visszájára sült el az amerikai lejáratás: a first lady „elnyomásának” bemutatása helyett kiderült, az elnöki feleség „viseli a nadrágot”.
Az amerikai igazságügyi minisztérium pert indít Melania Trump volt tanácsadója ellen, mert a first ladyről írott könyvében megszegte a titoktartásra szerződésben vállalt kötelezettségét.    A szövetségi igazságügyi tárca egyben azt kérte az ügyben eljáró bíróságtól, hogy a könyv eladásából, továbbá esetleges megfilmesítéséből származó bevételeket utaltassa át egy kormányzati vagyonkezelői alapítványhoz, onnan pedig a pénzügyminisztériumba kerüljenek majd. Stephanie Winston Wolkoff még Donald Trump elnökké választása előtt baráti viszonyt ápolt Melania Trumppal, akinek később tanácsadója is lett a Fehér Házban. A „Melania és én: barátságom felemelkedése és bukása a first ladyvel” címmel hat héttel ezelőtt megjelentetett könyvében lejárató szándékkal megannyi apró részletet írt meg Melania Trumpról. A CNN hírtelevízió a napokban meg is hívta Winston Wolkoffot, aki esti főműsoridőben is beszámolt a könyvben írottakról, ám interjújának és könyvének visszhangja a first ladyre nézve pozitív volt. Kiderült ugyanis, hogy Melania Trump nem az az „elnyomott feleség”, amilyennek az amerikai sajtó Donald Trumppal ellenséges része oly szívesen beállítja őt. A szlovén születésű egykori topmodellről írt könyvből egy önálló, határozott véleménnyel rendelkező, a férjét szerető és a férje mellett kiálló asszony portréja bontakozik ki, akinek ráadásul döntő szava van férje lépéseinek meghatározásában. Sőt, a szerző szerint Donald Trump mindenben meghallgatja a felesége véleményét, és senkinek nincs rá olyan jelentős befolyása, mint Melaniának.
Donald Trumpra senkinek nincs olyan jelentős befolyása, mint Melaniának
Fotó: SAUL LOEB / AFP
Winston Wolkoff kedd esti közleményében azt hangoztatta, hogy eleget tett a Melania Trumppal kötött megállapodása valamennyi passzusának, de szerinte a titoktartási kötelezettségvállalása véget ért, amikor a Fehér Ház felmondta a megállapodást.  
„Az elnök és a first lady az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumát használja fel, hogy elhallgattasson”

– írta.