Előfizetés

Meghalt 27 beteg, 920 új fertőzöttet találtak Magyarországon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.14. 09:04
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen.
920 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 40 782 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 27 idős krónikus beteg, így az elhunytak száma 1023 főre emelkedett, 12 164-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 27 595 fő – közölték szerdán a kormányzati tájékoztató oldalon. Az aktív fertőzöttek 33 százaléka, az elhunytak 44 százaléka, és a gyógyultak 31 százaléka budapesti. 1538 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 156-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 23 815-en vannak, a mintavételek száma 850 878-ra nőtt. Az oldal térképe alapján eddig Budapesten (13 232) és Pest megyében (5179) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Győr-Moson-Sopron (2494), Borsod-Abaúj-Zemplén (2214), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1923), Hajdú-Bihar (1912), és Csongrád-Csanád megye (1770). A fertőzésben legkevésbé érintett megye Tolna (381). 
Ismét kiemelték, hogy a járvány második hulláma zajlik Magyarországon. „A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség” – írták. Felhívták a figyelmet arra, hogy kötelező a maszk használata az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben, valamint ügyfélfogadási irodákban is. 23 óra után a vendéglátóhelyeket és szórakozóhelyeket be kell zárni. Azt kérik, továbbra is kerüljük azokat a helyeket, ahol zárt térben sokan vannak, lehetőleg tartsuk a szociális távolságot, gyakran és alaposan mossunk kezet. Akinél külföldi tartózkodás vagy egyéb ok miatt hatósági házi karantént rendeltek el, az szigorúan tartsa be. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát. „Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Az időseket is kérjük, hogy fokozottan figyeljenek magukra és az általános óvintézkedések betartására. A kórházakban és az idősotthonokban látogatási tilalom van érvényben. Az idősotthonok fenntartóinak pedig mindent meg kell tenni a fertőzések elkerüléséért. Ha egy szociális intézményben vagy bárhol más közösségben gócpont alakul ki, akkor a járványügyi bevetési egység megteszi a szükséges intézkedéseket” – tették hozzá. Az iskolákban és óvodákban kötelező a testhőmérséklet-mérés annak érdekében, hogy kiszűrjék a lázas gyermekeket és pedagógusokat, és ezzel is védjük az óvodák és iskolák zavartalan működését. Az Operatív Törzs jelenleg 39 óvodában és 20 iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 165 osztálynál és 5 teljes iskolánál pedig digitális munkarendet a koronavírus-megbetegedések miatt.

Meghaladta a 38 milliót a koronavírus-fertőzöttek száma a világon

A világon 38 066 000 ember fertőződött meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 1 085 396, a gyógyultaké pedig 26 391 517 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda kora reggeli adatai alapján. Egy nappal korábban 37 745 942 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 1 079 963, a gyógyultaké pedig 26 197 855 volt. A fertőzés 189 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

Megérkezett az első hó a Kékestetőre (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.14. 08:48

Fotó: Komka Péter / MTI
Szerdára virradóra nulla fok alá esett a hőmérséklet, fehérbe borult hazánk legmagasabb pontjának környéke.
Az előrejelzettnek megfelelően havazás váltotta az esőt az Északi-középhegység csúcsain, kifehéredett többek között Kékestető, Bánkút, Mátraszentistván, Galyatető illetve Nagy-Hideg-hegy is – adta hírül az Időkép.
A portál fotókkal és videókkal mutatta be 2020 őszének első havazását. Magyarország legmagasabb pontján (1014 méter), a Kékestetőn éjjel 0 fok alá csökkent a hőmérséklet, ennek köszönhetően megmaradt a hótakaró, amely reggelre már 5 centiméteresre nőtt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat később a Facebook-oldalán tudatta: szerda délelőttre több mint 10 centiméteres hóréteg alakult ki. Azt írták: Kékestetőn hajnalban csökkent a hőmérséklet 0 Celsius-fok alá, azóta változó intenzitással havazik, és hasonló a helyzet az Északi-középhegység más 900 méter körüli vagy a feletti csúcsain is. Az elmúlt órákban intenzíven havazott, így 8 órára már 9 centiméternyi, 11 órára 14 centiméternyi hó is összegyűlt a mérőállomás kertjében. Mivel a következő órákban is havazásra kell számítani, így Heves megyére az elsőfokú figyelmeztetést adták ki. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az emberek ne akarják megnézni az év első havát a Kékesen, mivel a hírek szerint fák dőltek a Mátraházától felfelé vezető útra. A jelentős mennyiségű csapadék és az erős szél mellett ennek további oka, hogy a fákon még fent volt a lombkorona is, így a vizes, tapadó hó jelentette pluszsúlyt nem bírják a fák. 

Jogállam minden mennyiségben

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.10.14. 08:00

Fotó: Chr.DOGAS / @EU
Továbbra is egymásba karolva tiltakozik a magyar-lengyel tandem az európai bizottsági elvek ellen. Az EU-ügyi miniszterek tanácskozásán is.
Csak Magyarország és Lengyelország képviselője emelt kifogást a tagállamok jogállami teljesítményét értékelő európai bizottsági jelentéssel szemben az EU-ügyi miniszterek keddi luxembourgi tanácskozásán. Az ülésen elhangzottakat ismerő uniós források szerint a jelenlévők túlnyomó többsége méltatta a szeptember végén közzétett bizottsági beszámolót, amely az igazságszolgáltatás függetlenségét, a média sokszínűségét, a korrupció elleni harcot, valamint a fékek és egyensúlyok rendszerének működését minősítette a 27 tagállamban. A tárcavezetők általános vitát folytattak, nem véleményezték az egyes országok teljesítményét.
A magyar diplomácia a véleménycsere előtt jelezte, hogy szeretne nyilvános vitát a témáról, de a többség leszavazta a javaslatot. Az ülésen Magyarország nevében felszólalt Varga Judit igazságügyi miniszter többek között megkérdőjelezte a jogállami értékelés jogszerűségét, felvetését azonban a soros német EU-elnökség képviselője, Michael Roth államtitkár visszautasította. Konrad Szymanski lengyel Európa-ügyi miniszter a jelentés módszertanát és objektivitását vonta kétségbe. Az unió következő hétéves költségvetéséről és helyreállítási alapjáról tartott rövid vitában is előkerült a jogállam, mégpedig az uniós pénzek kifizetésével kapcsolatban. A skandináv, illetve a benelux országok képviseletében felszólalt miniszterek közölték: a hatékony szabályrendszer megalkotása kulcsfontosságú feltétele az EU normális működésének. A magyar és a lengyel tárcavezető visszautasította, hogy a jogállam címszava alatt politikai nyomásgyakorlásra használják a brüsszeli támogatásokat. A közösség soros elnöki posztját betöltő Németország október végéig megállapodást szeretne a jogállami feltételrendszert tartalmazó rendeletről — derült ki az Európai Parlament, a kormányokat képviselő EU-elnökség és az Európai Bizottság tárgyalódelegációi által tartott első hivatalos megbeszélésen. Lapunkat tájékoztató brüsszeli források szerint a hétfő esti tárgyaláson megmutatkozott, hogy nem csak az egyes kormányok között mélyek az ellentétek, hanem a két társ-jogalkotó — az EP és a kormányközi EU Tanács — nézetei is nagyon eltérőek, különösen a jövőben rendelet hatályáról és a benne foglalt szavazási eljárásról. A parlament azt szeretné, ha a szankciós mechanizmus akkor lépne működésbe, amikor egy országban sérülnek az uniós értékek, és nem csak konkrét, az uniós büdzsé végrehajtásával kapcsolatos jogsértések esetében. Emellett a képviselők kisebb beleszólást engednének a tagállamoknak a szankciók kiszabásába. A tárgyalódelegációk a héten technikai szinten folytatják az egyeztetéseket.