Előfizetés

Kubatovról, Kunhalmiról is gyűjtött adatokat egy kínai államközeli cég

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.13. 16:44
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Világszerte milliókról szereztek meg információkat.
Érdekes képet kaphatunk a tömeges méretekben zajló kínai adatgyűjtésről, ha megnézzük azt a nyilvánosságra került adatbázist, amely a Zhenhua Data nevű cégtől származik.
Nem meglepő módon magyarok is feltűnnek a listán, több aktív politikus és állami vezető is.

Köztük van Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató, Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke, Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő, a volt politikusok közül Kuncze Gábor, Dávid Ibolya és még sokan mások. 
A történtekről beszámoló Telex azt írja, mindössze a teljes adatbázis tizedének magyar szekciójáról van szó, feltehetően ennél jóval több hazai személy került be. A nyilvántartásban különféle közösségi profilok és üzleti adatbázisok elérhetőségei találhatók, ugyanakkor a születési idő, telefonszám, emailcím, lakcím, családi állapot vagy éppen a pártállás is szerepel. Emellett különféle megjegyzések is találhatók mellettük, amely megmutatja, miért lehet érdekes az adott személy. A hazai nem éppen friss, mivel 2018 októberében frissült utoljára. A Telex a cikke végén megjegyzi, a most kiszivárgott adatbázis olyan helyre engedett betekintést, ahová ritkán van alkalmunk bepillantani: a kínai digitális megfigyelő gépezet belsejébe.

Ultimátummal fenyegetik Lukasenkát

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.13. 15:23

Fotó: AFP
A fehérorosz elnököt egy Litvániába menekült ellenzéki vezető fenyegette meg országos sztrájkkal. A kormány 13 napot kapott a követelések teljesítésére.
Ultimátumot adott Aljakszandr Lukasenka elnöknek kedden a fehérorosz ellenzéket vezető Szvjatlana Cihanouszkaja, országos sztrájkkal fenyegetve, amennyiben az elnök október 25-ig nem jelenti be lemondását és nem bocsátja szabadon a rendszer politikai foglyait – jelentette az Interfax orosz hírügynökség. „Két hónapnyi politikai válság, erőszak, illetve törvénytelenség van mögöttünk, és mi torkig vagyunk ezzel. Október 25-ével nemzeti ultimátumot hirdetünk.
A rezsimnek 13 napja van arra, hogy három követelésünket teljesítse: Lukasenkának be kell jelentenie lemondását, az utcákon zajló erőszaknak teljességgel véget kell érnie, és minden politikai foglyot szabadon kell engedni”

– idézte az Interfax a Litvániába menekült fehérorosz ellenzéki vezető Telegram-oldalán megjelent közleményt.
A Lukasenkával szemben a hivatalos választási adatok szerint alulmaradt elnökjelölt hangsúlyozta: amennyiben nem teljesülnek ezek a követelések október 25-ig, "akkor az egész ország békésen kivonul az utcákra egy nemzeti ultimátummal". Hangsúlyozta, hogy ebben az esetben október 26-án országos sztrájkba kezdenek, lezárják az utakat és az állami üzleteknek sem lesz forgalmuk. "Tizenhárom napunk van a felkészülésre és ezalatt a fehéroroszok folytatják békés, de kitartó tiltakozásukat" - tette hozzá. Az Interfax felidézte Lukasenka október 9-i beszédét, amelyben azt állította, hogy a tüntetéshullám kibontakozásakor megmentette Cihanouszkaját a "szakrális áldozatot" követelő aktivistáktól, de ő megfeledkezett erről. "Cihanouszkaja volt elnökjelölt lehetett volna ez (az áldozat), de a nőt a saját kérésére még időben sikerült kivinni Litvániába" - jelentette ki. "Utasítást adtam, hogy a saját kérésére védelem alatt, azokkal az emberekkel, akiket kért, hogy elkísérjék kivittük Litvániába a gyerekeihez. És amikor azt mondta, hogy nincs pénze, hogy ott meg tudjon élni, akkor utasítást adtam, hogy egy állami vállalattól utaljanak át neki 15 ezer dollárt. +Nagyon köszönöm önnek+ sírt a nyakamba borulva. Kivittük" - hangoztatta a fehérorosz elnök.
Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenka ellen, akit az ellenzék azzal vádol, hogy elcsalta az augusztus 9-i elnökválasztást. A megmozdulásokon többen meghaltak, a biztonsági erők brutális fellépése következtében százak sebesültek meg, és ezreket vettek őrizetbe.

Több mint hetven embert vettek őrizetbe a minszki nyugdíjastüntetésen

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.13. 12:03

Fotó: Viktor Tolochko / AFP
A rendőri intézkedések során többen megsérültek.
Több mint hetven embert vettek őrizetbe a hétfői minszki nyugdíjastüntetésen – számolt be róla a Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet. A Vjaszna keddi közlése szerint az elfogottak között volt egy 13 éves gyermek. A nyugdíjasok tiltakozásán fiatalok is részt vettek. A Vjaszna szerint a rendőri intézkedések során többen megsérültek. A Litvániába menekült ellenzéki vezető, Szvetlána Tyihanovszkaja hangsúlyozta: Aljakszandr Lukasenko fehérorosz elnök rezsimje új mélypontot ért el a nyugdíjasok elleni erőszakos fellépéssel.  
„Azokkal erőszakoskodnak, akik hosszú éveken keresztül a leghűségesebb szavazóik voltak”

– hangoztatta.

Tyihanovszkaja szerint nyilvánvaló, hogy a rezsim már csak saját tagjait védelmezi. Az ellenzéki vezető felszólította az állampolgárokat, hogy védjék meg magukat, és vessenek véget Lukasenko uralmának. A rendőrség tömegoszlató eszközöket, a többi között
könnygázt és villanógránátot is bevetett a tömeg ellen, miután a hétfői megmozdulás résztvevői palackokkal és botokkal dobálták meg a rendvédelmi szervek tagjait.

A nyugdíjasok a Függetlenség teréről az azonos nevű sugárúton a tudományos akadémia épületéig vonultak. A meneten több mint ezren vettek részt. A tiltakozók az augusztus 9-én vitatott körülmények között újraválasztott Alekszandr Lukasenko elnök lemondását követelték. A fehérorosz műszaki egyetem térségében diákok csatlakoztak szolidaritásból a nyugdíjasok menetéhez. Fehéroroszországban két hónapja folyamatosak a tüntetések az országot 26 éve vezető Lukasenko ellen, aki a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 80,1 százalékát szerezte meg az augusztus 9-i elnökválasztáson. A fehérorosz ellenzék szerint a voksolást elcsalták, és a nemzetközi közösség több tagja sem ismeri el annak eredményét. A megmozdulásokon többen meghaltak, százak megsebesültek és ezreket őrizetbe vettek.