Előfizetés

Hadházy korrupciógyanús ügyről beszél Bíró László kapcsán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 16:12

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A független parlamenti képviselő úgy „segítette” az ellenzéki jelöltet, hogy hallgatott, és csak a pártelnököknek szólt, mit tud róla.
A jelölt személye is közrejátszott abban, hogy ma az ellenzék számára nem túl fényes eredmény született – jelentette ki Facebook-bejegyzésében Hadházy Ákos a vasárnapi borsodi időközi parlamenti választáson alulmaradt Bíró Lászlóról. A független országgyűlési képviselő súlyos állításokat írt le az ellenzéki pártok jelöltjeként indított jobbikos politikusról.
„Ha Bíró nyert volna, nem csak egy rasszista indulatú ember került volna be a parlamentbe, hanem egy olyan ember, aki elég egyértelműen részt vett abban, hogy egy kis csapat valódi fejlesztés helyett magára költött 50 millió forint EU-s támogatás egy jelentős részét”

– állította az ügy ismertetése nélkül.

Hadházy szerint az ellenzéki pártok azt hitték, ha „összefogás” van, minden van, a jelölt személye egyáltalán nem is lényeges, bárkit el lehet indítani. Ezzel szemben az egykori fideszes, volt LMP-s politikus ugyancsak konkrétumok és feljelentés bejelentése nélkül azt írta, hogy személyesen tájékozódott a kormánypropaganda által harsogott ki nem fizetett varrónők ügyéről, ami szerinte jóval súlyosabb. 
„A «szociális szövetkezetezés» 2014-2015-ben gyakori fideszes elkövetési mód volt és a vizsgálataim alapján ez a történet is alkalmas lett volna egy Korrupcióinfó illusztrálására”

– hangoztatta a független képviselő, aki tényeket továbbra sem említett.

Hadházy Ákos azonban ezt követően próbált magyarázatot adni arra, hogy ő miért is nem fordult a hatóságokhoz a tudomására jutott ügyben:
„Emiatt én ennek a jelöltnek csak annyit segíthettem, hogy, nem beszéltem róla nyilvánosan, de a pártelnököket tájékoztattam arról, amit megtudtam”.

Pálinkás József pártot alapít, és talán új világot ígér

B. V.
Publikálás dátuma
2020.10.12. 15:47

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Pár nap múlva többet is megtudhatunk az új formációról.
Új Világ Néppárt néven pártot alapított Pálinkás József akadémikus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, aki az első Orbán-kormányban oktatási miniszteri posztot is betöltött – írja a Magyar Hang. Egyelőre csak annyit lehet tudni, hogy csütörtökön mutatják be formációjukat és céljaikat a korábban LMP-s Ábrahám Júliával és az egészségügyi szakértőként megismert Lantos Gabriellával. Pálinkás Józsefet 2018. június végén váltották le a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal NKFIH éléről. Állítása szerint előtte megkérdezték, lemond-e vagy inkább felmentsék, és ő inkább a felmentést választotta. Azóta Orbánék volt minisztere többször is megnyilvánult a kormány politikája ellenében: többek között felszólalt a Színház- és Filmművészeti Egyetem mellett, tiltakozott a kulturális élet elleni „egészpályás letámadás” ellen, és gyűjtést indított a Lánchíd felújítására. Tavaly a Válasz Online-nak azt nyilatkozta, hogy nem zárkózik el a politikai szerepvállalástól. Pár napja a portálon jelent meg írása, amelyben szintén mintha erre utalt volna. Levelét legalábbis az alábbi sorokkal zárta:
„Bízzák a közügyeket olyanokra, akiknek a szakértelméről, őszinteségéről és erkölcsi tartásáról meggyőződtek. Akik nem politikai termékeket, hanem őszinte szolgálatot ajánlanak. Akik a nemzetet egyesíteni és nem megosztani akarják. Akik dolgozni és nem harcolni akarnak”.

13 pozitív koronavírusos a fővárosi Baross utcai idősotthonban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 15:02

Fotó: Béres Márton / Népszava
Az Újpesten lévő intézmény közeli, Csokonai utcai telephelyének minden lakóját kórházban ápolják.
Több lakó tesztje lett pozitív a Baross Utcai Idősek Otthona egyik telephelyén. 11 lakó és 2 dolgozó koronavírus tesztje lett pozitív a Baross Utcai Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyén – tette közzé Facebook-oldalán a budapesti városháza.  A pozitív teszt után minden lakót kórházban ápolnak. Az intézményben összesen ötvenen laknak, 22-en dolgoznak.
Mint írták, a pozitív teszt után minden lakót kórházban ápolnak. Az intézményben összesen ötvenen laknak és 22-en dolgoznak. A fővárosi önkormányzat idősotthonaiban 2020 szeptember közepétől kéthetente szűrik a dolgozókat és esetenként, ha szükséges az ellátottak szűrésében is közreműködnek. A főváros 21 telephelyén eddig 2896 tesztet végeztetett a városháza.