Előfizetés

Észak-Korea diktátora könnyek közt kért bocsánatot népétől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.10.12. 13:36

Fotó: JUNG YEON-JE / AFP
Szokatlanul viselkedett Kim Dzsong Un a hétvégi katonai szemlén a ballisztikus rakéták felvonultatásakor.
Kim Dzsong Un, Észak-Korea diktátora könnyekben tört ki és bocsánatot kért népétől, amiért nem tudta az országot a koronavírus miatti nehéz időszakban megfelelően vezetni – írja a The Guardian.
A kommunista ország vezetője a hétvégén egy hatalmas katonai szemlén mondott beszédet a Koreai Munkáspárt alapításának 75. évfordulója alkalmából. Beszéde közben a diktátor levette szemüvegét és megtörölte könnyes szemét. 
– A népünk bizalma bennem olyan magas, mint az ég, és olyan mély, mint a tenger, de én nem értem fel ehhez mindig. Ezt nagyon sajnálom

– jelentette ki.

Beszélt arról is, hogy erőfeszítései és őszintesége nem volt elegendő ahhoz, hogy megszabadítsa népét a nehézségektől. Észak-Korea legjelentősebb gazdasági partnere Kína, a pandémia miatt bevezetett határzár hatására azonban a két ország közti kereskedelmi forgalom drasztikusan lecsökkent. Eközben Phenjang továbbra is azt állítja, hogy egyetlen koronavírusos esetet sem regisztráltak Észak-Koreában.  Szakértők azzal magyarázták a diktátor szokatlan érzelmi megnyilvánulását, hogy Kim Dzsong Un növekvő nyomást érez az ország ellen hozott nemzetközi szankciók és a koronavírus-járvány okozta nehézségek miatt. A kommunista vezér nukleáris fegyverkezési programja miatt ugyanis évek óta nemzetközi szankciók vannak érvényben Észak-Koreával szemben. Beszédében támogatását fejezte ki a koronavírus miatt szenvedőknek és azt mondta, reméli, hogy javulhat a viszonya Dél-Koreával. Mindemellett közölte, hogy mozgósítja a teljes nukleáris arzenált, ha fenyegetés éri az országot, de tartózkodott attól, hogy nyíltan kritizálja Washingtont.
Egy amerikai tisztviselő kiábrándítónak nevezte, hogy Észak-Korea továbbra is főként rakétaprogramját fejleszti, miközben megrekedtek a tárgyalások az Egyesült Államokkal. A katonai felvonuláson interkontinentális rakétákat is bemutattak. Közszemlére tettek egy új típusú rakétát is, amelyet egy legalább 22 kerekű járművön szállítottak, és nagyobb volt bármely korábban bemutatott „társánál”.
(A 444 nyomán.)

Gépfegyverrel lövöldözött egy férfi a kormány épülete előtt Zágrábban, egy rendőr megsebesült

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.10.12. 11:52
A Szent Márk tér
Fotó: SCHROEDER Alain / AFP/hemis.fr
Az elkövető elfutott a helyszínről, majd öngyilkosságot követett el.
Gépegyverből nyitott tüzet egy férfi hétfőn reggel a zágrábi Szent Márk téren a kormány épülete előtt, az őrt álló egyik rendőr a lövésektől megsebesült – jelentette a horvát közszolgálati televíziós (HRT). Az elkövető elmenekült a helyszínről – ahol a parlament, az alkotmánybíróság épülete is található –, ám a rendőrség később azt közölte, hogy a férfi öngyilkosságot követett el. A sebesült 31 éves rendőrt több lőtt sebbel szállították kórházba, de orvosai szerint állapota stabil. A miniszterelnök nem tartózkodott a kormány épületében, szemtanúk szerint a parlament épületét azonban pánikszerűen hagyták el képviselők. Sandra Bencic, a Mozemo! (Képesek Vagyunk Rá!) nevű újbalos-zöld szövetség parlamenti képviselője az N1 kereskedelmi hírcsatornának riadtan úgy nyilatkozott: lehet, hogy a város bármely részén – nem csak ott, ahol a kormány és a parlament épülete van – bárki gépfegyverrel felszerelkezve sétálhat fényes nappal, reggel, amikor a legnagyobb a forgalom. Sajtóhírek szerint az ismeretlen elkövető gyalog érkezett a térre, ahol elkezdett lövöldözni, majd futva elmenekült a helyszínről. A rendőrök egy kilométerrel odébb találták őt meg, közlésük szerint önkezével vetett végett életének. A belügyminisztérium későbbi közlése szerint az elkövető egy 22 éves, közép-horvátországi, kutinai férfi volt, a rendőrség korábban nem ismerte. A reggeli hírekkel ellentétben a rendőrön nem volt golyóálló mellény, ezért sebesülései súlyosak. Egy másik rendőr is rész vett a lövöldözésben, ő többször is rálőtt az elkövetőre, aki ezután elfutott a helyszínről. A rendőrség ezután nagy erőkkel indult a keresésére - írták. A fiatal férfi a merénylet után bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, ahol azt írta: "elég volt az átverésből és az emberi értékek következmények nélküli, könyörtelen sárba tiprásából". A Jutarnji List című horvát napilap arról cikkezett, hogy a fegyvert az elkövető apjától szerezhette, aki háborús veterán. Bár az indíték egyelőre ismeretlen, valószínűleg politikai jellegű lehetett - olvasható a lapban. A fiatal férfi ritkán tett közzé bejegyzést a Facebook-oldalán. Egy két évvel ezelőtti fotón fapuskával pózol fehér öltözékben egy havas tájon. Fehér sasnak nevezi önmagát, aki szülőföldjét védi. Egy másik fotón a délszláv háborúban elesett honvédők emlékműve előtt áll, a Horvát Jogpárt saját fegyveres erejének, a HOS veteránjainak címerével fekete pólóján. A fotó fölé azt írta: gyertyát gyújt és reggelig imádkozik a szebb jövőért és a józan észért. Egy másik bejegyzésében arról panaszkodik, hogy fizetéséből vett egy farmernadrágot, és némi aprója is maradt rágógumira. A fotón egyik kezében a nadrágot tartja, a másikban némi aprópénzt. Ismerősei szerint mindig jókedvű volt, szeretett viccelődni, és nagy környezetvédő hírében állt. Középiskolát végzett, nemrég kezdett el dolgozni, semmi jelét nem mutatta annak, hogy bármire is készülne - mondták hitetlenkedve szomszédai.

Már működik a V4-ek járványügyi koordinációs központja

MTI
Publikálás dátuma
2020.10.12. 11:06

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala
A visegrádi országok miniszterelnökei a szeptemberi csúcstalálkozón döntöttek annak létrehozásáról.
Megkezdte működését a visegrádi országok (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) járványügyi koordinációs központja, amiről a V4-es miniszterelnökök a szeptember 11-i lublini csúcstalálkozójukon állapodtak meg – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a V4-ek képviselői egyetértettek abban, hogy a koronavírus-járvány második hulláma idején kulcsfontosságú, hogy országaik közvetlenül tájékoztassák egymást a járványügyi intézkedésekről, valamint tapasztalatokat és ismereteket cseréljenek a járvány hatékonyabb kezelése érdekében. – A V4-ek ezirányú kapcsolattartása hatékonyabbá teszi a térségben az Európai Unión (EU) és az Egészségügyi Világszervezeten (WHO), illetve más nemzetközi intézményeken belüli együttműködést – tették hozzá. A járványügyi koordinációs központ a négy ország járványügyi szakértőinek hetente tartandó videokonferenciáján keresztül fog működni. A V4-ek egészségügyi és külügyi képviselői a járványkezelésben érintett más szakértőket is bevonnak a munkába.
– A fő hangsúly az egészségügyi rendszer irányításával kapcsolatos információcserén van, azonban szakértők bevonásával a személy- és teheráruforgalmat, a határátkelők és a légi közlekedés helyzetét is megvitatják majd

– olvasható a KKM közleményében.